Champions Cup se blíží! Kdo turnaji vládne a proč se nehrálo v roce 2018?

Champions Cup | foto: IFF

Jen chvíli po vánočních svátcích už se dva čeští mistři chystají na velmi důležitou akci, kterou v lednu přivítá finská Lempäälä. Mladá Boleslav a FBC Ostrava se na Champions Cupu utkají se severskými velikány. Jaká je ale historie souboje mistrů a kdo se pyšní nejvíce tituly?


Champions Cup neboli Pohár mistrů je turnaj pořádaný Mezinárodní florbalovou federací (IFF) konající se pravidelně již od roku 1993. Na tomto turnaji se mezi sebou utkávají mistři z top čtveřice florbalových zemí, tedy z České republiky, Finska, Švédska a Švýcarska, a to z ženské i mužské kategorie.

Turnaj se hraje systémem Final Four, což znamená, že čtveřice mistrů v každé kategorii hraje rovnou semifinále, z něhož vzejdou dva finalisté. Na chyby tak na této krátké akci není žádný prostor, neboť tým, který byť jen jednou prohraje, ztrácí možnost účasti ve velkém finále.

Historie CC, aneb proč se nehrálo v roce 2018?

Pohár mistrů nebo také European Cup, který získal název Champions Cup až v roce 2011, má za sebou již 27 úspěšných ročníků a ten první se odehrál v roce 1993. Tehdejším vítězem a tím také historicky prvním vlastníkem trofeje Poháru mistrů se stal švédský celek Balrog IK, který ve finále porazil SSV Helsinky 9:2.

Od té doby se tato akce odehrává pravidelně každý rok, mezi 25. a 26. ročníkem ale svítí pauza. Mezi lety 2017 a 2019 se totiž rozhodlo, že se termín turnaje přesune z října na leden, což je důvod, proč se pohár mistrů v roce 2018 neuskutečnil.

Od založení tohoto turnaje se pouze v pěti případech vítězem stal tým z jiné země než ze Švédska, přičemž jednou slavilo Švýcarsko a ve zbylých letech Finsko. Naopak Česká republika na svůj premiérový triumf dosud čeká, neboť se do mužského finále probojovala pouze v letech 2010 a 2011 a do ženského v letech 2014 a 2019.

Velkolepý start roku 2023!

Pro florbalové prostředí je Champions Cup 2023 první velkou akcí nového roku a celky Mladé Boleslavi a FBC Ostravy se tak jistě těší, až se pustí do boje. Mužského mistra České republiky čeká v sobotu 7. ledna těžký soupeř ze švédského Falunu, naopak ženy z ostravského FBC se utkají s mistrem z Finska.

Souboje poražených odstartují v neděli 8. ledna v 10 hodin ženským zápasem. Ve 13 hodin se do boje o bronz pustí mužské celky a závěrečná finále se odehrají v 16 a 19 hodin.

Turnaj hostí sportovní komplex Bläk Boks v Lempäälä, což je předměstí finského města Tampere. Je to unikátní a zbrusu nový komplex, který se nachází v obchodním centru a již hostil například turnaj Euro Floorball Tour v uplynulém roce. 

Program Champions Cupu 2023

Program Champions Cupu 2023 | foto: IFF

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se