Chomutovský School Match: 811 diváků! Neskutečné, shodují se aktérky

Účastníci School Matche 1. ligy žen v Chomutově | foto: Florbal Chomutov

O uplynulém týdnu se 1. liga žen dočkala velkého zápasu. Do chomutovské arény si v rámci školního utkání našlo cestu více než 811 fanoušků, kteří sledovali velké drama se šťastným koncem pro domácí hráčky, které nakonec přetlačily Spartu 5:4. Hattrickem a asistencí se blýskla domácí Adriana Hýsková, na druhé straně pak Eliška Vrzalová. Obě dvě nám svěřily své dojmy.


Po sezonách ovlivněných covidovými restrikcemi se vrátily do českých florbalových hal školní duely. Jedinečnou atmosféru teď svým hráčkám přichystal prvoligový Chomutov. "Když jsme se poprvé dozvěděly, že budeme pořádat School Match, tak jsme se těšily a neuměly jsme si to představit, protože na první ligu žen u nás v Chomutově nikdy nepřišlo tolik diváků. Hrály jsme od desíti, ale děti začaly chodit již od osmi ráno. Byl to neskutečný zážitek a myslím si, že si to každá z nás užila," říká chomutovská tahounka Hýsková.

"Děti fandily úplně od první chvíle, co vkročily do haly. Každý měl na sedačce tleskátka a ještě než jsme nastoupily, tak byly slyšet. Všechny hráčky to na hřišti, ať více či méně, vnímaly. Myslím si, že nám to pomohlo a že jsme jej hodně prožívaly," doplňuje florbalista se zkušenostmi z juniorské reprezentace.

Podobné pocity si z klání odnáší i sparťanka Vrzalová. "Pro mě to byl zatím největší počet diváků, před kterým jsem hrála. Byl to super zážitek a myslím si, že mě to hodně nakoplo k tomu výkonu, který jsem předvedla na hřišti. Osobně mě tato atmosféra příznivě ovlivňuje," přitakává hráčka, která byla nakonec u všech tref Sparty.

Na jejím výkonu měl  kromě skvělé kulisy příčinu i další faktor. "Zrovna tento zápas byl dost povedený. Ovlivnila to spousta věcí. Ať už počet diváků, atmosféra, tak i třeba to, že naše kapitánka byla nemocná, takže jsem jako zastupující kapitánka měla na ruce pásku. Jak v tomto zápase, tak i v jiných se mi dařilo bodovat, takže vstup do sezony hodnotím kladně," vysvětluje.

Střetnutí nabídlo parádní drama, které nakonec rozlouskl až samotný závěr. Šestatřicet vteřin před koncem poslala Severočešky do rozhodujícího náskoku Hýsková. "Zápas byl napínavý až do poslední minuty a i diváci to ocenili, že průběh nebyl nijak jednoznačný. Moje pocity po vstřelení vítězného gólu byly takové, že jsem to, že padla branka, v první chvíli ani nepostřehla. Až po písknutí rozhodčího a z ohlasu diváků jsem si to uvědomila, že je půl minuty do konce a vedeme o jeden gól. Byl to neskutečný pocit a doteď na to vzpomínám," vrací se ke klíčovému momentu.

Adriana Hýsková rozhodla School Match hattrickem | foto: Florbal Chomutov

Vítěznou trefou navíc Hýsková dovršila hattrick. "Se svým výkonem jsem spokojená. Musím říci, že nejen celá moje lajna do toho dala 100 % a zásluhu na tom, že se mi povedlo dát hattrick, nese úplně každý," podotýká skromně.

Klání se hrálo v netypický čas - v pátek v 10 hodin dopoledne. Hráčkám ale tento čas nečinil žádné větší obtíže. "Musely jsme se připravit na zápas už den předem. Zároveň jsme se strašně těšily. Nebylo to pro mnoho z nás nic zvláštního, protože spousta holek je zvyklá ráno vstávat a chodí třeba cvičit nebo posilovat," ozřejmuje Hýsková.

V podobném tónu mluví i Vrzalová. "Ani mě a ani tým to nějak zásadně neovlivnilo. Pokud bychom nevstávaly na zápas, tak bychom vstávaly do školy nebo do práce," říká s úsměvem. "Spíš u nás byl problém, že jsme měly hodně nemocných hráček, takže jsme přijely v menším počtu, ale vstávání nám obtíže nedělalo," dodává.

Po úvodních kolech je na tom lépe Chomutov, který ztratil dosud jediné klání a i díky své neproduktivnější hráčce Hýskové se drží na špici pořadí. "Z osobního hlediska jsem spokojená maximálně. Doufám, že v dalších zápasech na to navážu a počet svých branek a asistencí navýším. Z týmového pohledu je to super. Jsme skvělá parta, v kabině je hodně humoru a ani nasazení v tréninku a zápasech nechybí. Máme dva zkušené trenéry a kondičního kouče, takže si myslím, že jsme na vysoké úrovni," hodnotí začátek ročníku, ve kterém by rád Chomutov po základní části skončil do čtvrtého místa.

Na straně Sparty naopak tolik veselo není. Po úvodních duelech se totiž krčila s jediným triumfem na spodku tabulky. Vrzalová ale věří, že pražský celek znovu začne stoupat pořadím. "Očekává se od nás po naší premiérové sezoně hodně. V minulém ročníku jsme předvedly slušný výkon a i samy od sebe chceme víc a je tak na nás trochu větší tlak. Start není oproti uplynulé sezoně úplně dobrý, ale zároveň si myslím, že už se dostáváme do tempa, zažily jsme si jednou pocit vítězství a věřím, že další výhry přijdou," říká 18letá florbalistka.

Eliška Vrzalová během školního utkání v Chomutově | foto: Florbal Chomutov

Bodování pražského klubu vládne Vrzalová společně se sestrou Berenikou a i podle jejích slov jim vzájemná spolupráce svědčí. "Obě hrajeme florbal už deset let. Začaly jsme ho hrát ve stejný den a ve stejnou hodinu. Na hřišti si skvěle rozumíme, protože spolu hrajeme odmalička. V tom je naše síla, že se dokonale známe na hřišti a nemusíme na sebe ani koukat. Z našich společných kombinací dáváme hodně gólů a máme z toho obě radost," vysvětluje.

Dvojčata Vrzalova vstřelila jedenáct z dosavadních devatenácti sparťanských tref v první lize žen. Dá se tak předpokládat, že o obě hráčky bude hájem i ve vyšší soutěži. Že by ale bylo jejich podmínkou, že přestupovat musí společně, vyvrací. "Není to psané pravidlo, ale máme ve florbale podobné smýšlení, takže by to bylo dost možné. Nicméně by nebylo nic zvláštního ani, kdyby se našel florbalové cesty rozešly," přemítá Vrzalová.

To Hýsková už za sebou má extraligové zkušenosti z kádru pražského Chodova. Zároveň působila i u výběru reprezentantek do 19 let a jak sama přiznává, v mezisezonní pauze pár námluv s extraligovými celky proběhlo. "Ještě o prázdninách jsem uvažovala o tom, jestli se vrátit do Prahy, protože tam půjdu na vysokou školu. Měla jsem i nějaké nabídky, ale jak jsem zmiňovala, tak máme skvělou partu a skvělé trenéry. Těžko by se mi odtud teď odcházelo. Máme i velkou podporu od fanoušků. Ti věrní diváci nás neustále podporují, což mi v Praze chybělo. Zatím tedy návrat do extraligy nechytám, ale uvidíme v budoucnu," uzavírá Hýsková.

Atmosféra během školního utkání 1. ligy žen | foto: Florbal Chomutov

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se