Druhé švédské finále pro Langera! Vystřelil postup v derby

Český útočník Filip Langer v dresu Kalmarsundu | foto: Adam Troy

Kalmarsund s Filipem Langerem v sestavě je ve finále švédského poháru. Pomohl mu i český reprezentant, který v odvetném klání vstřelil rozhodující trefu. Zároveň se mu dařilo i o víkendu s lize. Do finále poháru pomohla Pixbu i Eliška Krupnová. Kdo další z Čechů se prosadil?


Langerův celek prožil v pohárové soutěži hodně zajímavou sérii, která sama o sobě slibovala parádní florbal. Proti sobě totiž stály dva regionální rivalové – Kalmarsund a Vaxjö. „Pohár je hodně zajímavý v tom, že se hraje na dva zápasy a systém funguje tak, že pokud vyhrajete, tak máte bod a nehraje se na skóre. Začátek prvního utkání byl hrozný, prohrávali jsme už 1:6 a tým byl hodně dole. Trošku jsem cítil zoufalství, ale nakonec jsme se zvedli,” připomíná odchovanec Tatranu špatný vstup do prvního duelu.

Nakonec ale kalmarsundští florbalisté před svými fanoušky předvedli fantastickou stíhací jízdu a vybojovali remízu 7:7. „Vyrovnání v domácím zápase bylo extrémně důležité pro to, abychom šli do toho dalšího za stavu 0:0. Už tam vlastně začal i ten druhý duel, protože kdybychom předtím prohráli, tak se navzdory výhře jde do prodloužení a tam by se mohlo stát cokoliv,” uvědomuje si Langer důležitost domácího výsledku.

V odvetě ve Vaxjö pak Kalmarsund získal nejprve vedení 2:0, domácí poté srovnali, ale nakonec se přeci jen radovali florbalisté z Kalmaru. „Ten duel byl neskutečný v tom, že nám chybí snad šest hráčů ze základní sestavy. Nehrál Kim Nilsson, Kevin Haglund, chyběli oba bratři Lindströmové a ani Carl Bending-Sörling nechytal, protože je nemocný. Z Vaxjö bylo hodně cítit, že jsou nervózní, zatímco my jsme k tomu zápasu přistoupili hodně zodpověděně a snad poprvé jsem tu zažil toho týmového ducha a extrémní odevzdání se týmovému výkonu a podřízení se všemu tak, abychom dokázali soupeře porazit,” těší českého reprezentanta, jak se jeho celek popasoval s nepříznivou situací.

O rozhodující trefu se pak postaral v polovině posledního dějství právě Langer. "Zas tak velká euforie to v tu chvíli nebyla, protože jsem věděl, že ještě musíme 'zašichtit'. Byl jsem hodně rád, že jsem odčinil chybu, která vedla ke gólu Vaxjö na 1:2. Věděl jsem, že nad nimi máme navrch stylem hry. My jsme hodně bránili, oni byli více na míčku, ale nevytvářeli si moc nebezpečných situací a věděli jsme, že může přijít závěrečný tlak. Když jsem pak dal ten gól, tak se mi trošku ulevilo. Zároveň se nám poslední dobou nedařilo v přesilovce, takže i za to jsem rád, že se nám podařilo využít početní výhodu," připomíná Langer, který předtím o víkendu pomohl gólem a dvěma asistencemi k výhře 6:5 nad Pixbem.

Rozhodující klání na půdě rivala z Vaxjö zvládl Kalmarsund již v předchozí sezoně, kdy spolu oba celky sehrály sedmizápasovou bitvu v semifinále play-off SSL. „Připomnělo mi to to sedmé vítězné utkání semifinále play-off. Je zvláštní, že pokud hrajeme ve Vaxjö rozhodující zápasy, tak je to pro nás jako bychom hráli doma. Bylo tam snad 1200 lidí, takže slušný kotel, zápas byl emočně vypjatý a člověk nemá moc čas na nic myslet. Je to derby, jak se patří, které je plné miniduelů a soubojů na hřišti, i diváci mají mezi sebou občas nějaké roztržky. Takové zápasy mě strašně baví a jsem za ně moc rád,” září Langer.

Ve finále čeká Kalmarsund rival z Falunu, aktuálně vedoucí tým SSL a úřadující šampion. Oba celky se spolu navíc potkají již tento víkend. „Zápas je pro nás extrémně důležitý i co se týče základní části, protože se rozhoduje o tom, kdo a z jaké pozice postoupí do play-off, takže by bylo fajn ho vyhrát. Určitě nám ale dá spoustu materiálů a detailů do přípravy na pohár. Teď nad tím ale nebudeme přemýšlet, ovšem tu zkušenost ve finále jistě doceníme,” komentuje český útočník. 

Jeho celku aktuálně patří čtvrté místo s náskokem pěti bodů na Helsingborg a stejně vysokou ztrátou na třetí Vaxjö. Udržet se v elitní čtveřici je pro Langerův tým úkol do dalších osmi kol. „Je to takový nevyřčený cíl, ale určitě chceme začínat doma. Vyloženě jsme se o výsledku v základní části nebavili, protože týmy kolem nás jsou extrémně vyrovnané, takže jdeme zápas od zápasu a příprava na jednotlivé soupeře je daleko intenzivnější, než na co jsem byl zvyklý v Česku.”

Filip Langer v duelu na půdě AIK | foto: Adam Troy

V SSL zářil Jendrišák, dvě Češky ve Švýcarsku vsítily hattrick

Po prodloužení pak padl Linköping s Vaxjö. Za domácí celek se dvěma trefami a asistencí blýskl Matěj Jendrišák. Jeho reprezentační kolega Josef Rýpar zůstal bez bodu. Bachmaierova Haguda nestačila na Storvretu a stále ztrácí dva body na záchranu. 

Velmi těsné vítězství vybojovalo Pixbo na půdě Endre. Souboj reprezentantek Nely Jirákové a Elišky Krupnové nakonec ovládly lišky. Rozhodující zásah přišel z hole Krupnové, která byla důležitou postavou i v odvetném duelu Pixba s Rönnby v semifinále poháru, v němž lišky nakonec rozhodly v prodloužení. Prosadila se i Vanessa Rebecca Keprtová, ale její Tigers po vyřazení z poháru padly i na půdě Thorengruppenu. Bez gólu, bez bodu a s porážkou 0:2 se vracely z Falunu do Malmö Kristýna Lechnerová a Tereza Urbánková. Důležitý triumf v boji o play-off si vybojovaly Täby, které zdolaly Warberg 10:3. Gólem k tomu přispěla i Eliška Chudá, celé klání odchytala Lenka Remešová, která si dokonce připsala asistenci na poslední trefu.

Radek Sikora si připsal v Unihockey Prime League asistenci proti Könizu, jeho WIler ale padl 5:7. Předtím ztratil bod se St. Gallenem a je aktuálně až pátý. Chur s Danielem Šešulkou nenavázal na výhru nad Wilerem a nezvládl duel s Usterem, v jehož sestavě chyběli Patrik Dóža s Martinem Pražanem, který se od něj odlepil a nechal jej na samotném dně.

V ženské UPL si upevnil první místo Zollbrück, jemuž pomohla trefou k výhře 5:1 nad Oberlandem i Lucie Řezáčová. Aktuálně mají Škorpionky náskok šesti bodů na Kloten, jenž naposledy prohrál v dohrávce ve Winterthuru, za nějž se gólově prosadila Hana Koníčková. Jets tak nenavázaly na víkendová vítězství nad St. Gallenem, při němž se gólem prezentovala i Veronika Kopecká, a Klotenem. Skvělou formou oplývá Zug, jemuž k drtivé výhře 11:0 nad Waldkirchem pomohla hattrickem a dvěma nahrávkami Denisa Ratajová, asistenci si připsala Ivana Šupáková. Hattrickem se blýskla i Martina Řepková, která pomohla nakonec čtyřmi body k výhře Churz nad Red Ants, jimž nepomohla ani další trefa Koníčkové.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se