Florbaloví trenéři se zúčastnili stáží v Nymburku a Třebíči

Šestice trenérů na stáži ve Fotbalové škole v Třebíči | foto: Český florbal

Vybraní florbaloví trenéři absolvovali v průběhu uplynulých týdnů speciální stáže ve Fotbalové škole v Třebíči a v prostředí basketbalového Nymburku, kde získávali poznatky z fungování jiných sportů.


V polovině dubna zamířila šestice koučů na Vysočinu. Stáž ve fotbalové škole v Třebíči byla zaměřena na spolupráci se vzdělávacími institucemi, s rodiči a s tím spojený dlouhodobý rozvoj hráče. Na akci byl za Český florbal přítomen Martin Daněk, který má ve své gesci právě hráčský rozvoj.

"Stáž mě utvrdila v tom, že jsme ve florbale dobře nastavení, a to právě v porovnání s prostředím. Cítil jsem to stejně jako při povídání s Michalem Brošem z hokeje. Očekával jsem více praktických podnětů v tréninkovém procesu. Třeba to, jak trenéři utváří cvičení pro hráče, jak nastavují tréninkový proces jako klub, jednotlivé kategorie a družstva. Pochopil jsem to tak, že skrze vzájemnou důvěru si to ve finále dělá každý trenér nejlépe dle svého vědomí a svědomí," popsal Michal Plecitý, jenž se věnuje trénování mládeže v Tatranu.

Jedním z šestice trenérů byl Ivo Jochman z Horní Suché. Co byly hlavní body, které jej na stáži zaujaly? "Energie a zápal, se kterou se pracuje v tréninkovém procesu. Vše, co jsme viděli, bylo od začátku do konce herní formou. Předávání informací hráčům bylo pomocí koučinku. Z prostředí vyzařovala přátelská atmosféra. V klubu je velký důraz na profesionální přístup se snahou obklopit se kvalitním personální obsazením. Viděli jsme zázemí oddílu. Bylo nám vysvětlen způsob a hlavní principy, které jsou v tréninkovém procesu. Celá stáž byla zakončená cvičením rodičů s dětmi, které bylo velice inspirativní. Z celé stáže si toto beru jako nejvíce přenositelné do mé praxe," vysvětluje zkušený trenér.

Trenéři strávili v městě vyhlášeném památkami UNESCO dva dny a získali řadu podnětů, které mohou přenést do florbalové praxe. "Přijde mi zajímavý koncept tréninků rodičů s dětmi. Líbilo by se mi namyslet to do prostředí florbalu, dát tomu štábní kulturu a tvořit networking. Bavily mě i individuality a trenéři, se kterými jsme si skvěle povídali o jejich konkrétních příbězích, tréninkových postupech a praxi," okomentoval Plecitý, který našel ještě jeden významný bod. "Největší plus akce jsem vnímal ze skupiny trenérů, která na stáž vyrazila. Upřímně jsme si sdíleli know-how a bavili se o procesech v klubech, tréninkovém procesu apod. To mě baví," doplnil na závěr.

Druhá vzdělávací stáž proběhla v zázemí druhého nejúspěšnějšího basketbalového týmu historie a hegemona posledních dvaceti let z Nymburku. Zdejší třídenní hospitace byla zaměřena na spolupráci se vzdělávacími institucemi, nastavování práce s mládeží v kombinaci se školními povinnostmi a dlouhodobým rozvojem hráče pro elitní tým.

Z florbalového prostředí zamířili na stáž čtyři koučové. "Trenéři z florbalu byli super, všichni měli velký přesah i mimo sport a to mám rád," prozradil Petr Novotný z Mladé Boleslavi. "Všichni účastníci ze strany Nymburka se chovali profesionálně. Z mého pohledu byla dobrá inspirace pro skauting, práci s talentovanou mládeží a spolupráci se školami," dodal úspěšný kouč.

Podobně hovořil i Jonáš Sigl ze Sokola Královské Vinohrady: "Za mě bylo do plusu to, že všichni lidé z Nymburku na mě působili otevřeně a ochotně, nehledě na otázky, které dostali. Část stáže ohledně propojení se školami byla zajímavá, mít přístup do bakaláře školy je inspirativní, včetně nastavení pravidel studia pro hráče."

"Překvapilo mě, že z hlediska tréninkové koncepce je florbal dál nebo alespoň více sleduje moderní trendy. Trochu mně mrzelo, že jsme nemohli vidět tréninky všech jejich kategorií, protože jedna věc je teorie a druhá, jak pak reálně trénink vypadá," dodal Sigl.

Součástí celé stáže byl i vhled do fungování během utkání tamního týmu v nejvyšší basketbalové lize. "Zápas A-týmu dal celé stáži výborný podklad a otevřel spoustu dalších témat, alespoň pro mě," pochvaloval si Novotný.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se