Malans s Veltšmídem urvali play-off. Oddychl jsem si, přiznává

Lukáš Veltšmíd (#64) při utkání švýcarské ligy | foto: Erwin Keller

Pěkně napínavý konec základní části byl k vidění ve Švýcarsku. Alligator Malans s Lukášem Veltšmídem v sestavě bojoval o samotnou účast mezi postupující osmičkou, kam se nakonec dostal díky úspěchu nad Thurgau. Hrály se však také další soutěže napříč Evropou.


Bitva o poslední postupové místo do play-off byla skutečně napjatá. Rozdíly mezi týmy, které ve švýcarské lize bojovaly o elitní osmičku, nebyly nijak výrazné, což napětí ještě umocňovalo. Alligator navíc v předposledním kole schytal porážku 1:7 od Könizu a musel uspět nad Thurgau, aby se podíval do vyřazovací fáze.

Rozhodující měření sil však Veltšmídův mančaft zvládl. Po nerozhodné první třetině 2:2 se následně trefovali už pouze hosté, kteří se propracovali k vítězství 7:2. Osmou pozici tak uhájili o dva body před Basilejí a o tři body právě před Thurgau. "Utkání bylo ze začátku celkem nervózní, poměrně vyrovnané a také vyhecované. Bylo vidět, že oba týmy chtěly urvat play-off,” vyzdvihuje český obránce.

Jako klíčový faktor viděl Veltšmíd vývoj druhého dějství. "Nevím, jestli jsme měli trochu štěstí, ale dali jsme dva góly a drželi vedení 4:2. Díky tomu jsem cítil, že zápas dotáhneme do zdárného konce,” říká 31letý krajánek. A jak sám vnímá postup do čtvrtfinále soutěže?

"Nechci znít namyšleně, ale jelikož jsem play-off hrál de facto celý život a neměl jsem zkušenost s play-down, neberu toto samotné jako splněný cíl. Ano, oddychl jsem si, ale neříkám si, jak je to super a že bych se radoval,” popisuje Veltšmíd dojmy. Pořád je pro něj určitým zklamáním, že s týmem nehrál o vyšší příčky.

Lukáš Veltšmíd (vlevo) při utkání švýcarské ligy za Alligator Malans | foto: Tobias Wagen

Co se týče statistik, český zástupce nasbíral v základní části tři góly a pět asistencí. Sám přitom uznává, že individuální výkon je v jeho případě těžké hodnotit. "Vím, že třeba bodově na tom nejsem tak, jako jsem byl v předchozích letech. Nicméně je to tím, že má role v lajně se více soustřeďuje na obranu. Dříve jsem býval zvyklý chodit do útoku a bývat tam ofenzivní. Ne, že by mi to bylo úplně zakázáno, ale v půlce sezony se trenéři měnili a nastolil se nový styl,” přibližuje Veltšmíd.

"Zkrátka nemohu hrát úplně ten svůj styl. Za Aksela (trenér Malans Akseli Ahtiainen, pozn. red.) děláme věci odlišně, například nějak rozehráváme, a musím ten způsob dodržovat,” dodává.

V play-off se stane soupeřem Malans mužstvo Grasshopper Curych, jež uzavřelo základní část na první příčce soutěže. "Že jsme černí koně, je pro nás výhoda. Na druhou stranu jsme od Grasshopper dostali v sezoně třikrát vypráskáno - kromě dvou utkání v lize také jednou v poháru. Není překvapením, že si nás vzali a věři si,” uvažuje Veltšmíd o náročném čtvrtfinále.

Podle českého florbalisty může Alligator pouze překvapit. "Doufám, že do toho šlápneme a po postupu do play-off neusneme na vavřínech. Série je 0:0, budeme chtít zabrat a uvidíme, jak to dopadne. Soupeř každopádně je hodně těžký,” završuje svůj komentář.

Bodovaly Řepková se Šupákovou, v českém derby uspěl Langerův Kalmarsund

V zápasech před startem švýcarského play-off bodoval z Čechů také Daniel Šešulka, když si připsal asistenci za Chur. Soupeř z Zugu ale i přesto vyhrál 8:6. U důležitých výher Wileru nechyběl Radek Sikora mladší, když jeho celek uspěl 6:5 po nájezdech nad Langnau a následně 5:4 opět po dovednostní disciplíně nad Curychem.

I díky dvěma Sikorovým trefám tak Wiler obsadil čtvrtou pozici a čeká ho v sérii Waldkirch. Trefu si potom připsal Martin Pražan proti Thurgau, přičemž oba týmy se chystají na záchranářské boje.

Mezi ženami ve Švýcarsku se dvakrát střelecky prosadila Hana Koníčková proti St. Gallenu, stejně tak jednou mířila přesně Lucie Řezáčová při výhře Zollbrücku nad Laupenem. Za poražený tým však zazářila Hanka Lacková s bilancí 1+1. Řezáčová v navazujícím střetnutí přidala asistenci proti FB Riders s Češkami Annou Bachratou a skórující Hanou Polákovou.

Výhru čtvrtého Churu nad Bernem zajistila Martina Řepková dvěma brankami a jednou asistencí. Tu si připsala také Eliška Trojánková. Obě Češky bodovaly také v posledním duelu základní části se shodnými čísly 2+1.

Dařilo se také Zugu, kdy na jeho úspěchu 6:5 proti Riders měla podíl Denisa Ratajová (1+1) s Ivanou Šupákovou (1+0). Základní část potom uzavřel Zug vítězstvím 7:3 nad Winterthurem opět s přispěním Ratajové (3+3) i Šupákové (1+0).

Za švédskou Hagundu asistoval Matyáš Bachmaier, ovšem porážku s Jonköpingem neodvrátil. Následně ale gólem pomohl k velmi důležitému triumfu nad Helsingborgem. Kalmarsund pak s pomocí gólu Filipa Langera zdolal 4:1 Mullsjö a upevnil čtvrtou příčku. Právě Kalmarsund zvládl i vzájemný souboj s Linköpingem, kde v českém souboji uspěl Langer nad Matějem Jendrišákem a Josefem Rýparem 8:4. Na straně poražených byl kapitánem Jendrišák, který se i jednou zapsal mezi přesné střelce, jenže více toho ze zápasu pro hosty nevytěžil.

Ve Švédsku se mohla radovat Eliška Krupnová z cenné výhry Pixba 4:2 nad Rönnby, kde působí Vanessa Rebecca Keprtová. Za Endre asistovala Nela Jiráková, i když její družstvo nestačilo na Akersbergu 3:4 po nájezdech. Úspěch 5:1 vychytala pro Täby Lenka Remešová, kde se spoluhráčkami Karolínou Suchou a Eliškou Chudou slavila body proti Malmö mající na soupisce Terezu Urbánkovou a Kristýnu Lechnerovou.

A co Finsko? Indians s Petrem Majerem porazili 7:4 Turku a výrazněji si pojistili sedmé místo tabulky. Na osmé OLS aktuálně mají náskok šestadvaceti bodů. Premiéru si v F-liize odbyl ve středu teprve šestnáctiletý člen juniorské reprezentace Michael Wertheim, který ale nezabránil porážce EräViikingit s Classicem v poměru 5:12.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se