Martináková dovedla Zug s třemi Češkami k triumfu ve švýcarském poháru, ve Švédsku se raduje Krupnová!

České vítězky švýcarského poháru: Ivana Šupáková, trenérka Natálie Martináková, Denisa Ratajová a Kamila Paloncyová | foto: Claudio Schwarz/Swiss Unihockey

Hned dvojitou radost přinesla pohárová finále v elitních zahraničních soutěžích. Ve Švýcarsku dovedla Natálie Martináková při svém debutu na lavičce v pozici hlavní trenérky Zug k pohárovému prvenství, z nějž se radují i Denisa Ratajová s Ivanou Šupákovou a Kamilou Paloncyovou. Finále švédského poháru pak ovládlo Pixbo, velkou měrou se na něm podílela i Eliška Krupnová.


Švýcarské finále nabídlo opravdu dramatický průběh, ve kterém nakonec Zug s českými krajankami triumfoval nad Oberlandem poměrem 6:4. „Utkání bylo velice vyrovnané v podstatě po celých šedesát minut. Hrály jsme po celý zápas na dvě formace, takže jsme musely strategicky měnit sestavu tak, abychom zůstaly čerstvé,” říká k nakonec vítěznému duelu Martináková.

Ta také popisuje, co bylo klíčem k úspěchu. „Skvěle nám vyšly začátky třetin, kdy jsme vždycky udeřily v prvních minutách. První a druhou třetinu dokázalo BEO poměrně rychle zareagovat a pokaždé dorovnat. Třetí třetinu jsme odskok udržely a podařilo se nám na něj nabalit další dva góly, což bylo pro vývoj utkání naprosto klíčové. BEO v poslední minutě v power-play při hře šest na čtyři dokázalo skóre ještě kosmeticky upravit, ale vítězství už jsme si pohlídaly. Euforie a skvělý pocit z toho, že Zug konečně znovu veze domů trofej, to bylo neskutečné,” neskrývá obrovskou radost bývalá česká reprezentantka.

Natálie Martináková dovedla jako hlavní trenérka Zug k pohárovému vítězství | foto: Claudio Schwarz/Swiss Unihockey

Ta se po konci aktivní kariéry, kterou přerušilo zranění, dala na trenérskou dráhu a v tomto ročníku poprvé působí v pozici hlavní trenérky v nejvyšší soutěži. A hned jí korunovala první cennou trofejí. „Je to samozřejmě veliká čest dostat důvěru tak velkého klubu, jakým je Zug, tak brzy ve své kariéře. Vždyť jsem teprve v minulé sezoně začala trenérskou kariéru, a i když se nám podařilo v juniorské lize získat titul, trénovat na vrcholové úrovni je úplně něco jiného,” vysvětluje Martináková, která ale začínala ročník v pozici asistentky. „Když změna přicházela, vůbec jsem si nemyslela, že by to mohlo vedení rovnou předat mně. Přebírat tým uprostřed sezony pro mě jako mladého kouče nebylo jednoduché, ale jsem ráda, že jsme to s hráčkami i celým realizačním týmem takhle zvládli a že jsme takhle brzy dokázali dobrou práci stvrdit trofejí z poháru,” těší 24letou trenérku.

Martináková velí v Zugu také dvěma svými bývalým spoluhráčkám z národního týmu Denise Ratajové, Ivaně Šupákové a Kamile Paloncyové, která ale ve finálové sestavě chyběla a vynechala i značnou část sezony. Bere to jako výhodu, že jim může předávat instrukce v mateřské řeči? "Jazykovou výhodu bych v tom zase až tak nehledala, ale samozřejmě je pro mě skvělé mít v týmu tak zkušenou hráčku jako je Ivka a velká čest vést hráčku světové úrovně, jakou je Denisa. Bez debat s sebou do týmu přinesla neskutečnou kvalitu a zkušenosti, také převzala velkou zodpovědnost a v této sezoně jí to, naštěstí pro nás, pálí. Myslím, že se v týmu velice dobře našla a je tu spokojená," říká na adresu české spolupráce.

Natálie Martináková (vpravo) s asistentem Christophem Camenzindem během finále poháru | foto: Claudio Schwarz/Swiss Unihockey

Švýcarský Unihockey Prime League měla o uplynulém víkendu pauzu, během níž se právě odehrálo pohárové finále. Už v sobotu ale startuje ostré play-off a Zug v něm znovu čeká jejich pohárový soupeř z Oberlandu. „Sérii čekáme hodně náročnou. BEO hraje velmi nepříjemný, fyzicky tvrdý florbal. Mají spoustu šikovných a dravých hráček, které si musíme dokázat uhlídat, stejně jako dvojici silných gólmanek. Taktická příprava je jedna věc, ale v téhle sérii zvítězí ten tým, který se bude ochotný více obětovat. Bude to bolet, ale věřím, že to dokážeme urvat na svou stranu,” vyhlíží čtvrtfinále Martináková.

Budou mít florbalistky z Zugu naladěné vítězstvím v poháru nyní za cíl získat onen magický double? „Kdyby jste se mě zeptali před sezonou, řekla bych asi něco jiného, než co si troufnu říct teď. Určitě ale hrajeme nad předsezonní očekávání, kde bylo cílem semifinále play-off a finále poháru,” přemítá česká trenérka, která ale zároveň jedním dechem krotí emoce. „Když se teď budeme přílišně soustředit na budoucnost a na to, co bude někdy v dubnu, už pro nás žádný duben nemusí být relevantní. Žádné utkání v play-off nebude lehký, takže cílem je to brát zápas od zápasu, krůček za krůčkem, a pak se uvidí,” uzavírá rozhovor Martináková.

Pohárový triumf Pixba jako záplata na porážku v českém derby, Langer zapsal tři body

Českou pohárovou radost dokonala ve středu Eliška Krupnová. Další ze série závěrečných bitev mezi Pixbem a Thiorengruppenem tentokrát ovládly lišky, za které zazářila právě dlouholetá opora české reprezentace. Krupnová zaznamenala jednu trefu a dvě asistence. Šlo tak o povedenou nápravu víkendového výsledku.

Eliška Krupnová (vlevo) slaví se spoluhráčkami vítězství ve Švédském poháru | foto: Per Wiklund

V ženské SSL se totiž o překvapení postaraly Täby. Ty díky skvělému výkonu Lenky Remešové, gólu Karolíny Suché a asistenci Elišky Chudé zdolaly Pixbo, jemuž nestačily ani dva body Krupnové (1+1). Důležitý triumf v boji o play-off zaznamenalo Malmö s Kristýnou Lechnerovou a Terezou Urbánkovou (0+1), rozhodující trefu proti Faulunu pak zaznamenala opora Rönnby Vanessa Rebecca Keprtová. K vítězství svému celku pomohla Nela Jiráková. Její Enre zdolalo Nacku po nájezdech, česká reprezentantka se v rozstřelu dvakrát prosadila.

Třemi asistencemi se na jednoznačné výhře Kalmarsundu 14:5 nad Dalenem podílel Filip Langer, kterého stejně jako Krupnovou čeká pohárové finále. Linköping s Matejem Jendrišákem a Josefem Rýparem sice bojoval s mistrem z Falunu, ale nakonec mu k vyrovnání nestačila ani Jendrišákova trefa. Vysokou porážku 2:13 si proti Pixbu připsala Hagunda s Matyášem Bachmaierem. Čtyři kola před koncem má tříbodový náskok na sestupové třinácté místo, které drží AIK.

Majerovi Indians neuspěli dvakrát v řadě. Nejprve padli 2:8 s Oilers, o den později prohráli 4:8 s Nokianem. Stále však mají velmi pohodlný náskok na to, aby udrželi pozici pro play-off.

Ve Švýcarsku již začal boj o záchranu v mužské UPL. Chur s Danielem Šešulkou prohrál v úvodu série s Basilejí 4:9. Neuspěl ani Uster, který bez Patrika Dóži a Martina Pražana padl stejným poměrem s Thurgau.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se