Nominace juniorů na mistrovství světa: Každá lajna může dávat branky, těší Klucha

Juniorskou reprezentaci čeká už za necelý měsíc světový šampionát, který bude hostit dánský Frederikshavn. Trenér Matěj Klucho tedy představil dvacítku florbalistů, jíž čeká boj o velké světové medaile.


Národní tým vyrazí do Dánska s gólmanskou dvojicí Adam Draslar - Tomáš Týc. Nejmladším členem celku je obránce Michael Wertheim, který od poloviny ledna působí ve finském EräViikingit a je tak jediným krajánkem v sestavě. "V nominaci máme hráče, kteří dlouhodobě podávají v mezinárodní konfrontaci stabilní výkony, což potvrzují i na domácí scéně," vysvětluje hlavní kouč české devatenáctky. V sestavě je také Vojtěch Kún, který se do reprezentace podíval poprvé na únorovém Polish Cupu "Vojta v této sezoně podává velmi dobré výkony v Tatranu. Sledovali jsme ho a dali jsme mu šanci na Polish Cupu, kterou chytil za pačesy, a proto se dostal do finální nominace," říká Klucho.

Lodivod českého národního týmu také ví, kde by měla být největší síla výběru do devatenácti let. "Chceme být kvalitní na míčku a schopní hrát ve všech zónách hřiště s balonkem tak, abychom ho drželi víc než soupeř. Budeme se také opírat o výbornou hru dopředu. Myslím si, že máme tým postavený tak, že každá lajna může dávat branky. Vnímáme jako velkou výhodu, že nemáme útočnou sílu koncentrovanou pouze do jedné formace. Na druhou stranu ale musíme říci, že naše první pětka je postavená tak, aby těch gólů dávala nejvíc. To může být náš ofenzivní žolík."

Juniorská reprezentace na EFT v St. Gallenu | foto: Matyáš Klápa/Český florbal

Realizační tým si hodně zakládá na společném fungování a týmové dynamice. "V průběhu cyklu v tom byl postupný vývoj. Oproti předchozím dvěma výběrům máme v kádru hráče z většího spektra klubů, což bylo na úvodních akcích vidět. Po prvním kempu v Bystřici se však tým výrazně propojil a vzrostla tím i celková dynamika našeho výběru. Na základě testů, aktivit a společných meetingů jsme se posouvali ve společném fungování kolektivu," těší Klucha, který juniorskou reprezentaci převzal za začátku roku 2022 po odchodu Jaroslava Berky k seniorskému áčku.

Jak by sám popsal celý průběh cyklu až před brány samotného šampionátu? "Tím, že jsme cyklus přebrali v jeho průběhu, byl začátek víceméně poznávací. Jakmile si vše sedlo a zajelo do správných kolejí, tak se tým v průběhu cyklu začal posouvat přesně v těch oblastech, které jsme si na jednotlivých akcích definovali. Na té závěrečné pak došlo k výraznému zlepšení v rámci dodržování herních rolí během utkání, což se nejvíce ukázalo v zápase s Finskem," vrací se i k poslednímu turnaji, kterým byl únorový Polish Cup.

Trenér Matěj Klucho na IFM v Kutné Hoře | foto: Martin Flousek/Český florbal

Některým hráčům skončí ročník v BigBoard Superfinále, čili deset dní před začátkem mistrovství světa. Jiní už však mají po ligové sezoně. I tak se ale svědomitě připravují právě na vrchol juniorské sezony. "Třeba Jakub Faksa využil svých zkušeností a kontaktů z minulé sezony a odletěl na měsíc do švédské Storvrety, se kterou absolvuje tréninkové jednotky. Ostatní hráči trénují v týmech, které stále ještě hrají svou soutěž," vysvětluje hlavní trenér výběru do 19 let.

Mistrovství světa čeká na juniorský výběr už na konci dubna a v základní skupině narazí postupně na Polsko, Finsko a Lotyšsko. Ještě předtím junioři absolvují závěrečnou akci. "Čeká nás kemp v Kutné Hoře, kde chceme projít jednotlivé fáze hry, připravit se, usadit si všechny věci, kterými se budeme v Dánsku prezentovat, a projít jednotlivé detaily a rozdílnosti v rámci formací," popisuje Klucho cíle pro závěrečnou akci.

S čím odcestují Češi do Frederikshavnu? "Dlouhodobě pracujeme tak, abychom na turnaji byli nejlepším možným týmem a hrdě tak reprezentovali naši zemi," říká jasně český kouč.

Nominace reprezentace juniorů
  • Mistrovství světa juniorů, Frederikshavn (Dán.)
  • 26. - 30. dubna

Brankáři: Adam Draslar (Tatran Střešovice), Tomáš Týc (Florbal MB).

Obránci: Vojtěch Bílek, Jaroslav Petrák (oba FbŠ Bohemians), Jakub Bohuslávek (Kanonýři Kladno), Ondřej Jankovský (1. SC Vítkovice), Jakub Mühlfait, Josef Sedláček (oba Sparta Praha), Michael Wertheim (EräViikingit, Fin.).

Útočníci: Filip Eliáš, Vojtěch Kún, Šimon Vavroušek (vš. Tatran Střešovice), Jakub Faksa, Filip Smutný (oba FBC Liberec), Lukáš Fukala, Martin Gattnar, Adam Palčinský, Adam Zubek (vš. 1. SC Vítkovice), Daniel Chatrný (FBC Ostrava), Antonín Votava (Florbal Chodov).

Program juniorů na MS:

26. 4., 10.30 Česko - Polsko (arena B)
27. 4., 13.00 Česko - Finsko (arena A)
28. 4., 10.00 Česko - Lotyšsko (arena A)
29. 4., semifinále/o umístění
30. 4., finále/o umístění

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se