Ohled za bronzovým CC 23: Boleslavská kanonáda a hvězda Tomšová

Veronika Tomšová na turnaji Champions Cup 2023 | foto: Anssi Koskinen

Mistři superligy a extraligy pro sezonu 2021/22 za sebou mají velice úspěšný Champions Cup, na kterém pro Českou republiku vybojovali třetí místo. Jak se jim na jejich cestě dařilo, kdo svými výkony vyčníval a jaké byly statistiky jednotlivých zápasů?


Švédsko znovu vládne všem klubům

Prvním českým zástupcem na mezinárodním turnaji Champions Cup 2023 byl superligový kádr Boleslavi, který se hned v semifinále utkal s velmi náročným soupeřem. Švédský mistr z Falunu na akci dorazil ve skvělé formě a potvrdil ji jak v zápase s českým celkem, tak také v následném finále.

Mladoboleslavští se snažili se severským velikánem držet krok a v první třetině se jim to také dařilo. Pak se ale Švédové díky trefám Carlströma, Enströma a Lundmarka dostali do vedení, které se podařilo zkorigovat pouze brankou Filipa Zakonova a bylo rozhodnuto. Falun si připsal vítězství 6:1 a postoupil tak do finále, naopak na českého mistra čekal souboj o bronz.

Ani mistryně Extraligy žen ale v semifinále nepochodily, neboť o dvě branky nestačily na finský celek TPS Salibandy. Nešlo ale o nic jednoznačného, vždyť ještě dvě minuty před druhou sirénou bylo skóre utkání nerozhodné 2:2. Pak ale Finky zásluhou Rantanenové vybojovaly vedení 3:2 a to se stalo tomuto zápasu osudným.

V mužském i ženském finále tohoto ročníku Champions Cupu se tak setkaly týmy z Finska a Švédska, přičemž v obou případech to byla švédská národnost, kdo se nakonec radoval ze zlatých medailí. Bronzové boje pak měly v režii kádry z Česka a Švýcarska.

Boleslav i FBC Ostrava mají bronz!

V souboji poražených semifinalistů české kádry ukázaly, že na Champions cup přijely s jediným cílem - a to získat medaili. Jako první se do boje pustily hráčky klubu FBC Ostrava, které si proti švýcarským Kloken-Dietlikon Jets vytvořily dvoubrankový náskok již v první třetině. V 50. minutě zápasu to bylo již 4:0 pro Ostravu a to zejména díky skvělému výkonu brankářky Veroniky Tomšové.

Ta se úctyhodnými 26 zákroky podepsala pod výhru svého týmu zlatým písmem a právem tak byla zvolena hráčkou utkání. Kromě ní se ale pod bronz pro ostravské FBC podepsaly také její čtyři gólové spoluhráčky Malwina Zagórska, Veronika Káčová, Pavlína Bačová a Kristína Hudáková, které svými zásahy ustanovily celkové skóre na cifře 4:2.

Na výkony ženských mistryň pak navázali také ti mužští, kteří naprosto rozložili klub Grasshopper Curych. Po druhé periodě to sice bylo teprve 3:1 pro Boleslav, pak se ale strhla výsostná kanonáda a po třetinovém výsledku 7:1 tak český kádr mohl začít slavit.

Kromě hattricku kapitána Jana Natova se ve třetí periodě prosadili také Martin Tokoš, Milan Tomašík, Jakub Bína a Lukáš Punčochář a Boleslav tak zvítězila 10:2.

Radost bronzové Boleslavi na Champions Cupu 2023 | foto: Anssi Koskinen

Tomšová ve skvělé formě

Významným jménem se pro Champions Cup 2023 stala ostravská gólmanka Veronika Tomšová, která všem ukázala, v jaké formě se po svém zranění na hřiště vrátila. Za pouhé dva zápasy mezinárodního kalibru dokázala čtyřiadvacetiletá česká brankářka nasbírat 40 zákroků a celkovou úspěšnost 88,46% a stala se tak nejlepší gólmankou turnaje.

Kromě bronzové medaile a statistického vítězství ale opora klubu FBC Ostrava získala ještě jeden triumf, a to velmi významný - společně se zástupkyněmi z Finska a Švédska totiž byla nominována do sestavy All-Stars týmu turnaje.

V mužské kategorii zase brankářům vládl švédský Johan Rehn, tedy strážce svatyně Falunu. Ten předvedl skvělý výkon již v semifinále proti Mladé Boleslavi, ve kterém pochytal hned 18 českých střel a za svá záda pustil pouze jediný míček.

Ještě lepší výkon ale Rehn předvedl ve finále proti finskému Classicu, ve kterém si znovu udržel pouze jednobrankovou průstřelnost a s úspěšností 95,24% byl vyhlášen jak hráčem utkání, tak také nejlepším brankářem celého Champions Cupu.

Mezi hráči a hráčkami vládli nejlepší sestavě seveřané. V ženské kategorii to byly obránkyně Sandra Boric-Svardová a Matilda Ekenlindeová z Thorengruppenu. V útoku byla vybrána jejich spoluhráčka Oona Kauppiová, další dva posty obsadily hráčky z finského TPS Milla Nordlundová respektive Jenna Saariová. V mužské pak doplnili Rehna obránce Emil Johansson a útočník Alexander Galante Carlström. All Stars uzavřelo trio z Classicu – bek Eemeli Akola a útočníci Eemeli Salin a Eetu Sikkinen.

Naposledy ve čtyřech

Pohár mistrů 2023 byl posledním, který se odehrál ve formátu se čtyřmi celky. Od nadcházející sezony budou reprezentovat celky z top čtyřky hned dva zástupci. Celkově se tak do Champions Cupu zapojí hned osm týmů. Je to první krok k rozšíření klubové soutěže, která má ambici se v budoucích letech rozšířit i o další evropské florbalové země a jejich elitní celky.

Pouhý týden po skončení Champions Cupu 2023 už víme, které dva celky se vydají na ten následující. Z České republiky totiž na Pohár mistrů míří vítězové superfinále a finále Poháru Českého florbalu, který vyvrcholil v úterý a právo účasti na prestižní mezinárodní akci si vybojovaly hráčky Vítkovic a hráči Bohemians. V případě, že by některý z těchto týmů vyhrál i v Livesport Superlize či Extralize žen, pak by právo účasti přešlo na poraženého superfinalistu.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se