Ratajová: Ráda plním svoji roli v týmu. Čím ji Švýcarsko překvapilo?

Denisa Ratajová si plácá se svými spoluhráčkami ze švýcarské Zugu | foto: Michael Peter

Důležité vítězství si připsal švýcarský Zug s Denisou Ratajovou a Ivanou Šupákovou v sestavě. První jmenovaná pomohla gólem k výhře nad Laupenem, díky níž se tým přesvědčivě drží v horní části tabulky. Zug navíc slavil i postup do finále poháru. Dále se prosadili Filip Langer při vysokém vítězství Kalmarsundu či Martina Řepková s Eliškou Trojánkovou za Chur.


Ženy Zugu patří ve Švýcarsku k absolutní špičce. A potvrdily to také o uplynulém víkendu výsledkem 4:1 proti Laupenu, když definitivně rozhodla třetí třetina. Právě během ní se zapsala mezi střelkyně Denisa Ratajová, přičemž její branka byla nakonec i vítězná. Zug tak porazil soupeřky ze spodních pater soutěže a navázal na předešlý den, kdy postoupil přes Bern-Burgdorf do finále poháru.

„Zápas neprobíhal úplně v nejlepším tempu. V sobotu jsme odehrály semifinále poháru, které nás stálo dost sil. Laupen hraje fyzický florbal, po většinu času i s osobkou, a je silný v protiútocích,” popisuje Ratajová přednosti rivala z minulého kola.

„Ve třetí třetině se nám povedlo překlopit zápas na naši stranu, vytvořily jsme si náskok a nedovolily jsme větší drama. Ostatně jak první ligový souboj, tak i dřívější čtvrtfinále poháru s Laupenem skončily těsným rozdílem v náš prospěch,” oceňuje zkušená česká florbalistka. Proto je velmi ráda, že také tento víkend dopadl úspěšně.

Denisa Ratajová, která od sezony 2022/23 nastupuje za švýcarský Zug United | foto: Fabrice Duc

Když se sečtou obě ligová utkání Zugu po vánoční pauze, Ratajová v nich zaznamenala dohromady tři góly a jednu asistenci. Podařilo se jí to mimo jiné i zásluhou bilance 2+1 proti Churu zkraje ledna. Co se týče už zmiňovaného semifinále poháru, z něj si útočnice odnesla přihrávku na rozhodující branku.

„Zatím jsem se svojí produktivitou docela spokojená. Jsem ráda, že plním svoji roli, budu se snažit na ni navázat a snad mi něco zbude také na play-off,” přeje si sedmadvacetiletá střelkyně. Byť uznává, že o víkendu jí to tam ne a ne spadnout. „Naštěstí Isa Gerigová je gólově při chuti. A hlavně v sobotu byla ta, co to vzala na sebe a posunula nás do finále poháru,” těší Ratajovou výsledek 3:2.

Pro českou reprezentantku jde o první rok ve Švýcarsku po přestupu ze Švédska. Navíc může porovnávat i s Finskem, a je tak hráčkou se zkušenostmi ze všech elitních evropských soutěží. „Na švýcarské lize mě mile překvapilo, jak je vyrovnaná. Dle mého názoru Skorpion a Jets jsou výkonnostně o něco výše, ale zároveň nejsou neomylné. Tím spíše narážím na Jets, které už před Vánoci měly nějaké horší období a ztratily více bodů, než by se asi čekalo,” usuzuje Ratajová.

Naopak Zollbrück se jí zdá přesvědčivější, a ve vzájemných zápasech byl rozdíl znát. „Pak jsou týmy na třetím až osmém místě, kde mi připadají utkání velmi vyrovnaná. A ze zkušeností proti Riders a Waldkirchu, jež jsou na posledních dvou místech, jsme měly zápasy ve svých rukou. Záleželo spíše na naší produktivitě,” vzpomíná česká krajanka.

Oslava úspěšné akce Denisy Ratajové za družstvo Zugu | foto: Michael Peter

Po dvou třetinách se soupeři ze spodku soutěže platilo skóre 3:1, respektive 4:1 pro Zug, přičemž branky začaly častěji padat až ve třetím dějství. „Takže se ani nedá říct, že by pro nás šlo o úplně jednoduché soupeře. Nějakých výher rozdílem deseti gólů jsem si ve výsledcích ligy všimla, ale asi by mě překvapilo, kdyby nějaký duel dopadl o patnáct nebo dvacet gólů,” předpokládá Ratajová.

Klíčové bude následující období, kdy Zug očekává řadu důležitých momentů. „Za pár týdnů nás čeká finále poháru, které bude pro většinu týmu prvotní zkušeností s takto velkým zápasem. Myšlenky na zlato ale rozhodně máme. Dále chceme udržet třetí příčku tabulky a v play-off uhrát minimálně semifinále,” vyjmenovává tahounka družstva.

Zároveň vyzdvihuje, že Zug pokukuje i po ligovém finále. „Bez těchto ambicí by se nám bojovalo těžko, nicméně je třeba se soustředit vždy jen na nadcházející krok,” uzavírá Ratajová.

Langer měl 1+1, Churu pomohly Řepková s Trojánkovou

Ve Švédsku zazářil z krajánků Filip Langer, který trefou a asistencí pomohl Kalmarsundu k drtivému úspěchu nad Gävle 11:2. Jeho mančaft se tak drží na čtvrté pozici tabulky. Na straně vítězů byl také Matyáš Bachmaier při výhře Hagundy po prodloužení nad AIK. Stejně tak uspěl za dva body Linköping nad Mullsjö s Josefem Rýparem na soupisce.

Ženské statistiky švédského Pixba obohatila gólem Eliška Krupnová, čímž pomohla k výhře 6:3 nad Kalmarsundem a podílela se na tom, že tým zdárně hájí druhé místo soutěže. Dále se trefila Eliška Chudá a asistovala Karolína Suchá, jenže jejich Täby podlehlo Lundu. Střelecky se prosadila i Nela Jiráková za Endre, ale ani to nestačilo na body proti Falunu.

Švýcarsko vidělo asistenci Daniela Šešulky v barvách Churu Unihockey, bitvu s Langnau ovšem ovládl soupeř 12:3. Stejně tak neodvrátila porážku FB Riders skórující Veronika Loudová. Prohrál také Zollbrück navzdory trefě Lucie Řezáčové 2:4 s Bern-Burgdorfem, ale škorpionky i přesto zůstávají přesvědčivě v čele ligy. Piranha Chur potom vynuloval Waldkirch 5:0, k čemuž přispěla brankou Eliška Trojánková a nahrávkou Martina Řepková.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se