Soutěže evidují rekordní počet družstev!

Příprava na buly. Ilustrační foto | foto: Martin Flousek/Český florbal

Výkonný výbor Českého florbalu (VV) projednal na svém pátečním zasedání aktuální stav týkající se licenčního řízení a přihlášek do soutěží pro nadcházející ročník, kterých je rekordní počet. Standardně po uzavření termínů přihlášek dochází k několika pohybům dle plnění podmínek a počtu účastníků soutěží.


Do nové sezony přihlásily oddíly celkem 2529 družstev, což je o 40 více než vloni a zároveň o deset družstev více než v rekordním ročníku 2020/21, který se ale vinou pandemie ani pořádně nerozeběhl. Lehce vzrostl počet dívčích týmů, který je aktuálně druhý nejvyšší. "Tato čísla nás mimořádně těší a ukazují pozitivní trend, na jehož vlně se florbal veze. Zároveň je to nejen pro mě, ale i pro florbal obecně další impuls v rámci velké výzvy, kterou je budování infrastruktury," vysvětluje prezident Českého florbalu Daniel Novák.

Do středy 7. června bude ještě probíhat finální zařazování družstev do jednotlivých soutěží. Následně budou na programu losovací aktivy. Hned ve čtvrtek 8. června poznáme rozpis Livesport Superligy, v neděli 11. 6. posléze i ostatních celostátních soutěží. Regionální soutěže pak budou rozlosovány podle harmonogramu, který stanoví jednotlivé regionální sekretariáty.

Na jednání byly projednány také závěry vycházející z licenčního řízení v elitních soutěžích. Z pětadvaceti oddílů působících v elitních soutěžích byla licence udělena osmi z nich bez jakýchkoliv výhrad, třinácti pak bez výhrad s upozorněním či podmínkami. Čtyři oddíly pak obdržely licenci s výhradou a podmínkami, jež se týkají plnění kritéria personálního zajištění chodu oddílu a části ekonomických ukazatelů a byl jim stanoven akční plán, v rámci kterého musí dál postupovat.

Stále probíhají jednání s oddíly s možným právem startu v Extralize žen, spojené s plnění podmínek pro start v soutěži. Jak bylo uvedeno výše, jasno bude do losovacího aktivu soutěže v příštím týdnu.

Změny nastanou v 1. lize mužů, kde své právo účasti podstoupily postupující celky Opavy a Kopřivnice. Výkonný výbor schválil převod práva startu v soutěži do Chomutova, který neuspěl v uplynulém ročníku v play-down, a k neúspěšnému semifinalistovi Národní ligy zápas z Hradce Králové.

Ke změně došlo i v Národní lize, kde své působení ukončil Mukařov. Místo Traverzy ve třetí nejvyšší lize zaujmou Hranice, které v uplynulém ročníku neuspěly v baráži. Vzhledem k faktu, že dva účastníci Národní ligy východ přepustili právo na postup do 1.ligy a současně se do soutěže dodatečně dostal tým Hranic, pak bude nutné při standardním dělení soutěže na dvě skupiny přiřadit týmy do skupiny západ i z geograficky více vzdálenějších míst. Z CE soutěže juniorů a 1. ligy dorostenců bylo několik družstev vyřazeno kvůli neplnění povinností mít vyškolené rozhodčí.

O licenčním řízení

Licenční řízení je jedním z prvků profesionalizace elitních tuzemských soutěží. Jedním z jeho cílů je i celková podpora oddílů tak, aby na elitní úrovni fungovaly jako stabilní organizace a garantovaly, že jsou připravené na odehrání celé sezony dle podmínek elitních soutěží - Livesport Superligy, Extraligy žen a 1. ligy mužů. Do podmínek pro udělení oddílové licence spadá například prokázání vybudované profesionální personální struktury, zajištění vhodného zázemí a zejména doklad o finančním zdraví klubu. Pro týmy z nejvyšších soutěží pak platí i podmínka týkající se zasmluvnění hráčů.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se