Tlak? Cítíme ho, je potřeba nastupovat do zápasů s pokorou, líčí Hlaviznová

Tereza Hlaviznová při debutu v ženské extralize | foto: FBS Olomouc

Již osm ligových kol za sebou má nejvyšší soutěž juniorek. Lídrem tabulky jsou doposud obhájkyně titulu z Olomouce, které neztratily ani bod. Jednou z lídryň ofenzivy Hanaček je šestnáctiletá útočnice Tereza Hlaviznová, pro kterou jde o první sezonu mezi juniorkami. Klubová odchovankyně prožívá snový start. V lize juniorek posbírala již deset kanadských bodů, nakoukla do ženské extraligy a vysloužila si i pozvánku do juniorské reprezentace, kterou čeká Euro Floorball Tour ve Švédsku.


V první lize juniorek máte zatím na svém kontě plný počet bodů, se startem ročníku zřejmě panuje spokojenost.
Určitě ano, ale cítíme, že je na nás kladen velký důraz, jelikož jsme minulou sezonu porazily Chodov ve finále a staly se mistryněmi, takže všichni teď očekávají, že si z každého zápasu odvezeme tři body, a to je pro nás trochu těžké. Jsme ale rády, že se nám daří s tím vyrovnávat a plnit to, co jsme si na začátku sezony řekly. Doufám, že to takhle půjde i dál.

Jak moc ten zmiňovaný tlak favoritek oproti minulé sezoně vnímáte?
Hlavně hraje velkou roli to, že jsme v ní v rámci našich ročníku hrály první ligu juniorek vlastně úplně prvním rokem (o sezonu předtím, kdy se Olomouc po několika letech do nejvyšší ligy vrátila, byla soutěž po čtyřech kolech přerušena a nedohrána – pozn. red.) a hned jsme dokázaly takhle překvapit. Myslím si, že většina od nás očekává něco, s čím dokážeme opět zaskočit úplně všechny. Je těžké nastoupit do zápasu s čistou hlavou. Záleží vždy na nás, jak se bude duel vyvíjet. Hlavně je potřeba, abychom do každého utkání nastoupily s pokorou k soupeřkám.

Na začátku sezony patříte k oporám týmu, zároveň jste naskočila i do ženské extraligy, start tedy povedený, že?
Zatím jsem strašně spokojená, protože se mi všechno daří tak, jak má. Zároveň studuji gymnázium, takže jsem ráda, že mi daří kloubit sport se školou a nemám problémy v jednom ani v druhém. Je super, že mi trenér dal možnost zahrát si i nejvyšší soutěž žen, ale uvidíme, jak to půjde dále.

V uplynulém týdnu jste dokázaly udolat na své palubovce Chodov, který patří společně s vámi k favoritům soutěže. Byl to pro vás zatím ten nejtěžší zápas sezony?
Bylo to utkání, na které jsme čekaly od začátku sezony, protože je to ten typ duelu, jenž nám může dát strašně moc. Jedná se o jednoho z nejkvalitnějších soupeřů, co se týče herního systému, a je pro nás jen dobře, že si proti němu můžeme zahrát. Chodov má velkou hráčskou základnu a já jsem ráda, že jsme to zvládly.

V posledních sezonách prožívá ženská složka Olomouce raketový vzestup. Čím si to vysvětlujete?
Určitě jedním z faktorů je to, že před pár lety přišli k ženskému A-týmu Radek Řehák a Dáša Sigmundová. Cítím v nich strašnou oporu. Chtějí nás posouvat a zlepšovat. Je to strašně důležité mít nad sebou někoho, kdo přesně ví, co chce dělat a kdo je celou dobu s vámi a podporuje vás. Za to bych jim chtěla poděkovat, stejně jako Martinovi Pejzlovi, Ondrovi Čočkovi, svým rodičům a dalším vzorům z klubu. Další rozdíl vidím v tom, že jsme se po několika úspěších dostaly na tu úroveň, že si věříme i v duelech s těmi nejlepšími celky a nechodíme do nich "překvapit".

Jste součástí juniorské reprezentace, čeká vás EFT ve Švédsku. Jak hodnotíte začátek cyklu?
Cítím, že i realizační tým se nám snaží strašně moc pomoci, abychom se dostaly do mezinárodního tempa co nejdříve. Juniorská reprezentace pro mě byla vždycky snem. Od doby, kdy jsem s florbalem začínala, to byl můj cíl a jsem tedy ráda, že mohu být součástí něčeho takového. Uvidíme, co nám přinese blížící se EFT. Snad uděláme s holkami i nějaký pěkný výsledek. Těší mne, že jsem mohla absolvovat už i reprezentační kempy a seznámit se s holkami. Je to strašně důležité. Máme teď neskutečnou partu a to i přesto, že spolu nehrajeme v klubu a v lize jsme mnohdy velcí rivalové.

SOUHRN: Olomouc vládne lize, v zádech čtveřici pražských celků. Kdo čeká na body? 

Roli jednoho z favoritů soutěže zatím zvládá Olomouc. Tým z Hané neztratil v dosavadním nezaváhal. Obhájkyně titulu si poradily s Bulldogs Brno, Vítkovicemi, Židenicemi, Slavií Plzeň, Tatranem Střešovice, Spartou, Českou Lípou a také s Chodovem, tedy s rivalkami z finálové série z posledního ročníku. Na domácí palubovce dokázaly hráčky FBS přetlačit soupeřky těsně 5:4.

Za lídryněmi se s jednu porážkou nacházejí celky Chodova a Black Angels, oba mají shodně čtyřiadvacet bodů. Na paty jim poté dýchá další pražská dvojička – Bohemians a Tatran. Daří se zatím i nováčkovi z Českých Budějovic. Meťák nasbíral během osmi kol čtrnáct bodů a nachází se na osmé pozici. Na chvostu tabulky se nachází plzeňská Slavia, která zatím nebodovala. O uplynulém víkendu se od ní odpoutaly Královské Vinohrady, které přetlačily Židenice.

Na čele bodování se aktuálně vyhřívá Lucie Baldreichová z Chodova, která má na svém kontě 32 bodů (20+12), rovných třicet jich nasbírala současně nejlepší střelkyně Denisa Výborná z Black Angels, jež nastřílela už 23 branek, a spoluhráčka Baldreichové Nikola Skoková.

Už třem gólmankám se povedlo udržet dvakrát čisté konto – olomoucké Kláře Hodulíkové a Terezii Tomanové se Šárkou Černou z Chodova. Nejvíce pokusům čelily v devíti duelech Karolína Hujerová ze Sparty (267) a Klára Šimonová z Mladé Boleslavi (264).

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se