Tome, Beny, děkujeme! Tom Ondrušek s Martinem Benešem odehráli poslední duel v reprezentaci

Tom Ondrušek po finále MS 2022 | foto: unihockey-fotos.ch/Claudio Schwarz

S kariérou v národním týmů se během pátečního duelu rozloučila dvě jména, která se podepsala pod poslední dva medailové úspěchy na mistrovství světa – Tom Ondrušek a Martin Beneš. První jmenovaný je navíc jedním ze čtyř hráčů, kteří odehráli přes sto reprezentačních klání.


TOM ONDRUŠEK

Je jen málo florbalistů, kteří toho za sebou mají v reprezentaci tolik, co chodovský tahoun Ondrušek. Na svém kontě má 108 duelů, v nichž nasbíral 102 bodů, nachází se v top pětce historického kanadského bodování, s 56 brankami je na děleném třetím místě mezi střelci a společně s Matějem Jendrišákem a Tomášem Kafkou získal tři medaile ze světového šampionátu. Legendární florbalista je také teprve čtvrtým reprezentantem, který pokořil hranici sta bodů v národním týmu. Připsal si dokonce i tři hattricky, přičemž asi nejpamátnější je ten ze čtvrtfinále MS 2016 v Rize.

První medaili vybojoval na šampionátu v roce 2014, kdy slavil bronz. Ten poté zopakoval v Helsinkách o sedm let později, kdy vedl reprezentaci s kapitánskou páskou na paži. Tu poslední pak získal v listopadu ve Švýcarsku, kde pomohl k postupu do finále a celkovému stříbru. Premiéru na MS prožil v roce 2012. Shodou okolností také ve Švýcarsku a Češi tehdy skončili až sedmí. Po deseti letech se tak Ondrušek symbolicky vrátil na místo, kde tehdy poprvé okusil velký seniorský turnaj a pomyslně tak na závěr kariéry vykoupil tehdejší nepovedený výsledek dorovnáním historického maxima.

Legenda Tom Ondrušek uzavřel v Hradci Králové reprezentační kariéru | foto: Martin Flousek/Český florbal

MARTIN BENEŠ

Gólman Martin Beneš sice debutoval v národním týmu až ve třiatřiceti letech, čímž se stal nejstarším nováčkem v seniorské reprezentaci, ale za tu dobu se stal stabilní dvojkou, byl oporou Lukáši Bauerovi a na svém kontě má i tři starty na mistrovství světa, přičemž ze dvou účastí má dvě medaile. Svým výkonem pomohl i k vítězství na EFT či bronzu ze Světových her. Zajímavostí je, že jako druhý gólman v historii udržel čtyři čistá konta - jedno má i na MS a jako první český brankář neinkasoval na World Games. Fanoušci si pak také jistě vzpomenou na chycený nájezd v semifinále mistrovství světa 2022 proti domácím Švýcarům.

Martin Beneš uzavřel v Hradci Králové reprezentační kariéru | foto: Martin Flousek/Český florbal

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se