V naší rodině je chytání trochu tradice, říká talentovaný brankář Habart

Matěj Habart při zápase 1. ligy dorostenců | foto: Kateřina Nováková

Už od začátků ho to táhlo do branky. Ještě aby ne, vždyť jako florbalový brankář působí i jeho starší bratr. Otec navíc dlouhé roky strážil hokejovou klec. Řeč je o talentovaném brankáři Matěji Habartovi, odchovanci a jedničce dorostenců FBC DOŠWICH Milevsko. Jak v rozhovoru prozradil, tak by se rád v budoucnu přesunul do jednoho z elitních klubů a zabojoval i o účast na světovém šampionátu juniorů 2025


Patnáctiletý mladík na sebe upozornil na Kempech talentované mládeže, které absolvoval v předešlé i současné sezoně a patřil k nejviditelnějším hráčům ročníku 2007. Mladý brankář nastupuje aktuálně za milevské dorostence i juniory, kde se může poměřovat s věkově staršími hráči. Navzdory tomu, že si v nejvyšší dorostenecké soutěži drží po devíti odchytaných duelech velmi solidní průměr inkasovaných branek (3,91), je jeho Milevsko na spodku skupiny C. I tak si ale drží pozitivní bilanci výher a zároveň je jedním ze čtyř gólmanů v jeho skupině, který dosáhl na čisté konto.

Sezona rychle plyne. Jak byste ji zatím zhodnotil?
V juniorech se nám zatím daří, sice jsem tam nenakoukl tak často, ale věřím, že se to ještě podaří. Tým je kvalitní, sbíráme body a držíme se na špici. Doufám, že budeme pokračovat v podobných výkonech a dostaneme se co nejdále. V dorostu je to těžší, kvalita tam určitě také je. Děláme posuny a doufám, že se zlepší i výsledky.

Jak jste říkal, nakukujete do branky i ve starší kategorii. To musí být velká zkušenost.
Jsem moc rád, že mám možnost docházet na tréninky juniorů a mužského áčka. Je to všechno mnohem rychlejší a obtížnější. Jsem také rád, že dostávám prostor v juniorské první lize, silově a rychlostně je to oproti dorostu velmi rozdílné. V dorostu jsem jedničkou, díky čemuž mohu chytat spoustu zápasů a to je pro mě v tuhle chvíli nejdůležitější.

Je známo, že vaše tréninky se neskládají jen z běžných tréninků své kategorie. Jak vypadá váš tréninkový harmonogram?
Třikrát týdně chodím do posilovny. Dalších pět tréninků mám poté florbalových u nás v Milevsku. Pokud se najde čas, tak i ve volném čase si s klukama zajdeme do haly, je super, že máme takovou možnost. Občas poté dojíždím do Prahy za Tomášem Fibigerem do jeho brankářské akademie WFGA. Ladíme spolu moje nedostatky, které se pomalu snažíme odstraňovat.

Matěji, pojďme úplně od začátku. Jak jste se vůbec dostal k florbalu?
Řekl bych, že to začalo asi v šesti letech, kdy jsem nastupoval za přípravku v Milevsku. Přivedl mě k tomu můj starší bratr, který již chytal za starší kategorii, společně s tátou. Šel jsem to vyzkoušet a zalíbilo se mi to.

Už od začátků jste působil v brance. Co vás k tomu vedlo?
K chytání jsem se dostal kvůli tomu, že ostatním hráčům se v té době moc do branky nechtělo, báli se střel. Já jsem si řekl proč ne, proč to nezkusit. V naší rodině je chytání trochu tradice. Táta dříve chytal v hokeji, brácha dodnes chytá ve florbale za mužské áčko. Jednou jsem to tedy zkusil, vlezl jsem si do branky a už jsem tam zůstal do současnosti.

Již jste zmiňoval, že jako brankář působí v Milevsku i váš starší bratr, otec je trenérem. Řešíte florbal doma hodně často? 
S bráchou se teď vídáme už pouze přes víkendy, jelikož pracuje v Praze. Když jsme byli mladší, tak jsme florbal tolik neřešili. Spíše jsme ho měli jako koníček. Teď je to moje a vlastně naše každodenní náplň života. Chodím se dívat i na jeho zápasy, mohu se od něho stále něco přiučit. Jsem rád, že se mi vždy snažil předávat rady. V rodině florbal řešíme často, zapojuje se do všeho i mamka, takže je to opravdu už rodinná záležitost. 

Jste odchovancem milevského florbalu. Tým z malého města působí v elitních mládežnických soutěžích již několik let. Vnímáte zájem o florbal v Milevsku?
Určitě to vnímám. Když jsem začínal, tak milevský florbal téměř nikdo neznal, teď je to jiné. Hrajeme nejvyšší soutěže dorostu i juniorů, daří se i mužskému áčku, se kterým mám možnost i trénovat a je tam velká kvalita. Na naše malé město jsou posuny stále vidět, což je super. Snad to bude pokračovat.

Měl jste možnost absolvovat již několik Kempů talentované mládeže. Jak jste si tyto akce užil? 
Byly to vždy super akce, při kterých jsem nabral spoustu zkušeností do budoucna. Tréninky byly velmi náročné, je zde velká konkurence. Vytvořili jsme skvělou partu, kterou budeme tvořit snad i nadále. Jsem rád, že jsme dokázali na závěrečném Young Stars Weekendu udolat tým východu. Dokázali nás sice potrápit, ale jsem rád, že jsme to zvládli. Výhru ve vzájemném souboji jsme se dozvěděli v šatně, poté propukla velká euforie, začali jsme zpívat a moc jsme si to užili. Byl to zážitek a momenty, které si budu pamatovat.

Jste stále velmi mladým brankářem. Máte už však stanovené nějaké cíle, které byste chtěl dosáhnout? 
Samozřejmě mám své osobní cíle. Chtěl bych se v budoucnu přesunout do nějakého elitního klubu, kde bych se chtěl dále posouvat a zlepšovat. Určitě ještě hodně předbíhám, ale rád bych zabojoval o juniorský šampionát v roce 2025. Bylo by mi obrovskou ctí, kdybych se tam objevil a mohl reprezentovat.

Jak se vám zatím daří kloubit florbal se školou?
Jsem prvním rokem na střední škole. Dojíždím do Sezimova Ústí, kde studuji obor sportovní management. Zatím mi vše vyhovuje, všechno je fajn a baví mě to. Jsem rád, že se jedná o sportovní obor, to je to, co mě baví. Dá se škola navíc dobře kloubit s florbalem, což je pro mě super.

Co Matěj Habart a volný čas? Jak ho trávíte?
Nemám ho často tolik. Přes týden mám rozvrhnuto hodně tréninků, o víkendu jsou poté téměř stále zápasy. Když se najde, tak si rád zahraji nějaké hry na konzoli, nejradši hraji NHL. Čas také trávím v posilovně, kterou však beru spíše jako náplň tréninků. Pokud najdu vyzyvatele, tak si rád zahraji šachy. Dříve jsem pravidelně hrál i na kytaru, takže si také občas zahraji.

Aktuální průběh 1. ligy dorostenců

Došwich je aktuálně ve skupině C v 1. lize dorostenců až předposlední, o minulém víkendu ale dokázal zdolat TROOPERS, skupině C pak vládne v počtu kvalifikačních bodů úřadující mistr pražská Sparta, která nezaváhala ani v posledních dvou duelech. Ve skupině A byli po třech turnajích na prvním místě v počtu kvalifikačních bodů hráči Chodova, kteří ale o uplynulém víkendu padli po nájezdech s dosud druhým Ústím a toho využila Bohemka, která zapsala plný počet bodů, když zdolala i Severočechy. Skupině B kraluje Tatran, který dosud nepoznal hořkost porážky, ztratil jen ve druhém kole, když zdolal Náchod až po nájezdech. O uplynulém víkendu zaváhal po třech turnajích vedoucí celek skupiny D SFK Havířov, který nestačil na Vsetín. Dosud druhé Vítkovice mu aktuálně díky tomu dýchají na záda, anžto zvládly oba své duely včetně derby s FBC Ostrava a v posledním kole v tomto roce budou mít ve vzájemném klání rozhodně postaráno o velkou motivaci.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se