VÝBĚRY SOUPEŘŮ 2023 | První týmy vybírají již tento víkend!

Vítěz základní části Livesport Superligy 2022/23 Tatran Střešovice | foto: Matyáš Klápa/Tatran Střešovice

Vrchol florbalových soutěží je tady. Již tento víkend čeká na několik týmů tradiční výběr soupeřů pro play-off. Jaké jsou termíny jednotlivých soutěží a které fáze se v daných ligách vybírají? To vše najdete ve velkém přehledu!


Začíná se již 19. února, kdy se dohrají obě skupiny Národní ligy a kdy se zároveň dozvíme soupeře pro první kolo CE soutěže juniorů. Z elitních soutěží vybírá jako první ženská extraliga, a to 26. února. První liga mužů má svůj termín výběru čtvrtfinále 1. března, nejpozději o týden později bychom měli poznat dvojice pro čtvrtfinále play-off Livesport Superligy.

Livesport Superliga

Nejvyšší mužská soutěž má naplánované dva výběry. Ten první by měl proběhnout nejpozději 8. března po dohrání osmifinále. V něm zabojují o postup do čtvrtfinále týmy na 7. až 10. místě. Tato fáze play-off se jako jediná nevybírá, ale týmy se proti sobě postaví podle pořadí v tabulce po základní části.

Výběr soupeřů je pak v plánu ve čtvrtfinále a v semifinále, přičemž ve čtvrtfinále vybírají tři nejlepší týmy v pořadí po základní části Livesport Superligy, v semifinále pak ten ze čtveřice postupujících, kterému patřila po základní části nejvyšší příčka v tabulce. 

Extraliga žen

V ženské extralize se vybírají stejné fáze jako v Livesport Superlize. Vzhledem k tomu, že v nejvyšší soutěži žen navazuje čtvrtfinále rovnou na základní část, následuje hned po jejím ukončení výběr soupeřek, přičemž právo výběru mají postupně tři nejlepší týmy základní části. V semifinále je pak systém stejný jako v superlize, po základní části nejvýše postavený postupující si může zvolit celek, proti němuž bude bojovat o vstupenku do superfinále.

1. liga mužů

Mužská první liga je jedinou elitní soutěží, která má jen jeden výběr soupeřů. Ten následuje po osmifinále play-off, ve kterém se stejně jako u superligy potkávají týmy na 7. – 10. místě. Právo volby soupeře mají celky na prvním až třetím místě po základní části.

Dvojice pro semifinále play-off poté vzniknou podle jednoduchého klíče. Proti sobě budou stát vítězové sérií, v nichž nastoupily celky umístěné na 1. a 4. místě po základní části, respektive 2. a 3. příčce. 

Národní liga

V obou skupinách Národní ligy následuje bezprostředně po skončení základní části čtvrtfinále play-off, které je zároveň jedinou sérií, v níž si tři nejlepší týmy po základní části postupně vybírají své protivníky. První semifinálovou dvojici pak stejně jako u první ligy vytvoří vítězové sérií, ve kterých nastoupily celky umístěné na 1. a 4. místě po základní části, druhou pak vítězové sérií, které hrály 2. a 3. tým tabulky po základní části.

CE soutěž juniorů

Trošku komplikovanější je situace stran nejvyšší juniorské soutěže. Tam budou následovat dva výběry. Ten první proběhne v rámci prolínací části, kdy 9. – 12. celek základní části CE ligy juniorů čeká 1. kolo play-off, do nějž se zapojí i šest nejlepších týmů v každé skupině 1. ligy juniorů. Výběr probíhá tak, že jako první si soupeře volí družstva z CE ligy juniorů, posléze bodově úspěšnější vítěz jedné ze skupin 1. ligy, po něm vítěz skupiny, který dosáhl menšího počtu bodů a jako poslední má možnost volby lepší druhý tým z obou skupin.

Vítězové 1. kola postupují do osmifinále play-off, kde si je za soupeře zvolí nejlepší sedmička celků po základní části CE ligy juniorů. Následující série čtvrtfinále a semifinále se poté tvoří pomocí pavouka, kdy proti sobě postupují vítězové sérií, v nichž hrály po základní části 1. a 8. tým, 2. a 7., 3. a 6. a 4. a 5. celek tabulky. Stejným způsobem pak vzniknou dvojice i pro semifinále.  

1. liga juniorek

O něco jednodušší je situace v 1. lize juniorek, kde se nevybírá jediná fáze, kterou je 1. kolo, v němž se potkávají čtyři nejhorší celky základní části. Vítězky těchto duelů pak postoupí do osmifinále play-off. Od osmifinále se každá další fáze vyřazovacích bojů vybírá. V osmifinále postupně vybírají týmy na 1. – 7. místě tabulky po základní části, dále se vždy pořadí výběru utvoří podle postavení postupujících v tabulce po základní části. 


Program výběru soupeřů
27. března

1. liga mužů (čtvrtfinále)

1. března

1. liga juniorek (osmifinále)*
CE soutěž juniorů (osmifinále)*

8. března

Livesport Superliga (čtvrtfinále)*
1. liga juniorek (čtvrtfinále)*

19. března

Extraliga žen (semifinále)*
1. liga juniorek (semifinále)*

25. března

Livesport Superliga (semifinále)*

* Termíny jednotlivých výběrů se mohou posunout v závislosti na tom, jak rychle budou dohrané předcházející série.

Již vybráno

19. února
19.00 Národní liga - západ (čtvrtfinále)
19.30 CE soutěž juniorů (1. kolo)
20.45 Národní liga - východ (čtvrtfinále)

26. února
19.00 Extraliga žen (čtvrtfinále)


Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se