Zlatý kapitán Tomášek: Jako jednotlivci bychom nic neuhráli

Ferdinand Tomášek, kapitán Středočeského kraje na ODM 2022 | foto: Matyáš Klápa, Český florbal

Se svítivě oranžovou kapitánskou páskou na levé ruce dovedl výběr Středočeského kraje k triumfu na Olympiádě dětí a mládeže 2022. „Na konci už každý věděl, že jako jednotlivci bychom nic neuhráli,“ pochvaluje si 16letý Ferdinand Tomášek, jak se tým dokázal během turnaje semknout. Hráč Kladna ale nezářil jen v Prostějově, má za sebou povedenou sezonu v klubu a hodně o sobě dal vědět na premiérovém Young Stars Weekendu.


Středočeský kraj naplňoval od začátku dětské olympiády roli jednoho z favoritů. „Turnaj pro nás byla obrovská příležitost ukázat se před celou Českou republikou. Možná i před reprezentací a nějak se do ní nominovat. Byly zde týmy, které na začátku nevypadaly, že silnější soupeře potrápí, ale nakonec byly všechny zápasy velmi vyrovnané,“ říká opora vítězného výběru Ferdinand Tomášek.

Jako kapitán chtěl mančaft na začátku turnaje zejména uklidnit. „Byli jsme hodně rozházení. Nepůsobili jsme jako tým a vše bylo hodně o individualitách. Myslím ale, že se mi to povedlo,“ prozrazuje, co bylo jeho hlavním úkolem.

Právě schopnost udržet i ve vypjatých momentech chladnou hlavu a umění kluky kolem sebe uklidnit považuje za své přednosti a vidí v tom také důvod, proč mu trenéři Jakub Bína a Jiří Stožický svěřili tak důležitou funkci.

Středočeskému kraji se dařilo už od prvního zápasu. Tomášek ale připouští, že občas musel své spoluhráče krotit. „Měli ze všeho pořád radost, což rozhodně není špatně, ale musíme se vždy vrátit do zápasu a nenechat si vstřelit nějaký zbytečný gól,“ uvědomuje si.

Uspokojení z velmi dobrých výsledků přesto stejně přišlo. Středočeši už s jistotou prvního místa ve skupině prohráli na závěr základní části se Zlínským krajem 1:3. „Utkání jsme vypustili. Došlo nám ale, že bychom měli zase přidat. Věděli jsme, že opět nesmíme podcenit žádného soupeře. Určitě přišlo pobídnutí od trenérů, ale nám samotným došlo, že je potřeba se zlepšit,“ říká otevřeně Tomášek.

A opravdu, Středočeský kraj v play-off postupně porazil Plzeňský kraj 8:1, v semifinále Jihomoravany 4:1 a ve finále vynuloval výběr Prahy. Tomášek přiznává, že i když se se spoluhráči nejvíce obával Jihomoravského kraje, reprezentanti hlavního města byli nakonec tím nejtěžším soupeřem, na kterého v Prostějově narazili. Přesto mohou po výhře 3:0 slavit zlatou medaili.

„Myslím, že kdyby se nám nedařilo, stmelili bychom se ještě víc. Ale s úspěchy šlo všechno rychleji. Na konci už každý věděl, že jako jednotlivci nic neuhrajeme. Základem naší taktiky byla defenziva, na ní jsme stavěli. Během turnaje jsme hru ještě zlepšili a zkoordinovali, takže díky tomu jsme nakonec vyhráli,“ dodává s úsměvem na tváři.

„V osobních soubojích jsem silný, ale přidávám i fauly.”

Triumf na ODM nebyl ale jediným úspěchem, kterého Ferdinand Tomášek v posledních týdnech mezi florbalisty dosáhl. Na konci května se účastnil Young Stars Weekendu, který je závěrečným vyvrcholením ročního cyklu kempů talentované mládeže (KTM). V jedné hale spolu zápolí výběry východu a západu, a to ve fyzické zdatnosti i v zápasovém měření.

Tomášek nebyl jen členem vítězné sestavy západu, společně se svým spoluhráčem z olympiády Jakubem Klápou ovládl také individuální bodové hodnocení. „Byl to výborně strávený čas. Účastnili se vynikající hráči, měl jsem další příležitost se zlepšovat a potkat kluky, proti kterým jsem hrál na olympiádě. Byla to kvalitní akce s kvalitními soupeři,“ vzpomíná.

Nejlepší bodové hodnocení ze všech účastníků ale nepřeceňuje. Vnímá, že v něčem patří mezi nejlepší ve svém ročníku, ale existují dovednosti, ve kterých se ostatním zatím nevyrovná.

„Osobní souboje jsou má kladná stránka. Jsem v nich silný, i když poslední dobou přidávám i nějaké fauly. Naopak techniku a kličky mám slabší, takže tam musím ještě zapracovat. Bodování určitě neřekne všechno. Snažím se na sobě pracovat dál, abych se klukům ve všem přiblížil,“ konstatuje 16letý florbalista, který na dětské olympiádě nasbíral v devíti utkáních slušných šest kanadských bodů za dva góly a čtyři asistence.

„Kdyby to šlo, rád bych se florbalem živil.”

Vedlo se mu také v klubové sezoně. S juniory Kladna se dostal do čtvrtfinále extraligy, kde jeho tým padl s favorizovanými Vítkovicemi až ve třetím rozhodujícím duelu. Po florbalové stránce tedy zažil Tomášek v posledních přibližně čtyřech měsících více než podařené období.

„Za tu době jsem se hodně zlepšil, čerpal jsem od těch nejlepších hráčů v republice i od starších kluků u nás v Kladně. Celé období mě nakopne, abych se posouval a dal florbalu nejvíc, co dát můžu,“ ujišťuje. Ze středočeského klubu rozhodně odcházet nehodlá. V další sezoně má ambice dostat se do play-off juniorské extraligy a v něm uspět minimálně jako letos.

Zatím ho nezlákaly ani nabídky z větších klubů. „V Kladně studuji a mám všechno blízko včetně kamarádů. Momentálně nechci nikam cestovat a dojíždět,“ zdůrazňuje. Jeho cílem je se v dalších letech udržet ve výběrech a mládežnických reprezentacích. Napadají ho i myšlenky, že by se mohl florbalem profesionálně živit. „To uvidíme v budoucnu. Ale byl bych rád, kdyby to šlo,“ doufá.  

Důležité je, že se může spolehnout na podporu ze strany rodičů. „I kdybych se rozhodl přestoupit jinkam, klidně i do zahraničí, budou stát za mnou. Ale stejně tak mě podpoří, když budu chtít zůstat v Kladně,“ pochvaluje si.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se