Proběhly první Young Stars Weekendy. V obou uspěly výběry západu

Účastníci Young Stars Weekendu BU16 a BU17 2023 | foto: Český florbal

Sezona Kempů talentované mládeže (KTM) dospěla do svého finiše v podobě speciálních Young Stars Weekendů. Jako první se na závěrečném několikadenním měření potkaly výběry chlapců U16 a U17.


BU16 | ZÁPAD – VÝCHOD 910:816

Měření mezi výběry východ a západ v rámci kategorie do šestnácti let nakonec dopadlo celkem těsným rozdílem ani ne stovky bodů. Nejlépe hodnoceným hráčem byl Kosťantyn Šlosjar ze Sparty, na druhé příčce byl se ztrátou jediného bodu chodovský Marek Navrátil. Třetí místo s 53 body pak získali Šlosjarovi spoluhráči ze Sparty Jan Krejča a Lukáš Mitera. 

Hodnocení trenérů

Pavel Brückner (BU16, východ): Druhý ročník v rámci Kempu talentované mládeže hodnotím velmi dobře. Hráči měli možnost během kempů čerpat od odborných garantů novou inspiraci, a to jak florbalovou, tak i z dalších oblastí, které jsou nedílnou součástí sportovního výkonu. Výbornou novinkou v aktuálním ročníku bylo propojení kluků z východu i západu v průběhu sezony již na druhém kempu, kde došlo k přirozenému propojení jak hráčů, tak realizačních týmů.

Samotný YSW je velmi zdařilým zakončením tréninkového roku v rámci KTM a další motivací pro hráče i trenéry do dalšího pokračování a herního rozvoje. V kondičních testech jsme dosáhli na vyrovnané výsledky v porovnání s hráči napříč republikou. Oproti minulému roku jsem vnímal hráče na akci připravenější, zvláště pak po kondiční stránce. Těší nás dvě herně zasloužené výhry v utkáních nad hráči ze západu. Pro další rozvoj byly poučné i dva zápasy, které naopak zaslouženě ovládli kluci ze západu. Všem hráčům přejeme, ať se jim do budoucna daří v dalším rozvoji!

Mirek Šnajdr (BU16, západ): Letošní ročník YSW se nesl z mého pohledu ve zdravě soutěživé atmosféře, za kterou dávám kredit nápadu potkat se jako skupiny západ a východ dvakrát do roka, jednou nesoutěžně a podruhé soutěžně. Kluci se na prvním společném kempu poznali a přenesli si do druhého zdravé soutěžení. I pro nás realizační týmy to bylo o hodně snazší. Cítil jsem až přílišnou pohodu a plynulost ve všem. Najednou nás na vše bylo dvakrát tolik a i pozitivní vztahy mezi hráči velmi usnadnily organizaci. Z toho pohledu jsem s kempem velmi spokojený.

Co se týče výsledku, tak já jsem osobně velmi soutěživý a i proto jsem rád, že jsme potvrdili formu z minulého YSW a opět východ porazili. Letos ale vnímám vítězství jako cennější v přístupu hráčů, kdy místo pro body šli pro osobní maxima a nasazení. To opět dodalo kempu a celému testování skvělý náboj. I pro nás trenéry to bylo o dost zajímavější a z každého posunu a osobního maxima hráčů jsme měli upřímnou radost. Když pak vidíte, že vám hráč doběhne JoJo test, máte úsměv od ucha k uchu a vlastně pořádně nevíte, co máte dělat. Závěrem chci jen vypíchnout, že kluci z východu nám "zápaďákům" natrhli triko v síle a naopak "zápaďáci" natrhli triko ve vytrvalosti. To jen závěrem pro trenéry pro zajímavost do celé republiky.

BU17 | ZÁPAD – VÝCHOD 1042:588

Oproti výběru U16 se u starší kategorie jednalo o celkem jasnou převahu západu, který se nakonec radoval z jednoznačného celkového triumfu. S 59 body byli nejlepšími hráči florbalisté Mladé Boleslavi Filip Bergman a Ondřej Duben, na třetí příčce se umístil Jakub Klápa z Tatranu.

Hodnocení trenérů

Štěpán Lhoťan (BU17 východ): Hlavním pozitivem YSW je vždy propojení obou skupin. Jak hráči, tak i trenéři se lépe poznají a vzájemně spolupracují. Našim hlavním cílem je vždy posun hráče jako jednotlivce, ale zároveň vnímáme, že se na této akci může porovnat s výsledky ostatních, což je pro něj motivující a inspirativní do jeho další kariéry. Roční cyklus probíhal na vysoké úrovni. Naší snahou bylo hráčům nastavit takové prostředí, aby využili maximálně svůj potenciál a mohli se tak dále posouvat. Hráči se dostávali mimo svou komfortní zónu a díky tomu jsme pak mohli pozorovat a zdokonalovat jejich rozhodovací proces. 

Roman Janda (BU17, západ): Netroufnu si analyzovat případný meziroční posun u tohoto ročníku. Mezi BU16 a BU17 je na základě nějaké údajné matice trochu jiné bodování, a také došlo k obměně přibližně pětiny týmu, ať už z důvodů výkonnostních, zdravotních či z důvodu nastavení priorit jednotlivých hráčů a brankářů. Oproti stejné kategorii v minulém ročníku jsem ale přesvědčený, že výsledek za kondiční část byl lepší. Z jiného pohledu – budoucí konkurenceschopnosti na mezinárodní úrovni, která teď už hráče čeká – si zase myslím, že přístup jednotlivců ke komplexní kondiční přípravě je tristní a jejich kondiční úroveň jako celek je nedostatečná. Řeči typu, že "my něco v klubu neděláme nebo, že v místě bydliště nemám takové možnosti atp.", na mezinárodní úrovni neobstojí. Pokud každý hráč a brankář něco opravdu bude chtít, tak si vhodnou cestu prostě bude muset najít. Sám za sebe. Co se týká florbalové části, tedy hry tři na tři a pět na pět, zde mohu hodnotit naopak pouze herní progres tohoto ročníku na západě, který je meziročně z mého pohledu obrovský. Bodování je ve florbalové části do jisté míry neobjektivní, protože hodně záleží na tom, jak jsou hráči k jednotlivým utkáním zařazeni - do jakých skupin, které se proti sobě mezi západem a východem utkají.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se