Slovo kapitána: Na kluky jsem pyšný!

Poprvé v kariéře vedl národní tým na mistrovství světa v roli kapitána. Ondřej Němeček svou úlohu splnil výtečně. Reprezentaci dovedl ke druhému místu. „Tým jsem nedovedl k medaili jen já, ale dovedli jsme to celkově my jako tým a koučové. Na kluky jsem moc pyšný. Bohužel jsme dnes neuspěli, ale celkově si myslím, že se pomalu zlepšujeme a že to bude lepší a lepší,” říká jeden ze dvou nejlepších obránců celého turnaje.


Češi teprve podruhé v historii stanuli ve finále mistrovství světa, ale ani na druhý pokus nedokázali zdolat švédskou mašinérii. Zklamání bylo z hráčů po závěrečném hvizdu hodně cítit. Kapitánovi českého výběru ale alespoň částečně zvedlo náladu to, že byl společně s brankářem Lukášem Bauerem a útočníkem Markem Benešem zařazen do ideální sestavy turnaje. "Je hezké, že jsme tam byli s klukama z týmu. Obzvlášť s Benym, se kterým hraji od mládeže, ale vyměnil bych to klidně za tu zlatou medaili. Ačkoliv je to klišé, tak to tak vnímám a bylo by to mnohem veselejší," vysvětluje opora českých zadních řad.

Vaší lajně se v průběhu celého turnaje velmi dařilo, byla to ta pravá „jednička”. Jak byste vaše fungování zhodnotil a je to třeba tím, že většina z vás se zná z působení v Tatranu?
Jednoznačně nám to pomáhá. Máme spolu odehráno spoustu sezon, víme o sobě a máme několik signálů, takže celkově to hodnotím pozitivně. Bohužel, dneska jsme nebyli efektivní a nedávali jsme góly, takže ačkoliv jsme měli tlak, k ničemu nevedl a nepovedlo se nám to. Měli jsme být lepší a efektivnější. Chyběla nám finální fáze. Neměli jsme takovou kvalitu a klid. Dali jsme málo gólů a nepomohli týmu tak, jak se od nás očekává. Musíme na tom zamakat, abychom v klíčových momentech dokázali skutečně ta utkání zlomit.

Je pro vás ta dnešní porážka směrem do dalšího cyklu v něčem poučná?
V mnoha věcech. Například se nesmíme uspokojit úspěšným semifinále, zbytečně po něm nezpychnout a nechat si mentální síly i do finále. Celkově vedení utkání musí být lepší a zejména musíme vylepšit efektivitu. To se nám dnes úplně nepovedlo.

"Musíme dále budovat tým a týmovou chemii a jet na té vlně, na které jedeme teď. Neustále posilovat týmové pouto, zbytečně nezpychnout a snažit se dál."
Kapitán české reprezentace Ondřej Němeček po finále MS 2022

Jak vy jako kapitán byste zhodnotil celou tu dobu, kterou jste s týmem strávili? Začalo vám to už před šampionátem na kempu v Kutné Hoře.
Zhodnotil bych to jako velký zážitek. Měli jsme několik týmových seancí a trávili jsme spolu hodně času. Měli jsme spoustu meetingů. Bylo to moc hezké. Koučové nám nachystali spoustu moc pěkných věcí, ať už to byla videa nebo různé mentální challenge. Celkově to byl skvělý zážitek a teď nám nezbývá nic jiného než jít zpátky do běžného života. Byla to hezká pohádka, ale teď nás každého čeká každodenní život.

Kromě něj vás čeká práce na přípravě na další šampionát, který vás čeká v roce 2024. Co bude podle vás důležité v tom nadcházejícím cyklu, který by, věřme, měl být tradiční a nezkrácený?
V podstatě asi stejné věci jako v tom letošním, ačkoliv ten nebyl úplně obvyklý. Musíme se soustředit na individuální vývoj. Každý jednotlivec se musí snažit zlepšovat. Dále budovat tým a týmovou chemii a jet na té vlně, na které jedeme teď. Neustále posilovat týmové pouto, zbytečně nezpychnout a snažit se dál. Myslím si však, že se to nestane. Máme zde spoustu houževnatých a ambiciózních kluků a doufám, že to bude lepší a lepší.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se