Spojení sportu, který miluji a kamarádů, vzpomíná na středoškolské superfinále Želízková

Lucie Želízková při finále středoškolského poháru 2019 | foto: Martin Flousek

Již v následujícím týdnu budou odtajněni první účastníci BigBoard Superfinále 2023, kteří vzejdou z chlapeckých i dívčích turnajů Subterra Cup, jež jsou určeny pro střední školy. Významnou zkušenost s tímto pohárem má i současná opora Tatranu Lucie Želízková, která ho v roce 2019 opanovala.


Odchovankyně libereckého florbalu patřila v roce 2019 již střešovickému Tatranu, kde sbírala body v dorostenkách a juniorkách. Želízková ale nebyla jediným známým jménem v dresu Gymnázium a SOŠPg Liberec. Barvy liberecké školy hájila coby benjamínek také stříbrná juniorská reprezentantka z roku 2022 Karolína Janatková, nejproduktivnější hráčka Liberce v letošní sezoně Karolína Nováková se spoluhráčkami a jmenovkyněmi Kateřinami Dlouhou a Novotnou či sestra brankáře fotbalové Slavie Ondřeje Koláře, volejbalistka Lucie Kolářová.

Silný celek ze severu Čech nakonec ve finále přemohl brněnskou zdravotnickou školu 6:2. Od zmiňovaného finále v Ostravě navíc stihla Želízková opět jako kapitánka dovést reprezentační tým juniorek k bronzu v roce 2021 a především to byla ona, kdo zaznamenal v duelu základní skupiny se Švédskem rozhodující trefu na 4:3. Památné vítězství se stalo historicky vůbec prvním triumfem nad reprezentací Tre Kronor v historii ženských národních týmů. Během uplynulého roku zaznamenala také první starty v seniorské reprezentaci. Dvacetiletá útočnice teď má jasný cíl, vrátit se do BigBoard Superfinále se střešovickým Tatranem. 

V roce 2019 jste si zahrála v ostravském superfinále o zlato v poháru středních škol. Jak na celou akci vzpomínáte? 
Na celou tu akci vzpomínám moc ráda, byl to hezký zážitek, který jen tak někdo nezažije. Jsou to už tři roky, takže si to moc nepamatuji naši cestu. Prošly jsme si všemi částmi a na závěr nás čekal soupeř z Brna, kterého jsme také porazily. Měly jsme tehdy skvělý tým a trenéra.

Pro vás šlo o první zkušenost s velkou arénou s řadou diváků. Co to pro vás vůbec znamenalo? 
Úplně bych neřekla, že tam byla spousta diváků, což je ale pochopitelné. Finále tohoto turnaje se hraje dopoledne před velkým superfinále dospělých soutěží a celá hala je v přípravách na tyto hlavní zápasy. Ale hrát v tak velké hale byl úplně nový zážitek, na který ráda vzpomínám.

Následně jste dovedla jako kapitánka juniorky k bronzu. Dá se to vůbec porovnat? 
Rozdíl je asi úplně ve všem. Reprezentace se nedá srovnávat s ničím. Je to to nejvíc, co může člověk zažít a velmi ojedinělý a krásný pocit. Zatím co ve školním florbale člověk ví, že vyhrát nemusí, přestože chce, tak v reprezentaci se o ničem takovém nepřemýšlí. Tam je to samozřejmost. 

V čem se to naopak podobalo? 
Řekla bych, že asi v tom, že v obou týmech je parta, která ráda hraje kolektivní sport a užívá si to. 

Následně jste se posunula i do seniorské reprezentace. Berete to jako další postupnou tendenci velkých zápasů, které absolvujete? 
Nějaká postupná tendence tam určitě je. Ale spíš bych řekla, že to začalo první bronzovou medailí na MS juniorek v St. Gallenu v roce 2018, poté dalším juniorským bronzem v roce 2021 s národním týmem v Uppsale a pak přišla první pozvánka na kemp s ženskou reprezentací. 

Jak se lišila třeba příprava na finále středoškolského turnaje a elitních zápasů na vrcholové úrovni? 
Jak už jsem zmiňovala, to se vůbec nedá srovnávat. Na školní florbal jsme se upřímně nepřipravovaly nijak, zkrátka jsme měly dobrý tým. Na vrcholové úrovni se člověk musí připravovat úplně ve všem, po kondiční, silové, psychické, či taktické stránce. Jak jsem ale už říkala, byl to krásný zážitek, protože spojení sportu, který miluji a kamarádů ze školy bylo ojedinělé a vzácné. 

Je to pro vás sen objevit se opět ve velkém BigBoard Superfinále s Tatranem? 
Určitě ano. Superfinále je mým velkým snem a cílem už od doby, co jsem tuto akci jako dítě vnímala. Loni nám k tomu chyběl jeden zápas, tak uvidíme, jak to dopadne letos.

Střešovický Tatran má před sebou poslední překážku na cestě do BigBoard Superfinále florbalu 2023, je to však ta nejtěžší. Pražanky totiž v semifinálové sérii čeká vítěz základní části a vítězky Poháru Českého florbalu z Vítkovic. Semifinálové boje startují již v sobotu v Ostravě.

V úterý 21. a středu 22. se poté na pražském Hamru odehrají právě finálové turnaje středoškolského poháru – Subterra Cupu. Jako první přijdou na řadu dívky, po nich pak finále chlapců.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se