Stejná startovací čára pro kluky i holky, to je cíl Komise rovných příležitostí

Utkání přípravek Tatran – Olymp Florbal | foto: Tatran Střešovice

Tematika svobody a stejných práv pro všechny patří mezi nejaktuálnější témata této doby a stává se trendem také ve sportovním prostředí. V Českém florbale proto funguje Komise rovných příležitostí (KRP), jež se zaměřuje na to, aby ve florbalovém prostředí měli všichni stejnou možnost se zapojit na všech úrovních a pozicích.


Nastavení rovných příležitostí pro všechny pomůže florbalu jako celku. "Jedná se o velmi důležité téma, které rezonuje také v největších světových sportovních organizacích, a jsem rád, že mu v rámci florbalu věnujeme prostor. Věřím, že díky práci KRP si k florbalu najde cestu mnohem více hráček, ale že také dojde k postupnému zapojování žen do funkcí v klubech i strukturách Českého florbalu," říká prezident Českého florbalu Daniel Novák.

"V ženském florbale vidíme velký potenciál a případný domácí šampionát v roce 2025 pro nás bude velkou příležitostí směrem k propagaci našeho sportu směrem k mladým dívkám a rodičům, kteří budou řešit, na který sport mají dát své děti," doplnil Novák.

KRP nemá za cíl řešit sama celý ženský florbal. Jejím úkolem je koordinovat a udávat hlavní směr. Klíčová je spolupráce jednotlivých odborných komisí a složek ČF na přípravě, tvorbě, stanovování dílčích cílů a následné jejich realizaci. "Jsme přesvědčeni, že florbal může mít výraznější zastoupení dívek. Například oproti Švédsku u nás florbal hraje pouze jedna třetina dívek. Přestože o náš sport vidíme zájem ve školských soutěžích i při reprezentačních akcích, chceme se dostat dál. Cílem není, aby florbal hrálo stejně holek jako kluků, ale chceme, aby každý měl stejnou příležitost se zapojit. Florbal by se měl prezentovat jako sport pro všechny," komentuje hlavní myšlenku Martin Musil, předseda KRP.

Na to konto vznikly takzvané akční listy, které jsou pravidelně projednávány v rámci setkání Výkonného výboru ČF a věnují jednotlivým tématům, mezi která patří například posun Extraligy žen na top pozici mezi ostatními ženskými kolektivními sporty nebo speciální florbalové nábory pro dívky. "Jedná se o dílčí cíle, se kterými pracujeme a u kterých je klíčové především to, abychom podnikli kroky k jejich realizaci. Pevně věřím, že se tato naše snaha začne projevovat ve druhé půlce roku 2023 a především pak v roce 2024. Jedním z těchto cílů bude i získání partnerů a financí pro ženský sport, což nám umožní další rozvoj," dodává Novák.

Kromě toho se KRP snaží odstraňovat různá úskalí, která by mohla bránit či brání dívkám ve sportování. V rámci svého akčního plánu také nastavuje principy, podle nichž je třeba kontrolovat a dodržovat, zda jsou jednotlivé věci koncipované jak pro muže, tak i pro ženy.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se