{{flash.get().title}}

{{flash.get().body}}

Obrázek


TRÉNUJ DOMA – VÝŽIVA, 1. DÍL: PROČ SE PRÁVĚ TEĎ ZAMĚŘIT NA SVÉ STRAVOVÁNÍ?

Obrázek ke článku
25. 3. 2020

Vlivem izolace se řada z nás méně hýbe a máme také čas více jíst. Odbornice na výživu sportovců v prvním díle série o zdravé výživě vysvětlí, proč je dobré se v tomto období zaměřit na zdravější stravování. V dalších článcích pak ukáže jak správnou stravou posílit imunitu dětí i dospělých, jak vypadá vyvážený nákupní seznam včetně doplňků stravy a další zajímavé tipy. ​

V průběhu sezony se díky pravidelné dávce pohybu v našem jídelníčku řada prohřešků schová.V souvislosti s omezeným pohybem a dalšími opatřeními navazujícím na snahu zamezit šíření nákazy COVID-19 se ale pravidelné pohybové aktivity řady z nás výrazně omezily a hrozí, že standardní jídelníček už nebude našemu režimu vyhovovat.  

„Na vzniklou situaci lze pohlížet i pozitivně. Právě teď máme jedinečnou šanci vylepšit své stravovací návyky, naučit se z běžných surovin připravovat zdravé pokrmy a současně neplýtvat jídlem,“ říká nutriční expertka Zuzana Pavelková Šafářová. Pod jejím vedením si ukážeme, jak zabránit negativním dopadům izolace z hlediska stravování. Jako první přijdou na řadu základní principy vedoucí ke kvalitnějšímu stravování.

Bonusy zdravého stravování:
  • zvýšení imunity může přispět k lehčímu průběhu eventuální nákazy s výrazným zkrácením celkové doby léčby,
  • doplnění našich vlastních zásob vitamínů a minerálů – zima je pro organismus náročná a na jaře můžeme trpět nedostatkem cenných látek, což nás celkově oslabuje,
  • udržení současné tělesné váhy – sportovci zvyklí na pravidelnou velkou tělesnou zátěž jsou při dlouhém omezení sportovní činnosti ohrožení nárůstem tělesných tuků. Abyste se nevrátili do tréninku o několik kilo těžší, jen potřeba se správně stravovat.

Hlavní zásady zdravého stravování:
Denně konzumovat:

porce = obsah vlastní dlaně

  • 2 - 3 porce syrové zeleniny (především nejrůznější druhy salátů, jarní cibulku, cibuli, ředkvičky, červenou papriku, kedlubnu),
  • 2 porce tepelně upravené zeleniny (hlavně mrkev, celer, rajčata, špenát, brokolice, červená řepa, kapusta, květák, nové brambory, batáty) ideálně v podobě polévek,
  • vydatné polévky (masové vývary, zeleninové s rýží/nudlemi/pečivem/luštěninou),
  • 2 – 3 porce ovoce (zvláště ananas, kiwi, mandarinky, grapefruity, pomeranče, hroznové víno, borůvky, hrušky, jablka, granátové jablko),
  • ideálně rovněž porci kvašené zeleniny (kvašené zelí),
  • kvalitní bílkovinu (vajíčka, dále střídat ryby, maso a luštěniny, které vždy kombinovat s obilninou, např. čočka s rýží či fazole s kvasovým/kváskovým pečivem),
  • porci ořechů a semínek natural tedy nesolené, nepražené,
  • mléčné výrobky (bílé jogurty, kefíry, zakysanou smetanu, sýry, především tvarohové typy),
  • obilniny (preferovat ovesné vločky, rýži, rýžové nudle, jáhly, kroupy, kváskový či celozrnný chléb, popř. celozrnné těstoviny),
  • zeleninový salátek či polévku jíst ideálně před samotným jídlem,
  • lehce ponížit množství běžně konzumovaného masa a přílohy, naopak si na talíři naložit více zeleniny.
Vyvarovat se:
  • sladkostí především oplatků, čokoládových tyčinek a sladkého pečiva, výjimkou jsou domácí produkty s minimem obsahu cukru a ideálně ze špaldové celozrnné mouky,
  • bílého pečiva,
  • smažených hranolek,
  • slaných brambůrků, chipsů, křupek, tyčinek, solených ořechů, ořechů v těstíčku,
  • nekvalitních uzenin (preferovat ty s vysokým obsahem masa a vždy doplnit syrovou zeleninou),
  • pití sladkých limonád a energetických drinků,
  • dospělí sportovci by se měli vyvarovat většího příjmu alkoholu.


?: věděli jste, ….

… že spánkový hormon melatonin je silným antioxidantem a chrání před stresem a nemocemi?
Aby ho naše tělo vyloučilo v dostatečné míře, je nutné alespoň půlhodiny před spaním nekoukat na mobil.

… že česnek je silným prebiotikem, tedy potravou pro naší střevní mikroflóru?
Naší střevní mikroflóru tvoří prospěšné baktérie, které určují naši odolnost vůči baktériím a virům. Abyste získali výhody česneku, nemusíte jíst pouze syrový.

… proč se říká „polévka je grunt“?
Protože polévka je doslova napěchovaná vitamíny a minerály, které naše tělo navíc dokáže lehce vstřebat. Doplněná o kváskové či celozrnné pečivo, rýži nebo nudle poslouží jako vydatné samostatné jídlo.

… že příjem tekutin rozhoduje o naší tělesné hmotnosti?
Bez vody totiž nemohou správně probíhat v těle metabolické děje a při nedostatku tekutin můžeme přibývat na tělesné hmotnosti.

Obrázek