Předpis soutěže 2. liga mužů – MCe2-D pro ročník 2005/2006 – přechodový ročník

Základní část (ZČ):                12 družstev (která jsou rozdělena do dvojic) každé s každým dvoukolově, každé družstvo pořádá domácí utkání na svém domácím hřišti a na vlastních mantinelech na své náklady, včetně základní výplaty rozhodčích. Hrají se víkendové dvojzápasy, jedna dvojice pořádá na svých hřištích, druhá dvojice přejíždí z jednoho místa na druhé křížem.

Upozornění                             od sezóny 2006/2007 nemohou v soutěži startovat B-družstva oddílů, které mají A-družstvo ve Fortuna extralize; B-družstva startující v soutěži v sezóně 2005/2006 budou po skončení soutěže bez ohledu na umístění se budou moci přihlásit pouze do nižší soutěže.

Varianty nadstavby soutěže:

družstvo Tatran Střešovice B skončí na 10. – 12. místě

1. až 8. družstvo hraje play-off

družstva na 9. – 12. místě hrají play-down (mimo družstvo Tatran Střešovice B);

družstvo Tatran Střešovice B skončí na 1. – 9. místě

1. až 9. družstvo hraje play-off (mimo družstvo Tatran Střešovice B)

družstva na 10. – 12. místě hrají baráž s družstvy umístěnými na 2. místech jednotlivých divizí 3. ligy;

play-off:        hraje prvních 8 družstev po ZČ; na dvě vítězná utkání, 1. utkání na hřišti hůře umístěného družstva po ZČ, 2. a 3. utkání na hřišti lépe umístěného družstva po ZČ; systém pro čtvrtfinále: 1-8, 2-7, 3-6, 4-5; dvojce pro semifinále určeny dle umístění po ZČ, systém 1-4, 2-3; utkání o 3. místo se nehraje;

play-down:    hraje 9. až 11. družstvo po ZČ (za 12. družstvo je po ZČ považováno družstvo Tatran Střešovice B); na dvě vítězná utkání, 1. utkání na hřišti hůře umístěného družstva po ZČ, 2. a 3. utkání na hřišti lépe umístěného družstva po ZČ; systém pro 1. kolo: 10-11, vítěz série 1. kola hraje s 9. družstvem po ZČ 2. kolo; jehož vítěz zůstává ve 2. lize.

baráž:            hrají 10. až 12. družstvo po ZČ 2. ligy a tři družstva ze 3. ligy; družstva jsou rozdělena do dvou skupin takto: skupina 1 – 10/2.; 2/3-II.; 2/3-III.; skupina 2 – 11/2; 12/2; 2/3-I. Ve skupinách se hraje jednokolově každý s každým. Pořadatelem skupiny 1 je 10. družstvo po ZČ 2. ligy; pořadatelem skupiny 2 je 11. družstvo po ZČ 2. ligy. Pořadatel hradí veškeré náklady na pořadatelství. Ostatní družstva přispívají pořadateli skupiny baráže paušální částkou 800,- Kč za utkání. Družstva umístěná ve skupinách na 1. a 2. místech sehrají 2. kolové play-off o postup do 2. ligy. Play-off se hraje na dvě utkání pohárovým systémem. V sériích se utkají vždy 1. z jedné skupiny z 2. z druhé skupiny. Vítězové série 1. kola play-off postupují do 2. kola play-off. Vítěz 2. kola play-off postupuje do 2. ligy. Celá baráž se hraje během dvou víkendů. První víkend skupiny a druhý víkend play-off (v sobotu 1. kolo a v neděli 2. kolo). Play-off baráže pořádá nejlepší z obou skupin baráže na své náklady. Ostatní družstva přispívají pořadateli play-off baráže paušální částkou 800,- Kč za utkání.

Oficiální míček:                   míček schválený IFF, bílé barvy. Použití míčku jiné barvy podléhá schválení řídícího orgánu.

Haly:                                   utkání je možné pořádat pouze v hale schválené pro celostátní soutěže.

Trenérské vedení:              trenér licence C; upozornění: od sezóny 2006/2007 trenér licence B.

Hodnocení výsledků v play-off a play-down:

Utkání v play-off se hrají do rozhodnutí o vítězi utkání. Pokud se nerozhodne v základní hrací době, následuje 10 minutové limitované prodloužení (měřené stejně jako řádná hrací doba), končící případným vstřelením branky. Pokud o vítězi nerozhodne ani limitované prodloužení, následují trestná střílení dle pravidel florbalu (viz. pravidlo 204).

Hodnocení výsledků v ZČ a ve skupinách baráže:

Za vítězství se družstvu do tabulky přidělují 3 body; v případě nerozhodného výsledku se oběma družstvům přiděluje 1 bod a po základní hrací době následuje 5 minutové prodloužení (měřené stejně jako řádná hrací doba), končící případným vstřelením branky, o další bod.

Hodnocení výsledků v pohárovém play-off baráže:

hraje se na dvě utkání, postupuje družstvo s větším bodovým ziskem, v případě rovnosti bodů rozhoduje rozdíl skóre. Pokud není ani na základě skóre možné určit postupujícího následuje po 3. třetině druhého utkání 10 minutové limitované prodloužení (měřené stejně jako řádná hrací doba), končící případným vstřelením branky. Pokud o vítězi nerozhodne ani limitované prodloužení, následují trestná střílení dle pravidel florbalu (viz. pravidlo 204).

Postup:   Vítěz finále play-off 2. ligy postupuje přímo do Fortuna extraligy; poražený finalista hraje baráž s 11. týmem z Fortuna extraligy v sérii hrané na tři vítězná utkání.

Sestup:                                direktivně sestupují všechna B-družstva v soutěži. Další sestupující dle varianty nadstavby.

Hrací čas:                            3 x 20 minut – čistý čas, 10 minut přestávka, minimální čas na jedno utkání je 180 minut, v play-off 210 minut, umožnit družstvům 30 minutovou rozcvičku na připraveném hřišti.

Hrací den:                           je daný rozpisem utkání; stanovený začátek utkání je sobota 1700 hod. a neděle 1200 hod.

Povolené časy začátků utkání:             sobota nejdříve ve 1400 hod. nejpozději ve 2000 hod., neděle nejdříve v 1000 hod. nejpozději v 1800 hod.

3. kategorie časů začátků utkání dle vzdálenosti soupeřů:                I. (do 100 km)                  max. rozsah

                                                                                           II. (100 – 250 km)            sobota max. rozsah, neděle nejpozději 1600 hod.

                                                                                           III. (nad 250 km)              sobota max. rozsah, neděle nejpozději 1400 hod.

Žádosti o změnu termínu (týká se i jiného než povoleného času začátku utkání) se během soutěže posuzují dle "Předpisu o změnách termínů ligových soutěží".

Soutěžní kauce:                       10. 000,- Kč.

Startovné:                                 7. 500,- Kč.

Odměna rozhodčímu:                   600,- Kč.

Věkové kategorie: hrají muži (ročníky nar. 1985 a starší), junioři (ročníky nar. 1986 a 1987) a dorostenci (ročníky nar. 1988 a 1989).

Povinnosti pořadatelů ligových utkání ČFbU - 2. florbalová liga mužů

1.      Zajistit halu v termínu daném rozpisem utkání a pořádat utkání na hřišti vyhovujícím pravidlům florbalu a schváleném STK ČFbU.

2.      Písemně potvrdit řídícímu orgánu termíny a místa konání + zaslat případné žádosti o změny termínu utkání celé soutěže nejpozději do 20. července 2005.

3.      Zajistit nabídku přijatelného ubytování pro hostující družstva a rozhodčí v místě konání utkání.

4.      Odeslat hlášenku o utkání dle Pokynů pro posílání hlášenky o utkání.

5.      Zajistit a nejpozději 60 minut před utkáním zpřístupnit uzamykatelné šatny (včetně sprch) pro rozhodčí a pro hostující mužstvo.

6.      Vhodnou formou informovat veřejnost a média o konání utkání. Zajistit, aby diváci byli informováni o družstvech, o soutěži, atd. – povinný program k utkání (obsahující – sestavy družstev s čísly a roky narození hráčů, tabulku, výsledky posledních dvou kol).

7.      Minimálně 60 minut před začátkem utkání musí být v hale přítomen hlavní pořadatel (jasně a viditelně označená osoba, starší 18 let, zodpovědná za činnost pořadatelské služby).

8.      Minimálně 30 minut před začátkem utkání musí být hřiště vyznačeno podle pravidel florbalu. Tím se rozumí:

a)      mantinely a branky stojí na svých místech dle pravidel florbalu;

b)      vyznačené hřiště (body a čáry na hrací ploše i mantinelech) dle pravidel florbalu;

c)      fungující časomíra (ukazatel odpočítávání času, skóre, třetiny a odpočítávání trestů);

d)      střídačky, trestnou lavici a stolek časoměřičů umístěné podle pravidel florbalu tak, aby z těchto míst bylo zřetelně vidět na časomíru;

e)      přítomnost minimálně 3 pořadatelů u stolku časoměřičů (časoměřič, zapisovatel, hlasatel a v případě, že z hráčských lavic není vidět odpočítávání trestů, nebo tento údaj časomíra nemá, další pomocné osoby k měření trestů, která zajišťuje vracení hráčů z trestných lavic), minimálně dalších 4 pořadatelů v rozích hrací plochy pro rychlou úpravu hrací plochy, rovnání mantinelů a podávání hracích míčů a další pořadatelé v prostorách haly pro zajištění ustanovení o pořadatelství dle Legislativních předpisů ČFbU - Sportovního řádu článku 7.

f)       u stolku časoměřičů připravené:                          -  hrací míče (vždy minimálně 3), rezervní stopky, psací pomůcky, atd.;

                                                                            -  řádně vyplněný a podepsaný Zápis o utkání (od obou soupeřů);

g)      přítomnost zdravotnické služby (jasně a viditelně označená, s potřebným vybavením pro první pomoc), viz Předpis o zajištění ZdS;

h)      fungující ozvučení haly.

i)       Zajistit důstojný hromadný nástup družstev před utkáním (dle Předpisu pro ceremoniály při ligových utkáních)

9.      Umožnit bezplatný vstup do haly delegátům a rozhodčím ČFbU; zástupcům médií; pracovníkům dopingové kontroly, apod. Zajistit podmínky pro činnost zástupců řídících orgánů soutěže a jeho komisí, zejména pro delegáta utkání a pracovníky pověřené dopingovou kontrolou.

10.   Zajistit rozhodčím dosažitelnost nealkoholických nápojů v prostoru haly.

11.   Dodržet oficiální začátek utkání a v průběhu utkání postupovat dle pokynů rozhodčích, v souladu s platnými předpisy a dle pravidel florbalu.

12.   Vyplňovat Zápis o utkání dle platných pokynů na jeho zadní straně; včetně údajů o střelách na branku a počtu diváků.

13.   Po utkání zkontrolovat úplnost vyplnění Zápisu o utkání. Za správnost údajů v Zápise o utkání a za jeho úplné vyplnění zodpovídá pořádající oddíl (viz. Pokyny pro vyplňování Zápisu o utkání). Zápis o utkání převezmou rozhodčí.

14.   Do 10 minut po skončení utkání nahlásit výsledek utkání SMS zprávou na tel. číslo 608 971 456 (sekretariát pro ligové soutěže).

15.   Do 10 minut po skončení utkání nahlásit výsledek utkání SMS zprávou ve tvaru – cfbu 7dxxx y:z na číslo 900 06 03, kde dxxx je kód utkání a y:z je výsledné skóre z pohledu domácích, v případě utkání rozhodnutého v prodloužení uvést výsledek ve tvaru y:zp.

16.   Do 15 minut po skončení utkání vyplatit rozhodčím příslušnou finanční odměnu.