Zkouška nových tváří a další herní prověrka. U19 míří do Švýcarska

Česká reprezentace juniorů na EFT v Malmö | foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy

Národní tým do 19 let se vydá už během prvního únorového víkendu na turnaj do Švýcarska. Pro výběr Ladislava Štancla se bude jednat o druhou herní prověrku. “Hned od začátku cyklu jsme avizovali, že chceme protočit větší počet hráčů a navnímat tak širší kádr. Někteří si o nominaci řekli svými výkony a tím, že nás zaujali na trénincích reprezentace, jiné jsme zase nebrali na EFT s tím, že jsme věděli, že je vezmeme na tyto zápasy,” objasňuje český kouč svou nominaci, která čítá sedm nováčků.


Premiéru si odbude brankář Vítek Šimáček ze Sparty a jeho spoluhráč Daniel Večl, první starty posbírají také mladoboleslavští Martin Feigl s Jakubem Šourkem, Jan Vondruška z Ústí nad Labem, ostravský Matěj Vrátný a také Vojtěch Petráň, který ve svých úvodních superligových duelech v dresu Chodova pálí ostrými.

Složení kádru s novými tvářemi je zároveň rozvojovým krokem. "Na každé akci hráče nabádáme k tomu, že nám ze sebe musí ukázat své maximum, aby si vybojovali další nominace. Takže i nyní jsme protočili část sestavy a uvidíme, co přinesou nové vazby v jednotlivých formacích a jak noví hráči obstojí v mezinárodní konkurenci. Určitá kostra týmu z minulé akce zůstala a jejím hlavním úkolem bude přenést poznatky, informace a pravidla na nové hráče. I to patří k rozvoji správné komunikace a dynamiky týmů," popisuje Štancl.

Ve švýcarském Siggenthalu se česká družina mladíků potká s Finskem a dvěma švýcarskými výběry - klasickou U19 a Švýcarskem "B", v jehož řadách nastoupí z velké části hráči ročníku 2005, čili florbalisté, kteří absolvovali poslední mistrovství světa, doplněné o další florbalisty, kteří nejsou součástí U19 či U23.

Hlavní trenér reprezentace juniorů Ladislav Štancl | foto: Český florbal

Trenérský štáb bude v práci navazovat na úspěšné herní výsledky z EFT v Malmö, které čeští junioři ovládli. "Chceme na to nabalit další aspekty, které chceme do hry dostat. Ať už je to zařazení dalších principů v brejkových situacích či další práce na obranné struktuře, kterou doplníme o práci na pressingu. Zároveň je cílem vidět hráče v co nejvíce herních situacích a sledovat, jak se v nich chovají či reagují. Je jedno, zda tyto situace přinesou zápasy samotné nebo si je jako tým uměle vytvoříme, ale cílem je mít další studijní a pracovní materiál pro rozvoj hráčů a celého týmu," vysvětluje trenér, který se po uplynulém cyklu přesunul z pozice asistenta do role hlavního kouče.

Jak již bylo zmíněno, tak úvodní herní akce výběru do devatenácti let vyšla na jedničku. V Malmö Češi dokázali zdolat Švédsko, Švýcarsko i Finsko. "Už cestou na letiště po posledním zápase to byla historie, která pro nás vůbec nic neřešila vzhledem k dlouhodobé práci a k tomu, že směřujeme k vrcholu, který je až za rok a půl. Mnohem důležitější byly poznatky ke hře a fungování týmu. Byli jsme proto rádi, že si to i hráči po zápase uvědomovali a hned v šatně jsme byli všichni připravení pracovat dál a ještě víc," těší Štancla.

"Já osobně jsem byl rád za hráče, že se jim takto povedla jejich první akce v reprezentačním dresu, protože taková premiéra je pro ně logicky důležitá. Ale jak jsem řekl výše, je před námi ještě spousta práce a i EFT, které se povedlo výsledkově, nám ukázalo, kde máme ještě velké mezery. Například jak moc se musíme posunout kondičně, pokud máme zvládnout vícedenní akci, kde se hraje každý den a program je velice náročný," říká směrem k budoucímu světovému šampionátu, který bude v roce 2025 hostit právě země helvetského kříže.

Nominace reprezentace juniorů
  • Přípravný turnaj (Siggenthal, Švýc.)
  • 2. – 4. 2. 2024

Brankáři: Lev Kliment (Tatran Střešovice), Vítek Šimáček (Sparta Praha).

Obránci: Jáchym Eliáš, Martin Feigl (oba Florbal MB), Lukáš Holásek (Pixbo Innebandy, Švéd.), Adam Kos, Michael Wertheim (oba Sparta Praha), Jakub Smutný (FBC Liberec), Ferdinand Tomášek (Kanonýři Kladno), Šimon Ruber (Storvreta IBK, Švéd.).

Útočníci: Filip Bergman, Jakub Vařecha, Jakub Šourek (vš. Florbal MB), Adam Bureš (Tatran Střešovice), Daniel Grézl (FbŠ Bohemians), Jan Krejča (EräViikingit, Fin.), Petr Marghold (Storvreta IBK, Švéd.), Vojtěch Petráň (Florbal Chodov), Kosťantyn Šlosar, Daniel Večl (oba Sparta Praha), Jan Vondruška (Florbal Ústí), Matěj Vrátný (FBC Ostrava).

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se