Bude potřeba si vybudovat sebevědomí, ví před startem Polish Cupu Wertheim

Michael Wertheim na turnaji v Kutné Hoře | foto: Martin Flousek/Český florbal

Jedním ze stabilních článků juniorské reprezentace je věkem stále ještě dorostenec Michael Wertheim, který před nedávnem zamířil do finského klubu EräViikingit. Nyní jej čeká Polish Cup, který je zároveň poslední herní akcí před mistrovstvím světa.


Čeští florbalisté se v Polsku potkají s celky Finska, Německa a Slovenska. První klání je na programu již ve čtvrtek 1. února. Pro výběr Matěje Klucha půjde o velmi důležitou prověrku před odjezdem na šampionát do Fredrikshavnu. "Nechci mluvit za celý tým, protože cíle si budeme teprve nastavovat, ale jelikož se jedná o poslední akci, tak se budou ladit ty nejmenší detaily a cílem bude se co nejlépe naladit na blížící se MS v Dánsku," vysvětluje Wertheim, který studuje druhým rokem na spořilovském Gymnáziu Postupická a v budoucnosti by se rád kromě florbalové kariéry věnoval i fyzioterapii.

Michaeli, potkáte se s Finy, které máte v základní skupině, bude to tedy asi velmi důležité utkání, že?
Poslední zápas s nimi jsme nezvládli a teď se ukáže, jak jsme se z něho byli schopní poučit. I přes to, že Fini budou velmi těžkým soupeřem, tak věřím, že to zvládneme.

Poté máte ve skupině Německo a Slovensko. Co bude podle vás důležité v těchto kláních?
Zní to jako klišé, ale nejdůležitější bude nic nepodcenit. Také bude potřeba si vybudovat sebevědomí na mistrovství světa a právě tyto zápasy budou těmi klíčovými v tomhle ohledu.

Jak hodnotíte dosavadní průběh reprezentačního cyklu?
K týmu jsem se přidal na turnaji v Kutné Hoře. Bylo to docela narychlo, v deset hodin ráno mi zavolal trenér Matěj Klucho, že v jedenáct je sraz v Kutné Hoře. Tímhle to celé začalo a poté jsem byl zván na každou akci. Musím říci, že tým každou akcí roste a i já. Musím to hodnotit jenom kladně. Teď už zbývá předposlední krok, tedy Polish Cup, následně potom světový šampionát.

Michael Wertheim (uprostřed) slaví společně s Adamem Palčinským (vlevo) a Martinem Gattnarem (vpravo) gól proti Švédsku na EFT 2022 | foto: Matyáš Klápa/Český florbal

Naposledy jste absolvovali duely v rámci Euro Floorball Tour ve Švýcarsku. Který ze soupeřů na vás udělal největší dojem?
Na EFT v St. Gallenu nás nejvíce trápili Finové, kteří i díky své mentalitě do nás dokázali tlačit po celé utkání, to bylo velmi těžké utkání. Řekl bych, že právě oni budou asi nejtěžším protivníkem.

Jste teď krátce ve Finsku v organizaci EräViikingit. Jak se vám v tak velké organizaci zatím líbí?
Jsem tu zatím necelé dva týdny a nemohu si na nic stěžovat. Kluci mě tu přijali skvěle a jako cizinec jsem tu skvěle zapadl (úsměv). Erä na mě působí velmi profesionálně a přestup mi to jen potvrdil. Florbal tu berou velmi vážně, což mě velmi potěšilo. 

Zvykl jste si už na tamní prostředí? 
Upřímně mi aklimatizace nedělala žádný problém. Zima je tu občas větší, ale zvyknout se na ní dá. 

Jak těžké bylo opustit kabinu juniorky pražské Sparty, které jste pomohl skvěle rozjet sezonu?
Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale zkrátka jsem cítil, že pro můj osobní rozvoj jak po florbalové, tak i po životní stránce, to bylo správné rozhodnutí. Sezonu ve Spartě jsme začali skvěle a kluci mají jasně nastavené cíle, které věřím, že splní i s mojí absencí. 

Michael Wertheim při turnaji Czech Open | foto: Floorball in Prague

I když jste věkem ještě dorostenec, tak jste působil naplno v kádru juniorů. Berete jako výhodu, že se můžete poměřovat s věkově staršími hráči?
Jsem za to moc rád. Dorostenecká a juniorská soutěž jsou naprosto rozdílné, ať už v rychlosti hry, tak i obecně ve kvalitě hráčů. Je to pro mě určitě skvělé hrát se staršíma klukama. Navíc jsem už i v minulé sezoně chodil na tréninky s dospělým A-týmem Sparty. 

Před odchodem do Finska jste měl v CE lize juniorů 33 bodů. Dal jste 16 branek a na 17 nahrál, což jsou vyrovnaná čísla. Považujete se komplexního hráče?
Nemám úplně definovaný jeden post, zatím se se mnou ještě dost hází. Nedělá mi problém zahrát obranu i útok, takže asi ano. Rád tvořím hru, takže kdekoliv mi tohle je umožněno, tam mi to sedí.

Jaké jsou vaše cíle v rámci reprezentace? Přeci jen, jste stále "o cyklus mladší"...
V mém věku je mistrovství světa juniorů rozhodně největším cílem, navíc se starším cyklem. Nechci se však pouze zúčastnit, cílem je ho vyhrát a ukázat se. V budoucnu bych chtěl být členem i dalšího cyklu juniorské reprezentace.

Co Michael Wertheim a volný čas? Pokud se najde, tak jak ho rád trávíte?
Pokud zrovna není florbal, tak si rád zajdu do posilovny. U otce také máme bazén, takže volný čas využívám spíše k regeneraci, než že bych měl nějaké jiné koníčky.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se