Nováčci napříč soutěžemi: Škatulata v Divizi i národce. Superligová premiéra pro Butchis

Butchis po výhře ve finálovém zápase s Kladnem | foto: Kanonýři Kladno

Nová sezona 2023/24 je za dveřmi a s ní i změny na soupiskách jednotlivých lig. Na koho se nově můžete těšit v celostátních mužských soutěžích?


Livesport Superliga

V nadcházející sezoně se mezi superligovými týmy nově objeví Butchis, kterému se v 1. lize podařilo nasbírat sedmdesát čtyři bodů a bezkonkurenčně tak ovládnout celou tabulku. Během základní části prohráli florbalisté z pražského kmene pouze jednou, a to ve čtvrtém kole proti Znojmu. V play-off pak porazili dva brněnské celky Gullivers a Hattrick a ve finále také Kanonýry Kladno. Po úspěšné sezoně tak zaslouženě zamířili do nejvyšší ligy, čímž si odbudou svou superligovou premiéru. Kádru Butchisu zůstal prakticky beze změn, ze Startu98 přišel na přestup Jan Novotný, který ale v kádru již slavil jarní postup.

1. liga mužů

Na soupisce prvoligových týmů pak přibudou Panthers Otrokovice, které po prohrách v play-down se Sokoly Pardubice a Karlovými Vary po dvanácti letech sestoupily ze superligy. Předchozí sezonu nasbíraly patnáct bodů ze šestadvaceti odehraných zápasů a umístily se tak na předposledním místě tabulky. Po odchodu trenéra Karla Ševčíka převzal pozici hlavního kouče bývalý dlouholetý kapitán a hráč Lukáš Petřík, jehož cílem je postavit nový, kvalitní a vyvážený tým, s nímž se pokusí dosáhnout co nejlepších výsledků.

V první lize se pak fanoušci mohou těšit i na Orku Čelákovice, která postoupila po výhře v Národní lize západ. Celek ze středních Čech hodně těžil ze spolupráce se superligovou Mladou Boleslaví. V play-off hodně těžil z výkonů mladíků Marka Korycha, který v létě přestoupil do Liberce, Jakuba Seiberta a Jana Zoufalého, kteří aktuálně bojují o místo v nadupané sestavě Bolky. Do elitních soutěží se Orka vrací po dlouhých sedmnácti letech. Dalším nováčkem 1. ligy mužů je ambiciózní tým Hradce Králové. Celek z východočeské metropole sice vypadl v semifinále s Orkou, ale následně získal licenci od Kopřivnice, která se práva účasti ve vyšší soutěži vzdala. Východočeši budou chtít těžit s dobré podpory města i fanoušků. Jejich čtvrtfinálovou sérii se sousední Jaroměří sledovala pokaždé téměř zaplněná hala na Třebši.

Národní liga

U Národní ligy a divizí došlo v závislosti na sestupech a postupech k posunu některých týmů napříč skupinami. Ve třetí nejvyšší skupině byly přesuny mezi skupinami způsobené také tím, že kromě Kopřivnice se vzdala postupu i vítězná Opava, jejíž místo zaujal původně sestupující Chomutov.

Do skupiny západ postoupily z Divize dva jihočeské celky – Došwich Milevsko a FbC Písek. Jejich cesta o úroveň výše se rovněž nesla v rytmu skvělé divácké atmosféry. První jmenovaný tým by navíc měli posílit aktuální juniorští reprezentanti Matěj Habart a Daniel Dolejš, kteří minulý ročník strávili ve Spartě. Dalším nováčkem je Atlas Blansko, který předvedl v základní části neuvěřitelnou jízdu a zaslouženě si zahraje ve třetí nejvyšší soutěži. Zároveň do stejné skupiny spadli prvoligoví TROOPERS, z východu byl poté přeřazen Pelhřimov.

Skupina východ přivítala z první ligy sestupující Aligators z Klobouků u Brna. Nováčky budou z divizní skupiny E postupující týmy Zlín Lions a FBC Intevo Třinec. Oba celky patřily k nejužší špičce čtvrté nejvyšší soutěže a přímo postoupily v nejkratším termínu i přes následné play-up. Vítěz skupiny ze Zlína zastavil Kutnou Horu a Třinečtí poslali do baráže Blansko, které ale na rozdíl od Středočechů dokázalo uspět v baráži.

Divize

Značných změn doznala čtvrtá nejvyšší liga. V Divizi došlo k přeskupení několika týmů, především z hlavního města, napříč skupinami. Ve skupině A přibyla z Národky sestupující Rudná, z Regionální ligy se do celostátní probojoval Akademik Cheb, po roce se vrátily i Teplice, po třech letech pražský Olymp Florbal a ze skupiny B byli do áčka přeřazeni Wizards.

Poprvé v historii uvidíme v celostátních soutěžích týmy FBC Draci Říčany, Sport Klub Klatovy a SK Meťák České Budějovice, kteří budou hrát ve skupině B. Návrat z regionálních vod slaví také Spartak Kaplice. Ze skupiny A byla do skupiny, která obsahuje především jih a západ Čech, přeřazena rezerva superligových Královských Vinohrad.

Skupina C nabídne zajímavou bitvu. Nováčkem je béčko superligové Sparty, které čeká mimo jiné měření se Slavií. Do celostátních vod se po roce navrátili i muži Jičína a Jablonce nad Nisou. Po sestupu z Národní ligy bude ve skupině C působit TJ Turnov

Čtvrtá divizní skupina má coby "nováčka" Všestary, které v uplynulém ročníku působily ve skupině C. Z Regionální ligy po roce postoupili Hippos Žďár nad Sázavou, které doprovodil další bývalý účastník elitních soutěží z Havlíčkova Brodu. Čtyřlístek celků z Vysočiny pak doplnili sestupující Snipers Třebíč. Premiéru si v Divizi odbudou dva východočeské celky – Dobruška a béčko dnes prvoligového Hradce Králové

Také skupina E doznala velkých změn. Z déčka do ní byla přesunuta Mohelnice, kterou čeká třeba atraktivní derby s Olomoucí. Z Národní ligy do ní sestoupil ostravský MVIL, po deseti letech se z regionální do celostátní úrovně probojovalo béčko Sršňů z Rožnova pod Radhoštěm. Poprvé si Divizi zahrají Slavkov a Spartak Bílovec.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se