Procházka povede reprezentaci i na domácím MS. Věnovat se bude také rozvoji ženského florbalu

Trenér Lukáš Procházka na MS žen v Singapuru | foto: Martin Flousek/Český florbal

Lukáš Procházka bude pokračovat v roli hlavního trenéra reprezentace žen i v nadcházejícím cyklu, který vyvrcholí světovým šampionátem v Brně a Ostravě. Kromě vedení národního týmu bude mít kouč, který na uplynulém mistrovství světa získal po 12 letech medaili, nově i větší přesah do florbalového prostředí v roli koordinátora rozvoje ženského florbalu.


Setrvání zkušeného trenéra, který na uplynulém mistrovství světa v Singapuru dovedl Češky k vytoužené medaili, schválil Výkonný výbor Českého florbalu. "Po pečlivé analýze nejen výkonů na mistrovství světa, ale také celkového posunu v rámci cyklu, jsme se shodli na tom, že chceme, aby Lukáš Procházka vedl ženskou reprezentaci i v nadcházejícím období. Uvědomujeme si, že šampionát konaný u nás v České republice s sebou nese velký tlak nejen na hráčky, ale současně i na realizační tým. Máme v Lukáše plnou důvěru a věříme, že bude těžit ze zkušeností z minulého cyklu a naváže na práci, kterou u týmu zatím odvedl," říká předseda Komise reprezentace Václav Culka.

Procházka nastoupil k národnímu týmu v polovině března roku 2022, u reprezentace zůstane minimálně do očekávaného mistrovství světa v Brně a Ostravě. "Vést národní tým na domácím šampionátu je čest a zároveň velká výzva, na kterou se moc těším. Po Singapuru jsem cítil chuť pokračovat. Zvažoval jsem však řadu aspektů, které jsem potřeboval mít vyřešené, abych se mohl plně věnovat práci s národním týmem. Těší mne, že jsme dokázali najít společnou cestu a vyladit víceméně formality, díky nimž budeme moci efektivně navázat na odvedenou práci a posunout ji na další level," komentuje Procházka, kterého nyní čeká jednání o finálním složení realizačního týmu.

Po dvanácti letech zavítá do České republiky ženské mistrovství světa, po zisku medaile ze Singapuru tak bude v očích fanoušků velké očekávání. "Tlak bude zcela určitě velký. Aktuálně stojíme na novém startu. Nechci na první dobrou střílet nějaké jednoznačné výsledkové cíle, ale budeme mít obrovskou touhu znovu uspět a udržet se na medailových pozicích. Znamená to nejen pro mne, ale i pro celý tým, velkou výzvu a motivaci," popisuje 45letý trenér.

"Lukáš odvedl v uplynulém cyklu dobrou práci, kterou zakončil ziskem bronzové medaile. Tento úspěch je velmi cenný, ale všichni si uvědomujeme, že před námi stojí jeden z největších možných vrcholů, kterým je šampionát v Brně a Ostravě. Vést tým na domácím mistrovství světa je vždy velká čest, ale především zodpovědnost. I proto potřebujeme v čele reprezentace výraznou osobnost a Lukáš prokázal během svého dosavadního působení, že jí bezpochyby je. Jeho práce bude mít navíc hlubší kontext. Od května nastoupí také na pozici koordinátora ženského florbalu. V posledních letech jsme se hodně zaměřili na rozvoj ženské složky a věříme, že Lukáš se svým obrovským přehledem a zkušenostmi výrazně přispěje k jejímu dalšímu posunu," říká prezident Českého florbalu Daniel Novák.

Trenér Lukáš Procházka nastupuje k bronzovému duelu na MS 2023 | foto: Martin Flousek/Český florbal

V rámci nové role bude mít Procházka na starosti řadu úkolů, mezi něž patří systémová opatření k postupnému vyrovnávání rozvoje mužského a ženského florbalu ve všech jednotlivých oblastech, rozvoj, vzdělávání a motivace oddílů v rámci práce s ženskou složkou, či spolupráce na klíčových projektech a akcích, které mají za cíl podporu ženského florbalu.

"Cítím, že Český florbal jako takový vnímá potenciál, který v oblasti ženského sportu leží, a chce jej vytěžit. Nebude to žádná moje one man show, ale musí to být spolupráce všech složek na celkovém posunu. I když narazíme na určitá úskalí, věřím, že pokud zlepšíme prostředí a uděláme z ženského florbalu ještě více atraktivní produkt, tak o něj bude dál růst nejen sportovní kvalita, ale i zájem diváků a partnerů. V ženském sportu jsou emoce, velké prožitky a skvělé sportovní výkony. Má rozhodně co nabídnout a Český florbal podle mě vycítil ten správný moment, kdy do toho šlápnout," popisuje Procházka.

V rámci práce na rozvoji ženského florbalu bude hrát obrovskou roli právě připravované mistrovství světa. "Jsem přesvědčený, že šampionát nejen zaujme, ale bude zároveň motivovat spoustu mladých holek, aby se florbalu začaly věnovat víc a v širším počtu. Organizačně jsme jako Češi vždy precizní a o turnaj bude divácký zájem. Je to důležitá součást té budované cesty. Dá se říci, že bude akcelerátorem celého vývoje, který věřím, že v tu chvíli bude již kráčet správným směrem. Mistrovství světa nám v celé této dlouhodobé práci jen pomůže a urychlí řadu procesů i vnímání veřejnosti," objasňuje trenér.

Bronzový tým žen z MS 2023 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Profil Lukáše Procházky

Lukáš Procházka spojil svou hráčskou kariéru s Chodovem a Spartou, v jejichž dresech působil v nejvyšší soutěži (189 zápasů, 225 bodů). Zahrál si také ve švýcarském Flamatu a má na kontě osm reprezentačních startů včetně účasti na MS 2000. S trénováním začal na přelomu tisíciletí na Spartě, kde pomáhal s druholigovým týmem žen. V sezoně 2003/04 ještě stále během aktivní hráčské kariéry vedl tým Děkanky v extraligovém finále proti Liberci (prohra 1:3 na zápasy).

Na Chodově pomáhal založit ženský tým a chvíli jej vedl současně s muži, šest let posléze vedl mužské áčko v superlize. V roce 2008 trénoval akademickou reprezentaci mužů a získal stříbro na akademickém MS. K ženám Chodova přišel v prosinci 2016 jako asistent Michaely Marešové, hlavním trenérem se stal v roce 2019. S Chodovem celkem získal v extralize jeden bronz a tři druhá místa, stejný počet stříbrných medailí má i z Poháru Českého florbalu, který dokázal v roce 2020 s lvicemi ovládnout.

Po této úspěšné klubové kariéře se stal hlavním koučem národního týmu žen a dokázal vybojovat po dlouhých dvanácti letech druhou bronzovou medaili v historii. Výsledkově byl cyklus jedním z nejpovedenějších. Procházka pak především zůstane navždy zapsán jako první trenér, který dokázal Češky dovést k vítězství nad Švédkami. V aktuální sezoně navíc působí coby asistent Joonase Naavy v superligové Mladé Boleslavi.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se