Šampionát startuje už zítra! Češi na něm obhajují bronz

Kádr reprezentace mužů pro MS 2023 | foto: Matyáš Klápa/Český florbal

Mužské mistrovství světa odpočítává poslední hodiny do úvodního klání. Vůbec první duel v supermoderní Swiss Life Areně obstarají Češi, kteří od 13.30 vyzvou výběr Lotyšska.


Národní tým ušel velký kus cesty. Byť neměl kvůli odkladu předchozího šampionátu v Helsinkách i únorové kvalifikace mnoho času, dokázal nově utvořený štáb okolo hlavního kouče Jaroslava Berky i všichni hráči ve výběru odvést pořádný kus práce a precizně se připravit na vrchol tohoto roku.

Čeští florbalisté dokázali v létě vybojovat s mladou sestavou bronz na Světových hrách v Birminghamu a na začátku září, už v plném složení, dokonce ovládli podruhé v historii turnaj Euro Floorball Tour, jenž potvrdil, že nejlepší čtyřka je velmi vyrovnaná a rozhodují opravdu detaily.

Společně se reprezentanti sešli minulý pátek, kdy zahájili závěrečnou přípravu v Kutné Hoře. Odtud se po čtyřech dnech vydali na teambuildingovou akci na Šumavu. Ve čtvrtek se pak přesunuli vlakem do dějiště mistrovství světa. "Věřím, že jsme se připravili dobře. V týmu je zdravé sebevědomí. Chceme uspět, takže teď to bude o tom, abychom přenesli věci, co jsme udělali v rámci tréninku, do skutečného výkonu," řekl v rozhovoru před startem mistrovství asistent trenéra Pavel Brus.

Češi obhajují ve Švýcarsku bronz, který vydolovali v Helsinkách, když v prodloužení udolali hostitele aktuálního šampionátu. Kapitánem českého celku je Ondřej Němeček, jehož čeká premiéra na vrcholné akci v roli lídra týmu. "Zodpovědnost cítím velikou. Tím, že jsme na minulém mistrovství světa získali medaili, tak očekávání nejen nás, ale i veřejnosti, nejsou o nic menší, možná i vyšší," ví opora zadních řad.

Letošní šampionát hostí Curych a Winterthur. Češi vystřídají obě dějiště. Začnou ve Swiss Life Areně, která byla slavnostně otevřena teprve v polovině října. Úvodní duel čeká na národní tým v sobotu ve 13.30, kdy jeho formu prověří Lotyšsko. "Je to tým s jasným rukopisem, delší dobu spolu pod stejným trenérem a letos v létě se mu podařilo zvládat ne jeden, ale hned několik zápasů proti TOP týmům. V kádru má hráče, kteří působí v nejlepších klubech finské ligy a jejich počet se postupně zvyšuje, takže herní kvalita lotyšské reprezentace roste," je si vědom trenér Berka.

Poté čekají reprezentaci dvě klání v AXA Areně ve Winterthuru, kde postupně budou čelit výběrům Německa a Švédska. Na play-off budou ale opět v Curychu.

ČLÁNEK: ČESKÁ SKUPINA: SOUPEŘ V ŽIVOTNÍ FORMĚ ČI DOSUD NEZDOLANÁ META

Reprezentace se bude znovu spoléhat na řadu opor, jako jsou nejproduktivnější český hráč uplynulého mistrovství světa Marek Beneš a brankář Lukáš Bauer, kteří se v Helsinkách dostali do All Stars týmu, Filip Langer či navrátilci Martin Tokoš s Matějem Jendrišákem. Ten patří společně s bývalým kapitánem Tomem Ondruškem k nejzkušenějším florbalistům ve výběru, čeká je totiž již šestý start na šampionátu.

Jediným nováčkem v kádru je Jonáš Kreysa. "Je to pro mě něco neskutečného. Beru to hlavně jako zásluhu za svou odvedenou práci. Teď těsně před startem už mám ale hlavu připravenou jen na šampionát, tudíž nad těmito věcmi vůbec nepřemýšlím a soustředím se jenom na sobotu, kdy to vše vypukne," prozradil útočník Tatranu v rozhovoru.

Veškeré české duely budete moci sledovat na kanálech České televize. Stále ale můžete vyrazit přímo na místo, kde je pro české fanoušky připraven speciální sektor i jedinečná nabídka na dopravu. Diváky láká i Kreysa. "Není to žádná velká dálka, takže budu rád, když dorazí co nejvíce fanoušků z Česka. Tímto je chci všechny pozvat, ať tu cestu obětují a přijedou nás podpořit," burcuje.

Program české reprezentace

Česko - Lotyšsko
05. 11. 2022 | 13.30 | Swiss Life Arena, Curych | ČT sport

Německo - Česko
06. 11. 2022 | 15.00 | Axa Arena, Winterthur | ČT sport

Švédsko - Česko
07. 11. 2022 | 18.00 | Axa Arena, Winterthur | ČT sport

Čtvrtfinále *
11. 11. 2022 | 15.00 | Swiss Life Arena, Curych

Semifinále
12. 11. 2022 | 14.00/17.30 | Swiss Life Arena, Curych

Finále/O 3. místo
13. 11. 2022 | 12.00/15.45 | Swiss Life Arena, Curych

* - v případě přímého postupu budou hrát Češi v tento čas.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se