Česká skupina: Soupeř v životní formě či dosud nezdolaná meta

Reprezentace mužů na turnaji EFT | foto: Matyáš Klápa/Český florbal

Do startu mužského mistrovství světa ve švýcarském Curychu už zbývá odpočítat jen několik desítek hodin a je tak na čase připomenout si, na jaké soupeře česká výprava narazí v základní skupině. Během tří hracích dní se výběr Jaroslava Berky utká postupně s Lotyšskem, Německem a Švédskem.


Lotyšsko

Cestu světovým šampionátem 2022 započne český národní tým soubojem s Lotyši. Tento houževnatý kádr zažívá v posledních letech velký florbalový vzestup, který odstartoval ziskem pátého místa na předchozím mistrovství světa a vyvrcholil bramborovými medailemi na Světových hrách v Birminghamu, kde si výběr finského kouče Arta Riikimäkiho vyšlápl na Švýcary a vybojoval senzační remízu se Švédskem.

Češi jsou si síly tohoto soupeře dobře vědomi, neboť s ním v minulosti už dvakrát prohráli. A byť by se v celkovém množství dvanácti vzájemných zápasů tyto dva skalpy patrně ztratily, poslední porážka od Lotyšska přišla poněkud nedávno. Česko totiž s tímto týmem padlo 3:4 na domácím šampionátu v roce 2018 v Praze. Naposledy jej výběr Jaroslava Berky zdolal v boji o bronz na World Games a dobře tak ví, že nad tímto kádrem visí varovný prst.

Německo

Pro Českou republiku se sice jedná o geografického souseda, ve florbalové sféře je ale pro národní výběr tento tým stále poměrně vzdáleným a ne tolik známým, byť Německo udělalo v posledních letech také poměrně významný progres. 

Na světových šampionátech se Česko a Německo dosud potkali pětkrát a vždy to byli Češi, kdo se radoval z vítězství. V roce 2018 ale Němci zaznamenali dosud nejvyšší počet vstřelených branek, když se v Praze proti lví smečce prosadili hned pětkrát. Do té doby se totiž za tři zápasy dohromady zvládli z gólu radovat pouze dvakrát a tento duel tak pro ně znamenal významný výkonnostní milník.

Při posledním vzájemném měření sil, které přišlo rovněž v základní skupině mistrovství světa, už ale němečtí florbalisté znovu vyšli gólově naprázdno. I díky vychytanému nájezdu od Martina Beneše a bodové hitparádě Mikuláše Krbce odcházeli v Helsinkách s porážkou 0:11.

Švédsko

Kdo jiný by měl české síly před vyřazovacími boji poměřit lépe než právě výběr Tre Kronor. Devítinásobný mistr světa a obhájce zlatých medailí z MS 2020 čeká Česko na závěr základní části a půjde již o devátý zápas, který spolu tyto dva kádry v rámci mistrovství světa svedou.

Ani jednou se dosud českému mužskému národnímu výběru nepodařilo Švédy na světovém šampionátu porazit, při posledních dvou měření sil v rámci EFT se ale z výhry vždy radovali Češi a výběr Jaroslava Berky tak jistě má na čem stavět. Naposledy se skandinávským celkem reprezentanti sehráli velmi vyrovnané a pohledné klání, které rozhodly za stavu 6:6 až nájezdy.

Naposledy se národní tým s tím švédským utkal v rámci základní skupiny před šesti lety v Rize a inkasoval tehdy porážku 4:8. Pro Čechy se tak jedná o celkem příjemnou změnu. S výběrem tří korunek se totiž za posledních čtrnáct let střetne na vrcholné akci teprve potřetí. Před kláním v rámci lotyšského mistrovství světa spolu oba výběry svedly bitvu v roce 2008 v Ostravě, kde nakonec národní výběr inkasoval dosud nejtěsnější porážku v rámci šampionátu, když Švédové slavili před téměř 9000 diváky triumf 5:4.

Jak se tedy Česku bude dařit letos?

Program české reprezentace na MS

Česko - Lotyšsko
05. 11. 2022 | 13.30 | Swiss Life Arena, Curych | ČT sport

Německo - Česko
06. 11. 2022 | 15.00 | Axa Arena, Winterthur | ČT sport

Švédsko - Česko
07. 11. 2022 | 18.00 | Axa Arena, Winterthur | ČT sport

Čtvrtfinále *
11. 11. 2022 | 15.00 | Swiss Life Arena, Curych 

Semifinále
12. 11. 2022 | 14.00/17.30 | Swiss Life Arena, Curych 

Finále/O 3. místo
13. 11. 2022 | 12.00/15.45 | Swiss Life Arena, Curych

* – v případě přímého postupu budou hrát Češi v tento čas.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se