Beneš přepisoval rekordy. Sedm gólů? Snažím se spíše nahrávat

Marek Beneš ve finále Poháru mistrů | foto: Lubomír Skála/Český florbal

Třetí krok Tatranu k postupu do semifinále play-off na půdě České Lípy ozdobil jeho kapitán Marek Beneš neuvěřitelnými devíti body, přičemž sedmkrát sám pokořil některého z gólmanů Severočechů. Tento individuálně ojedinělý počin navíc dokázal jako první ve vyřazovacích bojích.


Den Marka Beneše. Tak by mohl být ve florbalových kruzích nazýván 16. březen. Opora střešovického Tatranu se totiž na triumfu 13:6 nad Lípou ve třetím čtvrtfinále podílela hned sedmi brankami. „Je to vtipné, protože zápas předtím dal Hany (Tomáš Hanák, pozn. red.) pět gólů a řešilo se, že vyrovnal rekord v play-off,” připomíná počin svého spoluhráče, který takto pomohl Tatranu k druhé výhře (7:3). Po Marku Soukupovi (SSK Future, 2. čtvrtfinále 2007/08), Marku Vávrovi (Tatran, 1. semifinále 2012/13), Marku Matejčíkovi (Otrokovice, 3. čtvrtfinále 2013/14) a Milošovi Tylovi (Chodov, semifinále 2016/17, dokonce šest branek) se tedy stal teprve pátým hráčem, jemuž se povedlo pětkrát skórovat v play-off.

Z děleného prvenství se ale dlouho neradoval. „Hned v dalším utkání jsem na to navázal já, a to většinou v naší lajně spíše nahrávám. O to je to ještě zajímavější. Hlavně ve třetí třetině mi to začalo hodně padat. Nějak jsem nad tím nepřemýšlel, že bych chtěl nebo mohl pokořit rekord, ale párkrát jsem se objevil volný na středu nebo jsem si sám vzal míček a dal jsem gól. Když jsem se na to zpětně podíval, tak je to určitě zajímavý počin, ale hned v dalším utkání jsem nebyl schopný ani trefit branku, takže to byl celkem hezký kontrast,” usmívá se čerstvý rekordman.

Ten navíc sedm gólů ozdobil ještě dvěma nahrávkami a stal se teprve devátým hráčem v historii celé nejvyšší mužské soutěže, který zaznamenal devět bodů a jen o bod zaostal za výkonem Miloše Tyla z roku 2017, který v duelu Chodova s Vítkovicemi v semifinále zapsal bodů dokonce 10 (absolutním rekordem je 11 bodů, pozn. red.). I s přihlédnutím k předchozímu počinu Tomáše Hanáka to ukazuje, že první střešovická lajna hraje ve velké pohodě. Sám Beneš ale tyto výkony nepřeceňuje. „Vypovídá to především o tom, že se nám povedl ten samotný zápas. I když jsem rád, že se nám, potažmo mě, střelecky začalo dařit, tak si ale musíme přiznat, že v některých dalších utkáních jsme dostávali jako lajna dost gólů, takže ani výkony naší formace nebyly úplně optimální, hlavně co se týče samotného přístupu k utkání. Přeci jen, vybrali jsme si Lípu, která byla papírově nejslabším soupeřem, a některé duely nebyly úplně slavné,” přemítá české reprezentace.

Tatran nakonec bez větších komplikací vybojoval účast v semifinále. „Série splnila naše očekávání. Tušili jsme, jakým stylem Lípa hraje, že je zataženější a hodně chodí do brejků. Bylo to tedy hodně o našem přístupu. Ukazovalo se to ve všech zápasech, v nichž byly chvíle, kdy jsme byli hodně vlažní. Lípa to samozřejmě hned trestala, což bylo nejvíce vidět v prvních třetinách úvodních dvou duelů. Důležité ale bylo, že jsme měli více pasáží, kdy jsme hráli opravdu poctivě a z toho plynulo hodně našich gólů. Celkově bych řekl, že to byla super a férová série, a to i co se týče osobních soubojů. Lípa se tím nemaže, ale bylo to vše v rámci fair play, Myslím si, že nás to dobře připravilo na další fázi play-off,” hodnotí Beneš výkony úřadujícího šampiona ve čtvrtfinálové sérii.

Bodově povedené výkony mohou elitní formaci vítěze základní části zvednout sebevědomí i do blížícího se semifinále. „Určitě to je povzbuzení, ale na druhou stranu nevím, jestli je to vypovídající. Lípa má hodně specifický defenzivní styl, který už proti nám v semifinále asi nikdo praktikovat nebude. Gólů jsme sice jako lajna dali hodně, ale jak už jsem zmiňoval, tak jsme jich hlavně v prvních dvou zápasech i dost dostali, takže to úplně ideální nebylo. Ukázalo nám to však hodně věcí, na kterých musíme pracovat. Základem je přístup. Věřím, že v semifinále nebude nouze o nějakou velkou motivaci a uvidíte to nejlepší z nás,” burcuje florbalista se zkušenostmi ze švédské SSL.

Vítězství 4:0 na zápasy bylo pro Tatran velmi důležité. Základní část finišovali svěřenci Milana Fridricha po velké zátěži. Během na přelomu ledna a února totiž absolvovaly Střešovice úspěšně finále Poháru mistrů i Poháru Českého florbalu. Už týdenní volno před čtvrtfinále tak bylo pro Tatran velmi vítané. „Vyhrát čtvrtfinále s Lípou ve čtyřech zápasech bylo hlavním cílem této série bez ohledu na předvedenou hru nebo na skóre. Chtěli jsme v nabitém programu ušetřit nějaké síly, což si myslím, že se nám povedlo. V neděli se některé série zdramatizovaly. Pokud by se některá z nich hrála na sedm zápasů, tak si myslím, že to pro vítězný tým může být hodně nepříjemné, protože mezi oběma fázemi prakticky není žádná pauza,” poukazuje na důležitost rychlého vítězství Beneš.

Sestřih 3. čtvrtfinále, v němž Marek Beneš zaznamenal devět bodů


Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se