Berka: Medaile si ceníme, museli jsme si ji tvrdě vybojovat

Čeští florbalisté se vracejí z amerického Birminghamu s bronzovou medailí a vylepšili také své umístění roku 2017, kdy při premiéře na Světových hrách brali čtvrtou příčku. Jak hodnotí nejen bronzové klání trenér Jaroslav Berka? 


Před Čechy nestál v boji o bronz jed noduchý úkol. Byť byli považováni za favority, tak museli mít respekt před soupeřem, který dokázal obrat o body Švédsko a zdolat Švýcary. „Určitě jsme za medaili rádi. Lotyši tady na turnaji předváděli perfektní výkony. V zápase o bronz byli zaslouženě a dvě třetiny pro nás byli těžkým soupeřem. Radost je velká a medaile si ceníme, protože jsme si jí museli tvrdě vybojovat,” říká kouč, pro kterého je bronz z Birminghamu prvním úspěchem u seniorského výběru. 

K zápasu o bronz nastoupila reprezentace po vysoké semifinálové porážce od Švédska. „Upřímně je třeba zmínit, že naším dlouhodobým cílem je, že míříme dál, takže zklamání bylo velké. Na druhou stranu musíme Švédům vyseknout poklonu. Byli připraveni, hráli perfektně a nedali nám moc šanci. Dokázali jsme se z toho otřepat ale a nachystat se. Bronz je také cenná medaile. Chtěli jsme jí získat a to se nám také povedlo,” těší Berku.

Ten se musel také vypořádat se ztrátou Mikuláše Krbce, který obdržel v závěru semifinálového duelu se Švédskem červenou kartu. „Krbec mám hodně chyběl. Je to silový a velký hráč a zrovna proti Lotyšům by odvedl velký kus práce. Rozhodli jsme se místo něj na křídlo posunout Langera, který odehrál výborný zápas – dostával se do šancí a dělal Lotyšům problémy. Splnilo to účel a zvládli jsme to i se změnami v sestavě,” pochvaluje si 34letý kouč, jenž přebral reprezentaci v prosinci uplynulého roku.

Už v listopadu čeká na národní tým cesta na šampionát do Švýcarska. Vzhledem k tomu, že kvůli posunu minulého mistrovství světa je aktuální cyklus zkrácen, kvitoval Berka možnost sehrát náročné duely. „Je to pro nás generálka navíc. Jsme rádi, že jsme to zvládli. Měli jsme zápas se Švédy a Finy. Pro náš mladý tým je to super škola. Budeme z toho určitě těžit. Jsem i za to ohromně rád, protože jsme v určité fázi procesu, takže čím více takových zápasů odehrajeme, tím to pro nás bude lepší. Tým se pořád učí a v nějaké fázi toho procesu to určitě prodáme,” věří.

Mužskou reprezentaci čeká nejbližší akce na přelomu srpna a září, kdy vyrazí na turnaj Euro Floorball Tour do švýcarského St. Gallenu. Do akce ale půjdou i další výběry. Již za čtrnáct dní čeká juniorský výběr test v rámci mezinárodního ŠKO-ENERGO Cupu v Mladé Boleslavi. Na konci prázdnin pak čeká juniorky odložené mistrovství světa, které budou hostit Katovice. Ve stejný termín by se měli vydat junioři společně s mužským týmem na EFT do Švýcarska. V zemi helvétského kříže by měly odehrát dva přátelské zápasy také ženy.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se