Raketa Brucháčková a statistická překvapení Startu98! Jak vypadala základní část EŽ?

Karolína Laura Hornová se raduje z gólu v utkání Start98 - Liberec | foto: FATPIPE Tigers Start98 Kunratice

Základní část Extraligy žen byla završena zajímavou čtvrtfinálovou volbou dvojic. Než se ale celky pustí do boje o titul letošního ročníku, pojďme si nejprve představit jednotlivé statistické perličky, jichž se v této sezoně nenastřádalo vůbec málo.


Co by to bylo za statistiky bez královny produktivity, kterou se v této sezoně stala Dominika Buczeková. Ta si v 19 zápasech připsala hned 62 kanadských bodů za 23 branek a 39 asistencí a tuto kategorii tak ovládla zcela jednoznačně. Další florbalistky totiž dosáhly maximálně na 54 bodů, a to s minimálním počtem 20 odehraných duelů, tedy v každém případě větším než jich za sebou má právě lídryně.

S počtem 54 kanadských bodů se ale v základní části 2022/23 objevily hned dvě elitní hráčky a druhé místo produktivity se tak férově rozdělilo. Jednou z majitelek stříbra v této kategorii se stala známá tvář v podobě vítkovické Barbory Huskové, a tou druhou velké sezonní překvapení.

Anna Brucháčková se za poslední měsíce stala pravděpodobně nejskloňovanějším ženským jménem českého florbalového prostředí. A důvodů je proto hned několik.

Zaprvé se jako jediná z týmu Bulldogs Brno objevila v top 30 statistik produktivity a stala se tak alfou a omegou vzestupu brněnského celku ze dna tabulky až na pozici divoké karty. Tato talentovaná mladá florbalistka se navíc nedržela zpátky ani proti těm nejlepším týmům extraligy a na uzdě ji nedokázal udržet ani jeden z celků top čtyřky.

Jako poslední důvod lze uvést také to, že se Anna Brucháčková ve své snové sezoně kromě druhého místa produktivity objevila také v top pětce nejčastěji skórujících florbalistek. A to je také kategorie, kterou představíme jako další.

Překvapení mezi střelkyněmi

Prvenství v této disciplíně náleží další vítkovické hráčce a tentokrát je to Vendula Maroszová. Ta v základní části nastoupila do všech 22 zápasů a vstřelila v nich dohromady 35 branek. Pozici lídryně vybojovala o dva góly před svou spoluhráčkou Barborou Huskovou (33 branek), která tak zapisuje druhé místo ve dvou kategoriích najednou.

Zajímavý je ale pohled na posledního člena top trojky, kterým se stala útočnice Startu98 Kateřina Kovaříková, pro níž je tento ročník po individuální stránce nejúspěšnějším. Ta svými 32 brankami reprezentuje až osmý celek tabulky, ani tak ale neměla problém probojovat se do horních pater individuálních statistik.

Dvě nesmrtelné brankářky

Mezi gólmankami se již delší dobu soupeří nejen o procentuální úspěšnost zákroků, ale také o post brankářky, která toho vydrží nejvíc. A na tom se v této sezoně potkaly hned dvě maskované tváře, které se mimo jiné utkají také ve čtvrtfinálové sérii.

Řeč je totiž o brněnské Janě Prátové a vítkovické Nikole Příleské. Obě tyto brankářky v základní části dosáhly na úctyhodné číslo 940 odchytaných minut a jsou tak jasnými hrdinkami vytrvalosti. 

Když už je ale řeč o klasické procentuální úspěšnosti, která zdobí brankáře od dob vzniku sportu, pojďme si odhalit, že se v ní v této sezoně objevilo jedno velké překvapení.

Absolutní lídryní v úspěšnosti se totiž stala střešovická Monika Šolleová, která si připsala číslo hodně se blížící magické devadesátce. Tahle brankářka Tatranu se svou úspěšností 87,40 % překonala i takové legendy, jako jsou chodovská Jana Christianová (86,65 %) nebo ostravská Veronika Tomšová (86,61 %), a to skoro o jedno celé procento.

Nejnižší průměr gólů na zápas si pak připsala rytířka Nikola Příleská, která za svá záda pustila v průměru pouze 2,43 míčku. Není tak s podivem, že její Vítkovice se v týmových statistikách umístily na prvním místě kádrů s nejnižším počtem obdržených branek (56).

V extralize vládne disciplína!

U téhle kategorie je potřeba říci, že v základní části 2022/23 se florbalistky ženské extraligy chovaly velmi disciplinovaně. Zcela nejtrestanější hráčkou se totiž stala boleslavská Michaela Bauerová, a to s pouhými 16 trestnými minutami!

Více než deset trestných minut, tedy pět a více vyloučení, si navíc odsedělo pouze čtrnáct hráček a ani jedna z extraligových florbalistek v této sezoně dosud nedostala vyšší trest než pouhou "dvojku".

Největší posun je ale vidět na vítkovické Dominice Buczekové, která se v minulém ročníku stala jednou z nejtrestanějších hráček a v semifinálové sérii s Ostravou viděla také červenou kartu. V základní části 2022/23 ale tato mladá rytířka prokázala svou změnu, když si za 19 zápasů vysloužila pouze jediné dvouminutové vyloučení.

Překvapí vás úspěšnost střelby?

Pojďme teď zabrousit do velmi zajímavé, byť týmové kategorie, kterou je střelecká úspěšnost. V té se, jakožto i tým s nejvíce vstřelenými brankami (256), na prvním místě umístily Vítkovice, které se trefily v 32,61 % svých pokusů. Už na druhém místě se ale tyto statistiky rozcházejí s celkovým umístěním týmů po základní části.

Stříbro v přesnosti totiž získává ostravské FBC, které mělo mířidla nastavená na 26,58 % úspěšnosti. A ještě zajímavější je pak pohled na třetí příčku, na které nalezneme v tabulce po základní části osmý Start98!

Ten si připsal vyšší úspěšnost střelby (25,05 %) než třeba tabulkově druhý Chodov (25 %) nebo třetí Tatran (24,81 %) a svým sezonním výkonem tak nepřestává překvapovat.

Oslabení nebo přesilovka, co je větší zbraň?

Oslabení, to bude ve čtvrtfinále patrně velká zbraň brněnských Bulldogs. Z celkového počtu 34 početních nevýhod totiž Bulldočky inkasovaly pouze 5 branek a připsaly si tak vysokou 85,29% úspěšnost. A proč by to měla být jejich čtvrtfinálová zbraň? Zejména proto, že si v oslabení kromě pěti inkasovaných připsaly také tři vstřelené branky a své soupeře tak školily za pochodu.

Zdaleka nejvíc gólů v přesilovce pak vstřelilo ostravské FBC, které se tak právem stalo lídrem v úspěšnosti početních výhod. Celkový počet 25 branek, tedy o skoro deset víc než zvládly vsítit všechny ostatní celky, připsalo FBC 56,82 % úspěšnost přesilovek.

Kompletní statistiky základní části Extraligy žen naleznete na tomto odkaze.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se