Semifinále superligy: Nejstarší florbalové derby historie a repríza památné série!

Souboj Vojtěcha Klápy (Chodov) a Pavla Sládečka (Tatran) před Tomášem Jurcem | foto: Martin Flousek/Český florbal

Tohle semíčko bude stát za to! V rámci výběru soupeřů se rozhodlo o tom, že o dvě místa v BigBoard Superfinále Livesport Superligy si to v nejstarším florbalovém derby historie rozdají Tatran s Chodovem a Mladá Boleslav s rytíři z Vítkovic.


ESA logistika Tatran Střešovice – FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Semifinále Livesport Superligy nabídne fanouškům nejstarší florbalové derby historie! Nejen že spolu oba dva týmy sehrály historicky první ligový zápas v Česku, ale oba celky spolu také odehrály svou první sérii play-off. V semifinále v roce 1997 uspěl Tatran coby tehdejší hegemon poměrem 2:0. V historii se spolu oba celky v semifinále potkaly pětkrát. Naposledy v roce 2014, kdy si hráči z Jižního Města připsali vítězství 4:2 v sérii.

V tomto ročníku se spolu oba celky potkaly třikrát a pokaždé z toho bylo pořádné drama. V úvodním klání na Řepích triumfoval Tatran, který si po skvělém obratu pohlídal triumf 6:5, na Chodově pak Střešovičtí také obraceli nepříznivý vývoj, aby si nakonec připsali triumf 7:5. Mezitím se oba týmy potkaly ve finále Poháru Českého florbalu. Budete se možná divit, ale i tentokrát si vytvořil lepší výchozí pozici tým Davida Podhráského, ale z triumfu a zisku druhé trofeje v roce 2024 se radovali opět florbalisté Tatranu. Dokáže tedy Chodov v semifinále Tatran konečně zaskočit? Velmi zajímavá bude tato bitva i z jiného pohledu. V ČEZ Extralize totiž proti sobě také stojí ženské výběry Chodova a Tatranu a nikoho už asi nepřekvapí ani to, že tyto dva tradiční týmy se spolu potkaly i v juniorské kategorii. 

Ohlasy trenérů

Milan Fridrich (ESA logistika Tatran Střešovice): V semifinále na vás v jakémkoliv případě čeká těžký soupeř a oba dva týmy, které přicházely v úvahu, jsou extrémně silní, takže o naší volbě rozhodly detaily a vzájemná blízkost. Všechny naše vzájemné duely s Chodovem v této sezoně byly extrémně vyrovnané a dramatické až do konce. Věříme proto, že i nadcházející zápasy v play-off budou mít náboj, že fanoušci na tohle pražské derby přijdou. Pokud by byla atmosféra stejná jako v minulé sezoně, tak by to pro nás byl znovu skvělý zážitek. Bude to ale v první řadě o nás samotných. Víme, že se musíme soustředit na nás a předvést ten nejlepší výkon, abychom dokázali postoupit do kýženého superfinále. 

David Podhráský (FAT PIPE FLORBAL CHODOV): Volbu Tatranu jsme všichni očekávali, čili to pro nás není nic překvapujícího. Bude to pro nás velká challenge. Čeká nás nejsilnější tým v republice a je pro nás výzva se mu postavit a pokusit se sérii vyhrát. Vycházet můžeme minimálně z pohárového zápasu a z duelu, který jsme odehráli hned o týden později v rámci základní části superligy. Využijeme poznatky z nich do přípravy a pokusíme se vzít pozitivní věci, a ty, které se nám tolik nepodařily, ještě vylepšit.

Michal Pažák (Vítkovice) na buly proti krajanovi Ronaldu Gašparíkovi (Boleslav) | foto: 1. SC TEMPISH Vítkovice

Předvýběr.CZ Florbal MB – 1. SC TEMPISH Vítkovice

Tyto dva týmy patří dlouhodobě mezi absolutní špičku. Důkazem je to, že se v posledních letech pravidelně objevují v superfinále. Tři ročníky v řadě (2018, 2019, 2021) se dokonce ve florbalové bitvě roku potkaly tyto výběry spolu. Dvakrát slavila prvenství Mladá Boleslav, jednou rytíři. Účast minimálně v semifinále je pro tyto přední celky prakticky povinností, jen jeden z nich ale bude moci zamířit až do superfinále. Oba týmy se spolu potkaly již několikrát v semifinále, pokaždé byl tím celkem, který zůstal před branami florbalové bitvy roku, tým z Mladé Boleslavi. Naposledy se tak stalo v roce 2016. Oba mančafty spolu svedly epickou sedmizápasovou bitvu, která za sebou nechala několik nezahojených ran, které se zacelují možná ještě dnes.

Klima je připravené pro to, abychom znovu viděli doslova válku dvou florbalových měst. Na straně Mladé Boleslavi do ní přidávají koření také mladoboleslavský lídr bodování základní části Adam Delong a defenzivní štít Jiří Besta. Oba reprezentanti přešli před začátkem ročníku z Vítkovic právě do města automobilů. V základní části padalo ve vzájemných bitvách dost gólů. Nejprve doma rytíři vyhráli velkou přestřelku 11:8, v Bolce se radovali Středočeši z vysokého triumfu 10:4.

Ohlasy trenérů

Joonas Naava (Předvýběr.CZ Florbal MB): Bolka ještě nikdy v play-off nevyhrála sérii nad Vítkovicemi, takže to pro nás bude velká výzva a extra motivace – chceme v příštích týdnech přepsat historii. Pochopitelně to nebude snadné, ale náš tým je zdravý, odpočatý a odhodlaný uspět. Celou sezonu jsme se připravovali právě na toto období a tyto zápasy. Máme sehraný tým plný špičkových hráčů, jsme v dobré formě a dáme do toho všechno. Za velkou výhodu považuji naše prostředí v Bolce. V základní části jsme byli nejúspěšnějším domácím týmem, ve čtvrtfinále jsme měli také skvělou podporu a věřím, že s fanoušky za zády bude těžké nás v našem prostředí porazit. Naším jediným cílem je přidat v play-off dalších pět výher.

Tomáš Martiník (1. SC TEMPISH Vítkovice): Očekáváme florbal hodný semifinále play-off. Mladá Boleslav se v této sezoně prezentuje hodně aktivním a útočným florbalem, což nám také není cizí, takže série bude mít hodně ofenzivní nádech. Už ve vzájemných zápasech padalo hodně gólů. Jeden jsme zvládli my, jeden Bolka, čili i to značí, že zápasy budou vyrovnané. Vnímáme kvalitu a cítíme respekt k soupeři, ale do série rozhodně půjdeme s cíle vyhrát a postoupit do superfinále. Jestli bude mít série větší náboj kvůli Adamovi Delongovi a Jiřímu Bestovi? Myslím si, že to půjde trochu stranou. Samozřejmě, dá se očekávat nějaká rivalita a ani pro oba kluky to nebude jednoduché. Za nás je jasně stanovený úkol: Prostě budeme chtít být lepší než Boleslav, postoupit a kluky z jejich pohledu "zklamat", ale nemyslím si, že by to mělo být nějak vyhrocené. 

Semifinále Livesport Superligy

ESA logistika Tatran Střešovice – FAT PIPE FLORBAL CHODOV
Předvýběr.CZ Florbal MB – 1. SC TEMPISH Vítkovice

Program semifinále

Středa 27. března, čtvrtek 28. března
ESA logistika Tatran Střešovice – FAT PIPE FLORBAL CHODOV
Předvýběr.CZ Florbal MB – 1. SC TEMPISH Vítkovice

Neděle 31. března, pondělí 1. dubna
FAT PIPE FLORBAL CHODOV – ESA logistika Tatran Střešovice
1. SC TEMPISH Vítkovice – Předvýběr.CZ Florbal MB

Středa 3. dubna
případné 5. zápasy

Pátek 5. dubna
případné 6. zápasy

Neděle 7. dubna
případné 7. zápasy


Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se