Češi dobyli Ameriku! NAFL ovládla Florida, Juha nejlepším střelcem ligy

Čeští florbalisté v kádru Florida Vikings ovládli americkou NAFL | foto: Adam Troy

První ročník severoamerické florbalové ligy je minulostí. Stejně jako základní část, tak i play-off NAFL nakonec ovládla Florida Vikings, jejíž dres oblékala hned čtveřice Čechů. Do statistik se nejvýrazněji zapsal útočník Josef Juha, který se stal s 34 brankami nejlepším střelcem celé soutěže a získal i titul MVP. V elitní pětce kanadského bodování pak najdeme dokonce tři české borce.


Poslední kolo základní části, hrané před finálovým dnem, rozhodovalo o nasazení do play-off. Na první místo před Fort Worth se díky vyhranému vzájemnému zápasu dostala Florida. Třetí skončil Utah a poslední místo v tabulce zbylo na celek z Fresna.

V závěrečném play-off se o postup do finále nejprve utkali Jaguáři s Raptory. Zápas zvládl favorizovaný Fort Worth a po triumfu 6:1 mohl slavit postup do finále. Druhé semifinále nebylo o moc napínavější, Vikingové i díky dvěma brankám Mádla přehráli Fresno Force 8:1.

Ještě před velkým finále byl ve skoro milionovém texaském městě Fort Worth na programu zápas o třetí místo. Fresno, které po základní části skončilo beznadějně poslední, dokázalo ale v posledním klání sezony zaskočit výsledkem 8:5 Raptory z Utahu a vybojovalo tak bronzovou příčku.

Nakonec už jen zbývalo zjistit, kdo se stane historicky prvním vítězem a zvedne nad hlavu Troy Cup, trofej pojmenovanou po zakladateli florbalu v USA Adamu Troyovi. Na obou stranách se představilly české barvy a šťastnější byli nakonec Vikingové, kteří dokázali jasně přejet domácí Jaguars 11:3 a stali se tak prvními vítězi NAFL v historii.

"Jaguáři pro nás byli úplně od začátku největším rivalem. Zápas nám sedl. Hráli jsme skvěle do obrany, Chlaďák(brankář Petr Chlad - pozn. red.) to zavřel a i díky němu jsme vyhráli první americkou ligu," rozplýval se po utkání Juha, který Floridu dotáhl k vítězství s kapitánskou páskou na ruce. Kromě titulu nejlepšího střelce byl také vyhlášen nejužitečnějším hráčem (MVP) celé soutěže.

Projekt NAFL vznikl již před koronavirovou pandemií se snahou zpopularizovat florbal v zámoří. Pilotní ročník se podařil a položil dobrý základ pro další rozvoj. Zároveň ukázal, že florbal v Americe udělal několik důležitých kroků.

Konečné umístění:

1. Florida Vikings (Josef Juha, Jakub Mádlo, Lukáš Macháč, Petr Chlad)
2. Fort Worth Jaguars (Petr Havej)
3. Fresno Force
4. Utah Raptors

Kanadské bodování:

1. Rasmus Pasanen (Fort Worth) 58 (25+33)
2. Josef Juha (Florida) 56 (34+22)
3. Jakub Mádlo (Florida) 43 (27+16)
4. Lukáš Macháč (Florida) 34 (22+12)
.
30. Petr Havej (Fort Worth) 10 (8+2)
51. Petr Chlad - brankář (Florida) 2 (0+2)

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se