Češi se utkají s Finskem o bronz podruhé v historii. Duel nabídne i ČT!

Adam Zubek v souboji s Mikem Vaarimem během duelu v základní skupině MSJ 2023 | foto: Matyáš Klápa/Český florbal

Svěřenci Matěje Klucha se po porážce v semifinále připravují na svůj poslední zápas na mistrovství světa. Stejně jako před dvěma lety v Brně uzavřou šampionát duelem s výběrem Suomi. Utkání nabídne od 12.50 ČT sport Plus a iVysílání České televize.


Češi nezvládli koncovku duelu se Švýcarskem a podruhé tak budou ve Frederikshavnu čelit Finům, které dokázali v základní skupině udolat po velké bitvě 7:5. Tento duel však již odvál čas a nyní jsou oba celky ve zcela jiné situaci. Ten z týmů, který neuspěje, se bude vracet do své domoviny bez medaile.

Finsko odehrálo v semifinále opravdu těžkou severskou bitvu se Švédy. V průběhu bláznivé třetí periody, která ukázala snad všechny krásy florbalu, prohrávali v její polovině již 4:9. Během pár okamžiků se ale ztráta Finů smrskla na jediný gól a byť poté výběr Tre Kronor znovu odskočil, tahali se florbalisté Suomi o výsledek do posledních vteřin. Po porážce 10:12 je však nakonec čeká boj o bronz.

Národní tým již jednou v historii Finsku v bitvě o třetí místo čelil. Bylo tomu v roce 2013 v Německu, kde ale nakonec slavil severský soupeř vítězství 8:5. Na posledním šampionátu v Brně se oba celky také potkaly dvakrát během turnaje. Ve skupině byli sice šťastnější Finové, ve finále jim ale Češi porážku oplatili a brali první stupínek.

Celkově se bude jednat o dvanácté vzájemné měření sil na vrcholné akci, přičemž florbalisté ze středu Evropy se radovali z triumfu dosud jen třikrát, v osmi ostatních případech putoval triumf na sever. Co se týče kompletních statistik, tak ty jsou velmi podobné. Z 38 klání mezi Čechy a Finy jich 29 ovládl výběr Suomi, jednou klání přineslo remízu a osmkrát byli těmi šťastnějšími hráči z České republiky.

V posledním klání proti Švédsku se pěti body blýskl Luukas Hyvärinen, který celkově nasbíral na turnaji již osm bodů, o jeden více si zapsal Teemu Karppanen. Střetnutí ve skupině pak nabídlo dvanáct tref a každá měla jiného autora. Na straně Finů ale k jednomu zásahu přidal navíc i asistenci Pietari Porttikivi.

Program závěrečného dne MSJ

10.00 o 9. místo (Arena Nord A)
10.30 o 7. místo (Arena Nord B)
13.00 o 3. místo (Arena Nord A) | MATCH CENTER | aplikace IFF | ČT sport Plus
16.00 finále (Arena Nord A)

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se