Češky a Češi v top světových ligách! Kdo je stále v boji o tituly?

Kapitán české reprezentace Ondřej Němeček v dresu Storvrety během čtvrtfinále švédské SSL | foto: Adam Troy/Storvreta IBK

Probíhající ligová sezona nevrcholí jen u nás v Česku, vyřazovací části jsou v plném proudu také v trojici nejprestižnějších zahraničních soutěžích na světě. Právě nyní nadešel čas se podívat, jak se velmi početné skupině našich krajánků na misích ve Švédsku, Finsku a Švýcarsku vede.


Švédsko

V mužské SSL nalezneme celkem pětici českých reprezentantů. Dva z nich oblékají dres Storvrety, která, jak už je zvykem, patří mezi hlavní aspiranty na titul. Jsou jimi extatranští Ondřej Němeček a Filip Langer, kteří společně v celku z Uppsaly prožívají svou premiérovou sezonu. I díky velkému přispění právě obou krajánků se švédskému hegemonovi podařilo ovládnout základní část, po které přišlo na řadu play-off. Ve čtvrtfinále Storvreta bojuje s Jönköpingem, jehož barvy bude od příštího ročníku hájit liberecký Filip Smutný. V sérii zatím za delší konec očekávaně tahá obhájce triumfu, avšak se v ní bohužel nemůže spoléhat na služby 22letého špílmachra Langera, jenž laboruje se zraněním. Nahradit se ho snaží právě i jeho kolega Němeček, jemuž se doposud podařilo bodovat v každém z čtvrtfinálových duelů a má obrovskou zásluhu na vedení Storvrety 3:1 na zápasy. 

V jiném rozpoložení se aktuálně nacházejí Matěj Jendrišák s Josefem Rýparem, kteří v nejprestižnější lize světa nastupují za Linköping. První jmenovaný velezkušený matador v tomto tradičním týmu klubu kroutí již jubilejní desátou sezonu a po právu na své paži nosí kapitánskou pásku. Sedmý tým po základní části v boji o postup do semifinále čelí věhlasnému Pixbu, které ovládlo švédský pohár, a může se tak pochlubit místenkou do příštího ročníku Poháru mistrů. Pixbo v sérii drží vedení 3:1. Opomenout nesmíme ani reprezentačního útočníka Filipa Formana, jehož Kalmarsund se o účast v nejlepší čtveřici pere s nepříjemným celkem nesoucím název Växjö. Jednadvacetiletý Forman k průběžnému stavu 2:2 na zápasy přispěl sedmi body (3+4). 

Play-off ženské SSL se oproti té mužské teprve rozjíždí. Ve hře o vysněný pohár jsou celkem čtyři české zástupkyně. Tou první a zároveň nejzkušenější je reprezentační kapitánka Eliška Krupnová z Pixba. Druhý tým po základní části se ve čtvrtfinále poměřuje s Lundem, jehož svatyni stráží brankářka Lenka Remešová. První duel opanovaly Lišky z Pixba, a to i díky dvěma přesným trefám Krupnové, ke kterým přidala ještě asistenci. Český souboj nabízí také série mezi výběry Täby a Endre. Za prvně jmenovaný mančaft nastupuje útočnice Karolína Suchá, za druhý pak obránkyně Nela Jiráková. Obě hráčky navíc propojuje chodovská minulost a bude zajímavé sledovat, kdo proklouzne do semifinále. Navrch zatím mají florbalistky Täby, které v úvodním měření sil své konkurentky přetlačily po prodloužení. Do vyřazovací části se naopak nepodařilo postoupit Vanesse Rebecce Keprtové, která se svou Morou skončila na jedenácté pozici. 

Eliška Krupnová slaví gól v play-off SSL | foto: Per Wiklund

Finsko 

V F-Liize už se stihla odehrát všechna čtvrtfinále a na řadu přicházejí bitvy semifinálové. Týkat se budou k radosti českých příznivců i dvou krajánků. Jedním z největších favoritů na triumf je Classic, v jehož kádru můžeme spatřit odchovance brněnského Hattricku Adama Hemerku. 21letý útočník v sérii proti Happee, které mužstvo z Tampere ovládlo 4:2 na zápasy, nasbíral šest bodů za tři góly a stejný počet asistencí. Nyní se jeho tým o postup do finále utká s Nokianem.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Oilers, za které si v probíhajícím ročníku připsal jeden start Ondřej Zlesák, a Indians, jejichž barvy hájí Petr Majer. Pro plzeňského rodáka se jedná o druhou sezonu v zemi tisíce jezer a nepočíná si vůbec špatně, stal se totiž nejproduktivnějším plejerem svého družstva v základní části. O udržení v nejvyšší finské soutěži naopak usiluje čtveřice Šimon Stránský, který dokonce překonal klubový bodový rekord, Matěj Pěnička, Bohumil Piskáček a Lukáš Kříž, na které se spoléhá EräViikingit. K setrvání jim zbývá udělat poslední krok, a to v sérii na tři vítězná utkání porazit soka z nižší soutěže, konkrétně výběr Tiikeritu. Konec sezony má naopak gólman Nurmonu Jymy Martin Hanousek, který si na severu odbyl premiérovou sezonu. S týmem, jenž si ho v historicky prvním draftu zvolil hned v úvodním kole, skončil na desátém místě.

V ženách se do play-off F-Liigy podařilo probojovat triu Veronika Kopecká, Michaela Mechlová a Lenka Novotná z SB-Pro. Celek z města Nurmijärvi se po základní části umístil na osmé příčce, a jako poslední si tak zajistil postup do čtvrtfinále. V něm se utkal s TPS Turku, které bylo nad jeho síly a zvítězilo poměrem 3:0 na zápasy. 

Česká spolupráce ve finské EřeViikingit. Šimon Stránský a Matěj Pěnička (41) | foto: EräViikingit

Švýcarsko

Jako jediný drží pomyslný český prapor v play-off nejvyšší švýcarské soutěže Radek Sikora z Wileru-Ersigen. Semifinalista Champions Cupu, kterého přemohl pozdější vítěz ze Střešovic, přetlačil v napínavé čtvrtfinálové sérii Langnau, kdy musel rozhodovat až sedmý zápas. Třemi bodíky (1+2) se na postupu podílel také útočník Sikora. Na obhájce titulu čeká v boji o superfinále Thurgau, které triumfem 4:1 na zápasy šokovalo vítěze základní části Rychenberg Winterthur. 

O setrvání respektive o postup mezi elitu nyní bojuje trojice českých legionářů. V přímé baráži o Lidl Unihockey Prime League si to rozdávají Fribourg a Chur, jehož kapitánem je zkušený Daniel Šešulka a své místo v týmu zaujímá rovněž Lukáš Veltšmíd. Za prvně jmenovaný oddíl zase nastupuje odchovanec florbalu v Ústí nad Labem Viktor Kopecký. Úvodní vzájemné klání dovedl do vítězného konce právě Fribourg. Série se však hraje na čtyři vítězné zápasy. Udržení v soutěži si už zajistil UHC Uster, bývalý zaměstnavatel Patrika Dóži či Martina Pražana, za který si v tomto ročníku pět duelů střihl také 18letý rodák ze Šternberka Marek Jurkulák. 

Daleko příznivěji pro české barvy vypadá soutěž žen. Ve třech ze čtyř týmů v semifinále totiž spatříme alespoň jednu krajanku. První dvojici, která svádí boj o postup do superfinále, tvoří Zug a Chur. Dres Zugu, jenž ve čtvrtfinále vyřadil Winterthur s Terezou Hanzlíkovou, nosí rovnou trojice českých reprezentantek ve složení Denisa Ratajová, Martina Řepková a Ivana Šupáková. V kádru churských Piraní pak narazíme na Elišku Trojánkovou a Vendulu Beránkovou, které se svým týmem pokusí o obrat nepříznivého stavu 0:2. Stejným poměrem druhému semifinále kraluje také Kloten, jenž měří síly s Zollbrückem, za který hraje Kristýna Lechnerová. Česká kolonie v zemi helvétského kříže je však mnohem početnější. Ve čtvrtfinále skončila cesta pro Nikol Pekárkovou a Lucii Řezáčovou z Oberlandu či Kristýnu Bachmaierovou, Nikolu Kuchařovou, Hanu Lackovou a Hanu Polákovou z Laupenu. Boj o udržení pak s týmem FB Riders zvládla Anna Bachratá. 

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se