Chuť Vítkovic v oslabení a Němečkova statistika +93! Toto jsou čísla základní části superligy

Ondřej Němeček proti Vítkovicím | foto: Tatran Střešovice

Po konci základní části Livesport Superligy zbývá představit statistické hodnoty, které se v ní za 26 kol nasbíraly. A je potřeba říct, že kromě mnoha nových lídrů se diváci dočkali i zajímavých perliček a mnoha oslnivých výkonů.


Po jednoznačné sezonní jízdě Tatranu, který prošel základní částí Livesport Superligy bez jediné porážky, se nelze divit tomu, že si kanadské bodování podmanil jeden z jeho hlavních činitelů. Nejproduktivnějším florbalistou se totiž v sezoně 2022/23 stal střešovický útočník a reprezentant Marek Beneš, který v 25 zápasech posbíral 76 bodů za 30 gólů a 46 asistencí. 

Kromě toho pak tento kanonýr ovládl také statistiky nejlepších nahrávačů, neboť si připsal o čtyři asistence víc než druhý Filip Forman (42 asistencí) a třetí Marek Matejčík (36 asistencí).

Jako druhý v pořadí superligové produktivity pak svítí chodovský tahoun Marek Vávra, jenž ve 26 zápasech nasbíral 68 kanadských bodů (36+32). A top trojici uzavírá Šimon Stránský (65 bodů), který svými výkony v této sezoně táhl Liberec vzhůru.

Nejlépe střílejí v Praze

Nová tvář se vyskytuje na vrcholku kategorie nejlepších střelců Livesport Superligy, ve které se na trůn usadil Jakub Buršík. Ten se v dosavadním ročníku rozjel bleskovým způsobem a ve 26 duelech zapsal dohromady 47 branek, což je prakticky dvojnásobek jeho brankového příspěvku z minulé sezony. Není tak divu, že také díky jeho výkonům Bohemians před vyřazovacími boji vybojovali čtvrté místo.

Své prvenství navíc tento mladý kanonýr utvrdil o skoro deset branek, neboť druhý v pořadí, střešovický Tomáš Hanák, má na svém kontě gólů 38. A jelikož je i na pozici top trojky hráč z pražského týmu, tentokrát chodovský Marek Vávra (36 branek), dá se říci, že nejlepší mušku v této sezoně mají florbalisté z hlavního města.

Němeček atakoval bilanční stovku!

Velmi jednoznačný a přitom stále zajímavý je pohled na statistiku bilance plus a minus, kterou si, stejně jako celou základní část, podmanili florbalisté Tatranu Střešovice. Na prvních pěti pozicích této kategorie totiž nenajdeme jiný klubový znak, než ten střešovický a je tak jasné, kdo si svůj pobyt na hřišti užíval nejvíce.

Jednoznačným lídrem je zde kapitán Tatranu Ondřej Němeček (+93), který byl u 113 vstřelených branek svého týmu a při jeho obranné službě se jen dvacetkrát stalo, že by jeho tým byl tím, kdo inkasoval. Hned pod ním jsou pak jeho spoluhráči Matěj Havlas, který si připsal neméně úctyhodnou bilanci +89 a Marek Beneš s bilancí +88.

Vytěžovaný Műck a nepřekonatelný Jurco

Pozici nesmrtelného brankáře v této sezoně získal liberecký Daniel Műck, který nastoupil hned do 24 zápasů z 26 a v brance tak strávil dohromady 1 393 minut. O dobrou stovku méně pak měl druhý Daniel, tentokrát brankář Black Angels Daniel Körber, který při své službě nasbíral 1 258 minut.

Mladá puška je pak k vidění také na pozici lídra úspěšnosti brankářů, kterou v tomto ročníku obsadil střešovický Tomáš Jurco. Majitel zlaté medaile z domácího juniorského šampionátu svými kvalitami hodně pomáhal Tatranu k jeho neporazitelnosti, a to zejména svou 89,53% úspěšností zásahů.

Neméně působivá byla ale také forma jeho kolegy Lukáše Kříže, který si 82,57% úspěšností vysloužil stříbrnou medaili této kategorie. Na 78,68 % a tím také třetí místo pak dosáhl chodovský gólman Karel Hodík, který tak překonal o pár setinek reprezentační jedničku Lukáše Bauera (78,35 %). Dva gólmani udrželi čisté konto, a to střešovický Jurco v derby s Chodovem a liberecký Mück v Pardubicích.

Nejvyšší číslo není vždycky nejvíc

Jasného vítěze má i další, byť ne moc lichotivá kategorie individuálních statistik, kterou je trestanost hráčů. V té totiž s 46 trestnými minutami jednoznačně vládne liberecký Šimon Stránský. Ten si kromě nejvyššího počtu klasických vyloučení vysloužil také dvě vyloučení desetiminutová a získal tak trofej nejtrestanějšího superligového florbalisty.

Na druhém a třetím místě jsou pak mladoboleslavský Ronald Gašparík a liberecký Adam Balatka, kteří dosáhli na 38 a 34 trestných minut. Nelichotivý je ale pro oba fakt, že narozdíl od prvního Stránského, který své minuty nasbíral ve 26 zápasech, je oni dva obdrželi v téměř polovičním počtu odehraných utkání (Gašparík 18, Balatka 13).

Není oslabení jako oslabení

Že Tatran vládne kategorii přesilových her asi nikomu zvláštní nepřijde. Zajímavé ale je, že se stal také jedním ze dvou týmů, který v početních výhodách vstřelil nejvíce gólů ze všech. A zároveň k tomuto počtu potřeboval nejméně přesilovek

Dohromady totiž slavil ve třiceti početních výhodách, a to jich k dispozici měl pouze 45. Jeho úspěšnost tak činí 66,67% a je nejvyšší z celé soutěže, neboť Bohemians na druhém místě dosáhli na 48,39 %.

Hodně oslnivé číslo je pak patrné také v oblasti oslabení, v němž se na prvním místě vyskytují Vítkovice (80,77 % úspěšnost). Ty se ubránily hned ve dvaceti jedna početních nevýhodách z dvaceti šesti, ale co víc - v sedmi z nich sami vstřelily gól soupeři! U rytířů tak platí, že není oslabení jako oslabení, neboť jejich soupeř nikdy neví, zda pro něj bude výhodné nebo ne.

Kompletní statistiky základní části Livesport Superligy naleznete na tomto odkaze.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se