Bolka bude v klíčové bitvě bez Suchánka. DK mu zastavila činnost za zákrok z předchozího duelu

Opora zadních řad Mladé Boleslavi Patrik Suchánek | foto: Miloš Moc/Předvýběr.CZ Florbal MB

Vítkovice podaly podnět k Disciplinární komisi Českého florbalu (DK) na mladoboleslavského Patrika Suchánka ze šestého semifinále play-off Livesport Superligy, ke kterému došlo ve druhé třetině v souboji s Adamem Šmídem. DK jej řešila ve zkráceném řízení a rozhodla o zastavení jeho činnosti na pět dní. Suchánek tak vynechá rozhodující sedmé klání.


Odůvodnění

DK po prostudování písemných vyjádření delegáta, hráče Patrika Suchánka, oddílů Florbal MB a 1. SC Vítkovice a zhlédnutí videozáznamu z utkání dospěla k následujícímu. V patnácté minutě druhé třetiny se míč po střele Adama Šmída odrazil směrem k mantinelu poblíž rohu hřiště, kam se za míčem od velkého brankoviště rozběhl Patrik Suchánek a podél mantinelu dobíhal svou sraženou střelu Adam Šmíd. Před doběhnutím k míči se Adam Šmíd pokusil natáhnout k míči florbalkou a Patrik Suchánek se pokusil pokrýt si míč tělem, přičemž udělal pohyb tělem do strany, při kterém zasáhl rukou do hlavy Adama Šmída, který vlivem zásahu upadl na zem. Rozhodčí přerušili hru z důvodu ležícího zraněného hráče na hrací ploše a po kontrole situace na videozáznamu udělili Patriku Suchánkovi větší trest na 2+2 minuty.

V tomto případě šlo v první fázi o přirozenou herní situaci, konkrétně o souboj o míč odražený směrem k mantinelu u rohu hřiště. Patrik Suchánek se při běhu dostal k míči blíže než Adam Šmíd. Adam Šmíd se pokusil k míči natáhnout florbalkou a v ten moment Patrik Suchánek při svém pohybu, kterým chtěl pokrýt míč zároveň zvedl svou ruku do nepřirozené polohy a tímto pohybem rukou zasáhl Adama Šmída do krku a následně i do hlavy. Dle videozáznamu z utkání došlo k zásahu paží do oblasti krku a hlavy a k zásahu hřbetem ruky do obličeje. Z pohledu DK nebylo úmyslem Patrika Suchánka udeřit Adama Šmída do hlavy, ovšem při vytrčení své ruky Patrik Suchánek o přítomnosti soupeře věděl a musel si uvědomovat, že vzhledem k úrovni, do které ruku zvedl, může dojít k zásahu do citlivé oblasti těla soupeře. Z pohledu DK je Patrik Suchánek zodpovědný za svůj způsob vedení hry, při kterém zasáhl soupeře rukou do oblasti hlavy a krku.

Dle názoru DK je zásah rukou do hlavy soupeře ve střední intenzitě přestupkem, který může vést ke zranění protihráče. Důraz v soubojích do florbalu na nejvyšší úrovni jistě patří. V případě důrazné fyzické hry je však zcela nezbytné, aby zůstal zachován respekt k soupeři a jeho zdraví a nedocházelo k podobně nebezpečným přestupkům, jako tomu bylo v případě Patrika Suchánka. V tomto případě naštěstí ke zranění Adama Šmída nedošlo a ten mohl pokračovat v utkání.

DK při posuzování případu vzala v potaz následující polehčující okolnosti v souladu s čl. 5 bodu 5.2. DŘ, a to zejména fakt, že Patrik Suchánek při jednání s DK plně spolupracoval a napomohl svou výpovědí k objasnění případu a dále že nebyl v posledních dvou letech disciplinárně trestán a jeho dosavadní chování se tak dá považovat za řádné. Dále pak DK při zvažování výše trestu přihlédla dle bodu 5.1. písm. d) DŘ i k faktu, že v této fázi sezony je družstvo, za které nastupuje Patrik Suchánek, účastníkem play-off, konkrétně před sedmým utkáním semifinálové série. Při stanovování délky trestu, tak DK přihlédla k programu družstva Předvýběr.CZ Florbal MB a konkrétní délku trestu volila tak, aby došlo k zastavení činnosti na jedno utkání, což považuje DK za trest odpovídající míře provinění Patrika Suchánka.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem, a s ohledem na represivní a zejména pak preventivní charakter, které by mělo rozhodnutí DK dle bodu 1.3. DŘ naplňovat, se v tomto případě rozhodla DK udělit Patriku Suchánkovi nepodmíněný trest zastavení závodní činnosti na 5 dní.

Vzhledem k faktu, že člen DK, Jiří Gurkovský, působí jako člen oddílu 1. SC Vítkovice, který je v semifinálové sérii soupeřem Florbal MB, tak se v tomto případě z rozhodování v případu vyloučil, aby předešel možnému napadení rozhodnutí z důvodu podjatosti.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se