Švédky jsou pojedenácté mistryněmi světa. Finky byly blízko k zázraku

Švédské florbalistky na MS 2023 v Singapuru | foto: Martin Flousek/Český florbal

Světový šampionát žen za sebou má i poslední zápas. Titul mistryň obhájily Švédky, kterým stačilo skórovat jen v první třetině. Finky dotahovaly, ale nakonec marně. Finálové klání potřetí ve své kariéře řídila dvojice českých sudí Tomáš Kostinek a Martin Reichelt.


Švédsko – Finsko 6:4 (6:0, 0:1, 0:3)

Severské derby mezi dvěma nejúspěšnějšími týmy v historii ženského florbalu nemělo před jeho startem favoritky. I když Finky zvládly vyhrát obě podzimní měření v rámci turnajů EFT, tak výběr Tre Kronor v prvních okamžicích jasně ukázal, kdo je připraven pozvednout nad hlavu trofej pro mistryně světa. V úvodní části totiž udeřily hned šestkrát.

Už v deváté minutě putovala nevýrazná Vuorelaová z branky a lavinu švédských tref nezastavila ani náhradnice Nieminenová. Hned dvakrát se dokázala prosadit Viströmová, která otevřela skóre finále už po 31 vteřinách a dala tak tušit následnou gólovou lavinu. Tu v prostředním dějství Finky zmírnily a samy dokázaly v jeho závěru díky Piispaové prolomit střeleckou smůlu.

Třetí část se proměnila ve velmi zajímavý boj. Finky díky dvěma využitým přesilovkám hned zkraje třetí části snížily už na 3:6 a při dlouhé hře bez brankářky pak snížila Saariová na rozdíl dvou tref. V infarktovém závěru před solidně zaplněným stadionem halových sportů už však výběr Suomi nedokázal rodící se senzaci dotáhnout a zato si tak ze Singapuru odváží Švédky.

Branky: 1. Viströmová, 7. Tschöpová, 9. Carlssonová, 13. Delgado Johanssonová, 16. Viströmová, 20. Rasmussenová – 40. Piispaová, 43. Turunenová, 49. O. Kauppiová, 57. Saariová. Rozhodčí: Kostinek – Reichelt (oba ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:2. Diváků: 3971. Zásahy brankářů: Hedinová 29 – Vuorelaová 2, Nieminenová 13. | MATCH CENTER | ČT SPORT PLUS

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se