Forman jde do Kalmarsundu! Transfer řešil i s bratrancem, těší se na diváky

Filip Forman se v Kalmarsundu představil už v roce 2020 | foto: FBC Kalmarsund

Reprezentační útočník Filip Forman opouští Livesport Superligu. Podruhé v kariéře míří do švédského Kalmarsundu, kde již krátce působil v roce 2020 během covidové pauzy. „Rozhodoval jsem se dlouho a nebylo to úplně jednoduché. Zvlášť ke konci, kdy už se blížil čas, kdy se budu muset opravdu definitivně rozhodnout. Nakonec jsem usoudil, že je to pro mě jedinečná šance. Celou dobu jsem chtěl jít do SSL a mířil jsem k tomu, takže jsem neměl důvod na to nekývnout,” říká Forman, kterého čeká stěhování na sever Evropy na začátku prázdnin. V novém působišti podepsal na dvě sezony.


Odchovanec Bohemians se vydal do Kalmarsundu už na podzim roku 2020, kdy koronavirová pandemie na měsíc paralyzovala veškerý sport v Česku. „Určitě to hrálo roli v první fázi, kdy jsem dostával nabídky. Kalmar byl jeden z prvních. Byli jsme spolu dlouho v kontaktu a pomohlo i tom, že můj bratranec Martin tam působil jako asistent trenéra. Spolu jsme to hodně řešili jak dřív, tak u teď, kdy už sice v Kalmarsundu nepůsobí, ale stále je v kontaktu s trenéry, čili jsem měl o klubu trochu lepší přehled,” vysvětluje 20letý univerzál.

„Když jsem se v pozdější fázi rozhodoval o tom, který tým je pro mne dobrá volba, tak už na tom tolik nezáleželo a koukali jsme na to objektivně. Výhodou je, že znám tým, vím co od něj čekat a oni zase ví, co jim mohu nabídnout já. Možná i proto mi Kalmar poslal asi nejlepší nabídku ze všech. Řešil jsem to hodně právě s Martinem, který mi radí celou kariéru a tohle bylo velké téma. Už dříve mi říkal, že si nedovede představit, že bych šel jinam. I díky tomu jsem ke Kalmarsundu více tíhl a chtěl se tam vrátit,” doplňuje Forman.

V klubu tak naváže na českou stopu, kterou v předchozích dvou sezonách vyšlapal jeho spoluhráč z reprezentace Filip Langer, jenž však bude v nadcházejícím ročníku působit v kádru konkurenta ze Storvrety. „S Fílou jsem to řešil hlavně na začátku, kdy mi přišla nabídka. Ptal jsem se i na jeho plány, protože jsem věděl, že mu končí smlouva a nebyla jistota, zda bude v Kalmarsundu pokračovat. Osobně jsem si přál, aby zůstal a abych v týmu nebyl jediný Čech, ale bohužel to nedopadlo,” mrzí dvojnásobného vítěze ankety junior sezony.

Filip Forman po úspěchu Bohemky ve čtvrtfinále | foto: FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Při své krátké severské misi se v SSL uvedl ve fantastickém světle. V duelu proti hegemonovi z Falunu zaznamenal čtyři branky a doslova pobláznil fanoušky v Kalmaru, kteří dokonce založili sbírku finančních prostředků na to, aby Forman ve městě, které leží na jihovýchodu Švédska, zůstal. „Co jsem tak slyšel i právě od Martina, tak se na mě hodně ptali a těší mě, že jsem si u nich získal určitou oblibu. Samozřejmě by to nemělo převážit nějakou míru nadočekávání a zázraků, i když se pro to samozřejmě pokusím udělat maximum. Mám ale dobře připravenou půdu pro své angažmá. Vím, že diváci jsou tam skvělí a těším se na ně,” vzkazuje hráč, který dosud nasbíral v Livesport Superlize 259 bodů ve 113 kláních. 

Opora národního týmu tehdy lákání severu nevyslyšela a zůstala v Bohemians. V Livesport Superlize patří Forman dlouhodobě k nejproduktivnějším hráčům, v minulém ročníku pak bodování základní části zcela ovládl. Poslední dva ročníky navíc odehrál v zeleno-bílém dresu s kapitánskou páskou na paži a s českou nejvyšší soutěží se loučí po nejúspěšnější sezoně v historii Bohemians. Klokany dovedl v lednu k historicky první trofeji, kterou bylo vítězství v Poháru Českého florbalu.

„Je to trochu dvousečný meč, že je to paradoxně nejlepší sezona Bohemky. Misky vah se trochu převážily a na jednu stranu mě mrzí, že odcházím od nedokončené práce, protože vím, že jsme mohli postoupit do superfinále, ale na druhou stranu si tohle můžu říkat furt. Rozhodl jsem se proto tak, že to zkusím. Je to určitě třešnička na dortu, že odcházím po nejlepší sezoně v historii Bohemians. Jsme moc rádi za pohár, který je pro nás s historického hlediska fantastický, ale pořád nás mrzí nezvládnuté semifinále a věřím, že to v dalším ročníku kluci zvládnou i beze mne,” hodnotí uplynulý ročník.

Filip Forman slaví úvodní trefu finále Poháru Českého florbalu | foto: Martin Flousek/Český florbal

Mezi klokany strávil s výjimkou zmíněné měsíční štace v SSL celou svou kariéru a postupně se z mládeže propracoval do pozice jednoho z nejobávanějších kanonýrů v superlize. „Chtěl bych moc poděkovat Bohemians za všechny ty roky, které jsem v zeleno-bílém strávil. Jsem rád za to, co všechno jsme dokázali za čtyři sezony v mužích i během předchozích let v mládeži. Budu jí i nadále podporovat a držet klukům palce, aby i další ročníky byly minimálně tak úspěšné jako tento,” loučí se se svým mateřským oddílem.

Velkých úspěchů dosáhl Forman i na mezinárodním poli. Na svém kontě má dva tituly pro juniorského mistra světa. K tomu poslednímu navíc Čechy dovedl v pozici kapitána a po zásluze byl vybrán do hvězdné sestavy turnaje. Už během působení v juniorské reprezentaci nakoukl do seniorského áčka, jehož se stal stabilním členem a byl u všech tří velkých světových medailí za poslední dvě sezony.

V prosinci 2021 pomohl mužskému výběru k bronzu na mistrovství světa v Helsinkách, v létě pak přidal další placku ze stejného kovu také na Světových hrách v americkém Birminghamu a byl rovněž nedílnou součástí stříbrného tažení na šampionátu ve Švýcarsku v listopadu uplynulého roku.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se