Historická umístění a nové statistické tváře. Jak vypadala základní část ČEZ Extraligy?

Souboj posledního kola základní části EŽ mezi Bulldogs a Chodovem | foto: Matěj Pašek

Základní část ČEZ Extraligy 2023/24 je již minulostí a diváci tak už netrpělivě vyhlížejí nadcházející play-off. Než však začne, pojďte se společně s námi podívat na to, jak dopadla statistická část úvodní fáze tohoto ženského ročníku.


Pohled na výslednou tabulku

Výsledná tabulka sezony 2023/24 se oproti těm z předchozích ročníků v mnoha ohledech liší. Na prvním místě se po velkolepém závěru a poprvé v historii umístily florbalistky Chodova, které tak přerušily sérii osmi vítkovických výher a poprvé se staly držitelkami Prezidentského poháru, který se uděluje od ročníku 2018/19. Naopak Vítkovice skončily na druhém místě, a to i přes to, že měly stejný počet bodů jako jejich rivalky z Prahy. Rozdíl byl však v tom, že Chodov si v základní části připsal nad rytířkami dvě velmi těsné výhry a díky lepší vzájemné bilanci je tak v celkovém souboji v tabulce přeskočil.

Bylo to přitom teprve potřetí v historii, kdy rozhodovaly o vítězství v základní části vzájemné zápasy. K předchozím případům došlo v sezoně 2015/16 mezi Vítkovicemi a Tigers a 2017/18 mezi Vítkovicemi a Chodovem. V obou těchto případech zvítězily rytířky.

Třetí příčka putuje k ostravskému FBC, které si polepšilo oproti čtvrtému místu z minulé sezony. Co je však zajímavé, je pohled na čtvrtou příčku tabulky, na které se teprve podruhé v historii a po dlouhých 16 letech umístil celek z Hané. Olomouc vyrovnala po skvěle odehrané základní části své nejlepší extraligové umístění vůbec a ve čtvrtfinále se vyhnula silným soupeřům z top trojky.

Florbalistky Olomouce po senzační výhře nad Chodovem | foto: FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Do bojů o extraligový titul se probojovaly ještě páté Bulldogs, šestý Tatran, sedmé Bohemians a osmý Liberec, který ohraničil poslední postupovou příčku do play-off šestnácti získanými body. Hned po ním se s rozdílem pouhého bodu umístil Třinec, kterému tak postup do čtvrtfinále utekl o malý kousek. A to je v jeho premiérové sezoně v ČEZ Extralize velký úspěch.

Nyní jej ale, stejně jako Židenice a poslední Znojmo, čeká play-down, ve kterém se rozhodne, který z těchto tří celků bude čekat baráž s neúspěšnými finalistkami 1. ligy žen.

Statistiky v režii Ostravy a Prahy

To, co se Vítkovicím nepovedlo v týmové rovině, zvládly alespoň v té individuální a ve čtvrtfinále tak budou pro všechny soupeře velkou hrozbou. Rytířky totiž ovládly žebříček nejproduktivnějších florbalistek základní části, a to rovnou na dvou pozicích. Na prvním místě se se 46 kanadskými body umístila Barbora Husková, která Vítkovice táhla vzhůru dvaceti brankami a dvaceti šesti asistencemi. Tento počet získaných bodů je s průměrem 2,3 bodu na zápas nejnižší číslo od sezony 2009/2010. Počtvrté v řadě navíc zvítězila hráčka, která má více asistencí než vstřelených branek.

Hned pod Barborovu Huskovou pak druhé místo zaujala její spoluhráčka Michaela Kubečková, která si připsala pouze o dva kanadské body méně a připsala si tak své třetí prvenství v řadě.

Top trojici nejproduktivnějších hráček extraligy uzavírá se 42 body chodovská Lucie Baldreichová, která spoluovládla statistiky nejlepších střelkyň základní části, když si připsala 29 vstřelených gólů. Také tady to ale bylo pořádně těsné a na děleném prvním místě je s ní tak již zmiňovaná rytířka Kubečková. Pouze o jednu branku méně si pak připsala další ostravská florbalistka, tentokrát Pavlína Bačová z konkurenčního FBC.

Také na postu nejlepších nahrávaček základní části vidíme dvě ostravská a jedno pražské jméno. Se zdaleka nejvyšší počtem asistencí se na první místě umístila znovu Husková z Vítkovic, následována Denisou Kotzurovou z FBC, která zapsala 22 asistencí. Top trojici uzavírá další chodovská tvář Andrea Břeská, jež dosáhla na rovných dvacet nahrávek.

Barbora Husková patří k největším zbraním Vítkovic | foto: Pavel Netolička/1. SC TEMPISH Vítkovice

Negativní statistiky

Chybět nesmějí samozřejmě ani záporné statistiky, do kterých patří získané trestné minuty, negativní bilance na hřišti nebo obdržené branky.

Na poli nejtrestanějších florbalistek vládne brněnská Anna Sigmundová, která si v základní části připsala dohromady šestnáct trestných minut za osm dvouminutových vyloučení. Dělené druhé místo pak putuje ke znojemské Veronice Filákové (12 trestných minut) a nestorce Marcele Urbanové z Liberce (12 trestných minut), která však jako jediná z celé extraligy obdržela také desetiminutový osobní trest.

Negativní bilanci na hřišti vévodí další znojemská tvář, tentokrát Barbora Eliášová, která byla u sedmdesáti čtyř inkasovaných branek svého týmu a zapsala tak celkovou bilanci -65. Naopak nejlepší bilanci ze všech měla chodovská Magdaléna Plášková, jež si připsala oslňující číslo +49.

Na poli obdržených branek vládne s velkým náskokem Znojmo, které inkasovalo dohromady 221 gólů. Na druhém místě je se 156 obdrženými góly trochu překvapivě Liberec, který se v celkové tabulce umístil na osmém místě, ale v této statistice přeskočil Třinec i Židenice, které jsou pod ním.

Další zajímavost je pak k vidění na druhé straně tohoto spektra, neboť druhé místo v týmech, které inkasovaly ze všech nejméně, drží se 62 góly Tatran, tedy až šestý celek po základní části.

Gólmanky

Pohled ve statistikách nesmí chybět ani na gólmanky, u kterých na trůn zasedly nové tváře. Na poli nejúspěšnějších z nich se, s ohledem na minimálně deset odchytaných utkání, na prvním místě umístila střešovická Eliška Drbalová, která má s 86,96% úspěšností zásahů velký podíl na tom, že je Tatran mezi dvěma týmy s nejméně obdrženými brankami ze všech. Druhé místo patří nové maskované opoře Bulldogs Brno Martině Frankové, jež si v základní části připsala 85,34% úspěšnost a top trojici uzavírá třinecká Simona Pytlíková, která dosáhla na číslo 84,26 %.

Uznání ale patří také olomoucké Kláře Hodulíkové, která jako jediná z extraligových gólmanek dosáhla nad devadesát procent (91,43 % úspěšnost zásahů) a je jednoznačně jedním z důvodů, proč se Olomouc umístila na svém historicky nejlepším místě v tabulce. To dokazuje také fakt, že právě s ní v bráně si Hanačky v této sezoně připsaly výhru nad silným Chodovem a Tatranem. Stejně tak se dařilo i dalším mladým brankářkám, které odchytaly alespoň 30 procent utkání. Přes 88 procent úspěšnosti přesáhla Viktorie Karasová z Vítkovic a přes 86 procent Monika Šolleová z Tatranu. Obě navíc udržely jedno čisté konto.

Klára Hodulíková při výhře nad Tatranem | foto: FBS Olomouc

Pohled věnujeme ještě gólmankám, které na hřišti vydržely nejdéle ze všech a jednoznačnou vítězkou je zde znojemská Veronika Šplíchalová. Ta si v brankovišti připsala 905,92 minut a stala se tak nejvytrvalejší brankářkou ze všech. Na druhém místě skončila s 846,93 minutami třinecká opora Simona Pytlíková a top trojici uzavírá židenická Alena Večeřová (810,97 odchytaných minut).

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se