Kde jsou dnes? Pojďte s námi po stopách bývalých superligových celků

Tým SSK Future slaví juniorský titul na Czech Open. Tento tým poté dvakrát skončil třetí v nejvyšší mužské lize | foto: Floorball in Prague

Pražský BUTCHIS se svým postupem v uplynulé sezoně stal již 42. týmem, který si vyzkouší nejvyšší mužskou soutěž. Nyní se podíváme do dávné i blízké historie na celky, jež se objevily v dnešní Livesport Superlize.


Pouze čtyři celky absolvovaly všech třicet sezon v nejvyšší mužské lize. Florbalová „Original Four” je tvořena dvěma pražskými a dvěma ostravskými týmy. Jsou jimi Tatran Střešovice, Chodov (dříve Mentos), Vítkovice a FBC Ostrava. Loňský postup Karlových Varů pak umazal další kraj bez účasti v Livesport Superlize a jejích dřívějších variantách. Dvěma kraji, kde se dosud nejvyšší mužská liga nehrála, jsou Olomoucký a Plzeňský kraj.

1. SC Ostrava

  • sezony 1999/2000 – 2003/04
  • Možná jste se teď na malý okamžik zastavili. Vždyť přeci 1. SC Ostrava je původní jméno Vítkovic (1. SC Vítkovice jsou již od ročníku 1994/95), které hrají nejvyšší soutěž bez přestávky. Tak jak to, že je tento oddíl ve výčtu bývalých prvoligových celků? Vysvětlení je zcela jednoduché. V roce 1999 se totiž oddělilo od Vítkovic jejich béčko, které převzalo původní název a díky tomu tak mohlo hrát v nejvyšší soutěži. Čtyřikrát v řadě se Ostrava dostala do play-off, ale vypadla hned ve čtvrtfinále. Je dokonce historicky prvním vítězem Poháru Českého florbalu (ročník 2001/02). V roce 2004 však 1. SC skončilo poslední a nezvládlo ani skupinu o udržení. Po sestupu do 2. ligy přejalo název FBC Lázně Darkov a hned se probojovalo zpět do tehdejší Fortuna Extraligy. Před začátkem ročníku se ale klub FBC Lázně Darkov sloučil s SK FBC Třinec a definitivně tak zmizel z mapy.

    Bulldogs Brno

  • sezony 1994, 1995/96 – 2018/19
  • Pionýři z druhého největšího města v Česku postoupili v roce 1993 z kvalifikace do nově vzniklé 1. ligy. Tehdy ještě VSK FS Brno ale uhrálo jen čtyři remízy a na rok se s nejvyšší soutěží rozloučilo, aby se v nejkratším možném termínu vrátilo a hrálo ji dalších 24 sezon v řadě. Od roku 1996 navíc pod názvem Bulldogs Brno. Celek z moravské metropole byl pravidelným účastníkem play-off a čtyřikrát si zahrál ve finále poháru. V roce 2019 ale Bulldoci, kteří dodnes patří k největším florbalovým lídrům na Moravě, nezvládli baráž s městským rivalem Hattrickem a poprvé od roku 1995 zamířili o patro níž. K návratu do Livesport Superligy měli Brňané blízko v loňském play-off, kdy došli až do baráže. Tam však jejich cestu zastavily Pardubice. 

    FBC 95 Kadaň

  • sezona 2001/02
  • Přelom století v Kadani by se dal popsat jediným pojmem – sinusoida. Klub z podhůří Krušných hor během dvou sezon vystoupal ze 3. ligy až do té nejvyšší. V ní skončil po základní části předposlední a nezvládl ani skupinu o záchranu, ve které porazil jen druhého sestupujícího z Liberce. Tento neúspěch předznamenal další pád, protože stejně tak rychle, jak se Kadaň dostala do 1. ligy, se i vrátila o dvě poschodí níže. Ještě dvakrát se poté Kati vrátili alespoň do druhé nejvyšší soutěže, ale jinak patřili ke stabilním účastníkům dnešní Národní ligy, a to až do roku 2019, kdy sestoupili do Divize, v níž působí dodnes.

    FBC Kladno

  • sezony 2010/11, 2013/14, 2016/17
  • Dnešní Kanonýři Kladno se hned třikrát objevili v nejvyšší soutěži. Pokaždé ale byla jejich účast pouze epizodní. Historie klubu se začala psát v sezoně 2006/07, kdy tehdejší FBC Kladno (vzniklé sloučením Majáku a Potápěčů Kladno) převzalo po druhém jmenovaném pozici ve 2. lize. Z ní hned v prvním roce dokázal postoupit a po dalších třech ročnících se ve středočeském městě slavil první postup do tehdejší Fortuna Extraligy. Týmu patřilo desáté místo po základní části, ale nezvládl následné play-down. Při svých dvou následujících účastech Kanonýři pokaždé skončili na samotném chvostu tabulky a ani následné boje o udržení je nespasily. Dodnes patří Kladno ke stabilním členům 1. ligy mužů, kteří dokonce v uplynulém ročníku bojovali v baráži o svou čtvrtou šanci mezi smetánkou.

    FBK Bohemians Praha

  • sezony 2002/03, 2003/04
  • Nejspíše si říkáte, co tady dělá Bohemka? Vždyť klokani jsou pevnou složkou superligové tabulky a v uplynulém ročníku dokonce urvali premiérový postup do semifinále play-off a vyhráli první klubovou trofej – Pohár Českého florbalu. To je pravda, ale v nejvyšší soutěži po dvě sezony působil celek FBK Bohemians Praha, jenž v roce 2003 při své premiéře udržel nejvyšší soutěž a v nadcházející sezoně se potkal s týmem FbŠ Exel Praha (později též Russell Athletic), který je dnes nositelem značky FbŠ Bohemians. Jak již nejspíš správně tušíte, tak před startem ročníku 2004/05 se právě tyto dva celky sloučily. Exel, který nejvyšší soutěž zachránil, do ní vstoupil pod názvem FbŠ Russell Athletic Praha a sestupující FBK Bohemians převzali ve druhé lize název FbŠ Russell Athletic Praha B. Od další sezony se v nově pojmenované Fortuna Extralize objevil oddíl již pod značkou FbŠ Russell Athletic Bohemians. 

    FBŠ Hummel Hattrick Brno

  • sezony 2019/20 – 2021/22
  • Nejmladší z exsuperligistů. Brněnský Hattrick byl založen v roce 1999. Sezona 2010/11 pro něj znamenala zásadní zlom v podobě postupu do 1. ligy mužů, ve které si i přes občas kolísavé výsledky vydobyl silnou pozici. V roce 2018 sice zachraňoval druhou nejvyšší ligu až v baráži proti Náchodu, ale v následující sezoně se karty otočily a Hattrick prošel přes superligovou baráž s městským rivalem Bulldogs do nejvyšší ligy. Jeho úvodní dvě sezony poznamenal covid, kvůli němuž se z Livesport Superligy nesestupovalo. Rok 2022 ale znamenal po porážce ve 2. kole play-down s Pardubicemi pád do 1. ligy, kde působí brněnský celek doposud.

    FBT Praha (Kanon Praha)

  • sezony 1998/99, 1999/2000
  • Pražský celek působil v nejvyšší sezoně ve dvou ročnících. Ten první po hlavičkou Kanon Praha. Tým vznikl sloučením postupujících Kings Praha s celky FBT a Aqua. Hned v prvním ročníku vybojoval Kanon postup do play-off, kde z osmé pozice čelil vítězi základní části FBC Ostrava. O rok později se ale podobná sláva nezopakovala a celek již pod názvem FBT Praha skončil předposlední a po sestupu se přihlásil až do 3. ligy. Z ní ale záhy sestoupil a nadobro zmizel z mapy celostátních soutěží.

    Florbal Ústí (USK Slávie Ústí nad Labem)

  • sezony 1999/2000 – 2002/03, 2017/18
  • Přelom tisíciletí se v ústeckém florbale nesl ve znamení postupu do nejvyšší soutěže. Tehdejší USK Slávie se dokázala tři roky po sobě udržet v 1. lize. Na jaře 2003 se jí ale ve skupině o záchranu nepovedlo uhájit příslušnost v nejvyšší lize. V roce 2013 postoupil sloučený klub USK a FbC Ústí nad Labem do dnešní 1. ligy. V té době vznikl i dnešní oddíl Florbal Ústí, který převzal štafetu právě po Slávii a v roce 2017 znovu pronikl do nejvyšší ligy. V Tipsport Superlize ale celek, za který tehdy řádila v Ústí ikonická trojice Mikuláš Krbec (dnes Sparta, člen reprezentace) – Viktor Kopecký (dnes Thun) – Jakub Kolstrunk (působil ve Spartě, před novou sezonou se vrátil do Ústí), setrval jen jeden rok. Dodnes patří Severočeši ke špičce druhé nejvyšší soutěže.

    Havlíčkův Brod Sharks

  • sezony 1994/95 – 1999/2000
  • Hned ve druhé sezoně nejvyšší mužské ligy v Česku se do ní probojoval tým z Havlíčkova Brodu. Sharks skončili hned při své premiéře na čtvrtém místě. Navíc jeho dvě výrazné postavy – bratři Radek Suchý a Pavel Suchý si podmanili bodování celé ligy. Radek skončil s 52 body první, Pavel s 49 třetí. Vklínil se mezi ně jen vítkovický Jan Vavrečka. I po odchodu Radka do dnešního Chodova se Žraloci dokázali dvakrát probojovat do play-off, ale na přelomu tisíciletí jim došel prvoligový dech a s pouhými pěti body na kontě se nevyhnuli sestupu. Navíc si zapsali i smutný rekord. Porážka 3:27 na půdě FBC Ostrava je dodnes nejvyšší v historii nejvyšší soutěže. Tým Sharks zanikl a štafetu po něm převzal v té době již fungující oddíl Erupting Dragons, který se pohyboval se střídavými výsledky na rozhraní druhé až čtvrté ligy. Od roku 2008 byl klub několik sezon stabilním členem 1. ligy, ale postupně z ní zmizel, až skončil v Regionální lize. Z té se mu ale v uplynulé sezoně povedlo vrátit do celostátních vod a čeká jej ročník v Divizi.

    Hippos Žďár nad Sázavou

  • sezona 2000/01
  • Tradiční klub z Vysočiny se zkraje nového tisíciletí dokázal dostat společně s Libercem do nejvyšší soutěže. Hned v prvním kole uhráli Hroši bod proti Bulldogs, ale poté již dokázali porazit pouze Třeboň a s tehdejší 1. ligou se tak rozloučili v nejkratším možném termínu. Hned v následujícím roce navíc Žďár neudržel ani 2. ligu. Po dvou letech se ale do celostátních soutěží vrátil a až do roku 2019 působil ve druhé až třetí nejvyšší soutěži. V roce 2022 dokonce tým z Vysočiny sestoupil do Regionální ligy, odkud se ale po jedné sezoně vrátil a v září jej opět uvidíme v Divizi.

    Inpress Třeboň

  • sezony 1996/97 – 2000/01
  • Dosud jediný jihočeský zástupce v nejvyšší české florbalové soutěži v ní odehrál na přelomu tisíciletí pět sezon. Hned v té premiérové se Třeboň zachránila a o rok později se probojovala i do rozšířeného play-off. Ročník 2000/01 už ale tolik veselý nebyl. Jihočeši skončili předposlední a spolu se Žďárem nad Sázavou je čekal sestup. Třeboň se v následujících letech držela v nižších celostátních soutěžích, ale k návrat alespoň do dnešní 1. ligy mužů se nekonal. Naopak, tamní oddíl skončil v regionálních soutěžích. V nadcházející sezoně bude FK Santos – Jiskra Třeboň hrát v Jihočeské lize mužů.

    FBC Mušle Praha

  • sezony 1994, 1994/95
  • Oddíl, který je pro všechny tak trochu opředen tajemstvím. Pražské Mušle patří mezi pionýry florbalu v Česku. Už v roce 1993 skončily osmé v kvalifikaci na tehdy vznikající první ligu, ve které absolvovaly první dva ročníky. V tom prvním se dokázal pražský celek udržet, ale v tom následujícím již skončil na samém chvostu tabulky. V závěru sezony se potýkal s krizí, jedno střetnutí musel dokonce kontumovat, a sestavu lepil díky posilám z druholigových týmů. Ročník nakonec dohrály Mušle se ctí, avšak čekal je smutný osud. O rok později zamířily ještě o ligu níže. Poslední zmínky jsou z roku 1997, kdy Mušle vyhrály skupinu C 3. FbL. Klub se poté nejspíš rozpadl a dnes jej budeme na florbalové mapě hledat jen velmi těžko. I tak ale můžeme jako malou zajímavost vzít fakt, že dnes běžně užívanou zkratku FBC nosily v Česku jako první právě Mušle.

    North Stars Ostrava

  • sezony 1994 – 1996/97 a 1998/99
  • Ostrava patřila od prapůvodu florbalu v Česku k místům, kde do té doby u nás neznámý sport získal na popularitě a ve třetím největším městě v Česku tak vzniklo hned několik oddílů. Jeden ze tří ostravských týmů, které v roce 1993 dokázaly projít kvalifikací na první ročník nejvyšší soutěže, byly právě „hvězdy severu”. Hráči North Stars se v tehdejší 1. lize udrželi čtyři sezony. V roce 1997 ale skončili předposlední a po ročním pobytu ve 2. lize se pak na ještě jeden ročník do nejvyšší ligy naposledy vrátili. V sezoně 2002/03 už ale North Stars ve 2. lize nenajdeme. Klub se před jejím startem sloučil s FBC Ostrava a tehdejší druholigový tým už nastupoval pod hlavičkou FBC Pepino Ostrava B.

    O. A. Hovorčovická (CCS Praha)

  • sezona 1994/95
  • Během kvalifikace v roce 1993 skončila O. A. Hovorčovická (podle titulárního partnera vedena i jako CCS Praha) těsně pod čarou za desátými Bulldogs Brno. Úvodního ročníku 1. ligy se tak tento tým nezúčastnil, ale o rok později už do nejvyšší ligy nastoupil. Hovorčovická skončila na desátém místě a uhájila ligovou příslušnost i pro nadcházející rok. Mužský tým se ale sloučil s dalším prvoligistou – Spartou Praha, která díky tomu získala nejen silného sponzora, ale i řadu mladých hráčů. S trochou nadsázky se dá říci, že CCS Praha z nejvyšší soutěže tak úplně nevymizel. Jen spojil svou historii se značkou, která patří mezi nejtradičnější účastníky dnešní Livesport Superligy.

    Orka Stará Boleslav

  • sezona 1997/98
  • V roce 1997 mohly svou kapitolu v nejvyšší soutěži napsat Lovosice, které vyhrály 2. ligu, ale Severočeši nakonec první ligu nepřihlásili, a tak dostala příležitost dnešní Orka Čelákovice, kde tehdy působil pozdější dlouholetý prezident Českého florbalu Filip Šuman. Tým ještě pod hlavičkou Staré Boleslavi tehdy skončil předposlední. Do roku 2007 se Orka držela ve druhé nejvyšší lize a až do letošního jara byla stabilním účastníkem třetích úrovní lig. Z Národní ligy ale na jaře dokázala postoupit a po dlouhých sedmnácti ročnících ji opět uvidíme v elitních ligách.

    Slavia TU Liberec

  • sezona 1995/96
  • Dnes je liberecké FBC tradičním účastníkem Livesport Superligy, ale! Víte, že v prvenství mezi florbalovou elitou jej o rok předběhl jeho městský konkurent Slavia TU Liberec? V sezoně 1995/96 po sloučení O. A. Hovorčovická se Spartou vznikly v lize dvě místa, která obsadila druholigová mužstva Bulldogs Brno a právě Liberce, avšak ten tehdy skončil na poslední příčce. Dnes hraje liberecká Slavia již několikátou sezonu v řadě v Regionální lize. Po svém sestupu se pohyboval celek zpod Ještědu na úrovni druhé a třetí nejvyšší soutěže. V roce 2003 ze 3. ligy sestoupil. Od roku 2008 hrála dnešní USK Slavia na úrovni Divize (tehdejší 3. liga) a do elitních soutěží se doposud již nevrátila. 

    SK Bivoj Litvínov

  • sezona 2015/16
  • Celek, který dlouhá léta patřil ke stabilním účastníkům druhé nejvyšší soutěže, se v sezoně 2014/15 dočkal dosud největšího úspěchu. Vyhrál 1. ligu a zajistil si místo v superlize. Tým, v němž působil i bývalý úspěšný trenér pražské Sparty Ondřej Kašpárek, ale v nejvyšší soutěži příliš pozitivní stopu nezanechal. V základní části uhrál pouze dva body za domácí remízy s Pardubicemi a Spartou, v play-down pak měl blízko k záchraně, ale v sedmém klání druhého kola je přímo do první ligy poslaly nakonec také sestupující Vinohrady. Ani v první lize pak Bivojové nenavázali na své úspěšné roky a potloukali se víceméně na dně tabulky, až v roce 2019 sestoupili do Národní ligy. V uplynulém ročníku neudrželi ani tu a v září tak začnou druhý ročník v Divizi.

    SK FBC Třinec

  • sezony 2005/06, 2007/08 a 2008/09
  • Ve třech ročnících se v nejvyšší soutěži objevil tým s názvem SK FBC Třinec. K postupu mezi elitu mu pomohlo sloučení s FBC Lázně Darkov, neboli celkem, jenž v sezoně 2004/05 skončil druhý ve 2. lize a vybojoval si postup do nově pojmenované Fortuna Extraligy. Kromě Darkova se Třinec sloučil i s tehdy sestupujícím Frýdkem-Místkem. Po jednom ročníku třinecký celek, který dal světu superligovou legendu a rekordmana Jiřího Curneyho, na sezonu sestoupil,  aby v roce 2008 uspěl v play-down proti Pardubicím a zajistil si ještě jeden extraligový rok. Ten už ale tak úspěšný nebyl a po vypadnutí ve druhém kole play-down jej čekal strmý sestup a ústup z florbalového popředí. V roce 2011 navíc ve městě vznikl dnešní FBC Třinec, který v roce 2013 založil i mužský tým, jenž aktuálně hraje v Divizi. Po původním SK FBC Třinec se slehla zem, ve slezském městě dnes kromě FBC působí ještě oddíl DDM Třinec.

    SK IBK Frýdek-Místek

  • sezona 2004/05
  • V regionálních soutěžích Moravskoslezského kraje se dnes můžete setkat s celkem FbC KOVO KM Frýdek-Místek. Ten vznikl v roce 2003 a s týmem, který odehrál v tehdy ještě 1. lize jedinou sezonu a nezískal v ní ani jeden bod, což je dodnes chmurný primát, nemá nic společného. Oba oddíly fungovaly vedle sebe jen krátce. Tým, který v roce 2004 skončil pod názvem IBK PIGS BO Frýdek-Místek na druhém místě, se po neúspěšné anabázi mezi smetánkou sloučil s celkem SK FBC Třinec, jenž se v nejvyšší lize objevil hned v další sezoně.

    SK Jihlava

  • sezona 2002/03
  • Osud třetího týmu z Vysočiny, který pronikl do nejvyšší soutěže, má nakonec zdárný konec. Tým z krajského města navázal na éru Havlíčkova Brodu a účast Žďáru nad Sázavou. V roce 2002 skončil druhý ve 2. lize a do kraje v samém středu České republiky se vrátila nejvyšší soutěž. Ač skončila Jihlava desátá, tak nezvládla skupinu o udržení a poroučela se zpět do nižší soutěže. Po dvou letech ve 2. lize ale klub skončil. V soutěži jej nahradil konkurenční oddíl FBŠ Jihlava, který ale v sezoně 2014/15 po problémech odstoupil ještě před začátkem ročníku Národní ligy. O rok později znovu obnovil činnost i mužský tým exligového SK Jihlava, který dnes hraje v Divizi.

    SSK Future

  • sezony 2001/02 – 2012/13
  • Zejména v prvním desetiletí nového tisíciletí byl celek SSK Future nedílnou součástí koloběhu nejvyšší mužské florbalové soutěže. Tým založený ve velké míře na výchově mladých nadějí se v roce 2001 probojoval do nejvyšších florbalových sfér. Během dvanácti sezon dvakrát skončil třetí a jen v roce 2012 se neprobojoval do play-off. Tým, jehož řadami prošla řada pozdějších reprezentantů ale zmizel z nejvyšší soutěže v roce 2013 za velmi nepříjemných okolností. Jeho předseda byl odsouzen a klub byl nucen se na nejvyšší úrovni spojit se sestupující Spartou, které tak pomohl zachránit ligovou příslušnost, a rovněž přišel o svou rozsáhlou mládežnickou strukturu. Oddíl jako takový ale nebyl vymazaný z mapy. Mužský tým přihlásil tehdejší 3. ligu (Divizi), ze které v roce 2017 sestoupil do Regionální ligy, kde působí pod názvem SSK Future Barrandov dodnes.

    Tatran Excalibur

  • sezony 1994 – 1996/97
  • Není Tatran jako Tatran. Nebo je? Kvalifikace na historicky první ročník nejvyšší soutěže přinesla jednoznačný výsledek. Na prvním místě skončila Forza Tatran, na druhém Tatran Excalibur. První jmenovaný střešovický celek je dodnes nejúspěšnějším týmem v republice, ten druhý, který fungoval v rámci stejné organizace, se účastnil čtyř úvodních ročníků nejvyšší ligy. Je jedním z nejstarších českých oddílů. V roce 1992 dokonce přivezl do Čech vůbec první mantinely. Tým dostal název podle cestovní kanceláře Excalibur, která se pojí s průkopníky florbalu v Česku bratry Vaculíkovými. Druhý střešovický tým skončil postupně čtvrtý, osmý, čtvrtý a v roce 1997 poslední se ziskem pouhého bodu. Jeden z prvních oddílů v Česku tak nakonec zanikl, v historii ale zanechal velkou stopu.

    Torpedo Havířov

  • sezony 1996/97 – 2009/10, 2011/12, 2012/13
  • Z celků v tomto výčtu patří Havířov k těm, které zanechaly jednu z nejvýraznějších stop. Dvakrát se Torpedo, které dalo florbalovému světu legendy jako jsou Matěj Jendrišák, bratři Kožušníkovi, Jan Natov či třeba současný trenér mužské reprezentace Jaroslav Berka, probojovalo do finále a získalo ligové stříbro. V nejvyšší soutěži vydrželo skoro nepřetržitě šestnáct sezon. Po sestupu v roce 2010 Havířov hned vyhrál první ligu a na dva ročníky se mezi smetánku vrátil, ale po porážce ve 2. kole play-down v sezoně 2012/13 se přihlásil až do třetí nejvyšší soutěže. Po třech letech se Torpedo do elitního florbalu vrátilo a v roce 2018 došlo až do baráže o tehdejší Tipsport Superligu, leč neuspělo a od uplynulého ročníku opět působí až v Národní lize.

    TJ Sokol Jaroměř

  • sezony 1994 – 1995/96
  • Dnes zlidovělou hláškou z kdysi populárního pořadu Hip Hap Hop můžeme říci, že „modří již vědí”. Mezi tři centra, v nichž se začal florbal v Česku šířit a rozvíjet, patří bezpochyby východočeská Jaroměř, kam florbal přivezl v roce 1992 švýcarský tým Mettmenstetten Unicorns. Není tedy divu, že se právě tento tým probojoval v roce 1993 skrze kvalifikaci do premiérového ročníku 1. ligy. V ní skončila Jaroměř pátá, o rok později pak jedenáctá a po třech letech mezi elitou průkopníků sestoupila do druhé ligy, odkud jí po dvou sezonách čekal další pád. V roce 2011 se Východočeši probojovali do 2. ligy (dnešní Národní liga) a sezona 2018/19 přinesla Jaroměři návrat do elitních vod. V 1. lize mužů setrvala tři sezony (dvě byly ovlivněné pandemií koronaviru) a dnes znovu působí v Národní lize.

    TJ Znojmo

  • sezony 2008/09, 2009/10, 2017/18, 2018/19
  • Mezi ikony florbalu v Česku patří střešovická legenda Milan Fridrich. A právě tento muž stál i u vzniku znojemského florbalu, který se po svém založení v roce 1999 brzy dostal do 3. ligy. Odtud se propracovali Jihomoravané i o patro výše a na jaře 2008 porazili ve finále 1. ligy Spartu, díky čemuž tak poprvé nakoukli do tehdejší Fortuna Extraligy. Nejvyšší soutěž dokázalo Znojmo v baráži uhájit, ale o rok později již tak úspěšné nebylo a po hodně špatném ročníku zamířilo opět do prvoligových vod. V ní se plavilo dalších sedm sezon, než znovu vybojovalo i díky Fridrichově přičinění extraligovou příslušnost. První rok se nesl ve znamení záchrany, kterou Znojemští vybojovali již v prvním kole proti Bulldogs Brno. Stejný soupeř jim ale v dalším ročníku porážku oplatil ve 2. kole a tým z Podyjí tak znovu zamířil do 1. ligy, kde působí dodnes.

    UHC (Aligator) Ostrava

  • sezona 1994/95, 1995/96 a 1997/98
  • Ostrava a její okolí byla jedním z hlavních ohnisek, kde se florbal hned po svém založení v Česku začal masivně rozvíjet. Jedním z celků, které se v začátcích organizovaného florbalu v tuzemsku dostaly do nejvyšší soutěže, byl i tým UHC Ostrava, posléze Aligator Ostrava. Už v roce 1993 se UHC pokoušelo proniknout do premiérového ročníku nejvyšší soutěže, ale zůstalo v kvalifikaci druhé pod čarou za O.A. Hovorčovická (CCS Praha). O rok později už ale do nejvyšší ligy proniklo a skončilo páté. O rok později ale z 10. pozice ligu neudrželo a na rok se poroučelo o patro níž. V sezoně 1997/98 se tým dostal do 1. ligy znovu pod názvem Aligator Ostrava. Ani tento oddíl dnes na ligové mapě v původní podobě nenajdeme. Postupně se sloučil s North Stars Ostrava a nakonec i v roce 2004 i s dominantním FBC Ostrava. 

    Našli jste v článku nepřesnost či máte detailnější informace o historii jednotlivých oddílů? Napište nám na mail wagner@ceskyflorbal.cz.

    Nahrávám

    Vyhledávání

    Ceskyflorbal.cz

    E-mail

    Jméno

    Příjmení

    Datum Narození

    heslo

    heslo pro kontrolu

    Souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

    Nebo

    Zapomenuté heslo

    K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

    Zadejte E-mail

    Vzpomněl/a jste si?

    Ještě nemáte účet

    Zaregistrujte se