Lotyšská forma či nejproduktivnější hráči. Čím překvapily Světové hry?

Jiří Besta (#18) v utkání o bronz Česko - Lotyšsko na Světových hrách 2022 | foto: Adam Troy

Olympiáda neolympijských sportů ve formě Světových her 2022 je již minulostí. Kromě staronových florbalových králů tento turnaj poznal také nové historické úspěchy a překvapivé výsledky. Pojďme se nyní mrknout do zákulisí toho, co se v Birminghamu odehrálo.


Lotyšsko vyráželo dech!

Zdaleka největším překvapením letošních Světových her byly bezpochyby výkony lotyšského národního výběru. Ten zvládl již první den turnaje rozvířit bujaré diskuze, když remizoval s následným mistrem ze Švédska a stal se tak jediným celkem na turnaji, který Švédy zvládl obrat o body. 

Zápas Lotyšska se skandinávským velikánem přitom po celou dobu naznačoval, že nepůjde o nijak jednoznačnou záležitost. Vedení výběru Tre Kronor totiž trvalo dohromady pouhých třináct minut z celého zápasu a dvakrát dokonce Švédsko muselo dotahovat vedení lotyšské. Ani hattrick Rasmuse Enströma nakonec na výhru nestačil, neboť necelé tři minuty před koncem Lotyšsko srovnalo na 6:6 a svou vydřenou remízu už nepustilo.

To ale nebylo všechno. O další rozruch se totiž lotyšští florbalisté postarali hned o den později, když potrápili další florbalovou velmoc. V důležitém zápase, který měl s předstihem určit celkové pořadí ve skupině A, totiž Lotyši po velké přetahované porazili Švýcarsko 6:5 a zajistili si tak druhé místo po základní části. Aby překvapení nebylo málo, tak nejen, že si lotyšský národní výběr touto pozicí zajistil postup do semifinále, ale ještě tím poslal výběr helvétského kříže do bojů o páté místo.

To sice byla poslední vítězná radost tohoto houževnatého kádru na Světových hrách 2022, i tak ale čtvrté místo na turnaji tohoto kalibru bere Lotyšsko jako historický úspěch.​

Tady vládne Švédsko

O tom, že je Švédsko na poli florbalu královskou velmocí, není již od počátku tohoto sportu žádný pochyb. A krásnou připomínkou této fráze bylo také severské vystoupení na Světových hrách. Tam totiž Švédové neutržili za pět zápasů ani jednu prohru a vystoupali tak znovu až na samotný vrchol turnaje.

Cesta to sice byla zpočátku lehce trnitá, neboť, jak již bylo zmíněno, Švédové v prvním zápase remizovali s Lotyšskem. Poté už se ale rozkoukali a koncentrovaným výkonem prošli přes Švýcarsko (3:0), Česko (6:1) i Finsko (6:5) a znovu si tak vysloužili zlaté medaile. 

Svou neporazitelností na tomto turnaji navíc prodloužili šňůru výher, kterou aktuálně drží, na číslovku
dvanáct – neprohráli totiž poslední čtyři zápasy na mistrovství světa, zvládli všechna tři střetnutí v kvalifikaci a dalších pět na Světových hrá.

První medaile pro Čechy

Ani Česká republika v americkém Birminghamu nezahálela a svým fanouškům nachystala další medailovou radost, když kromě cenného kovu z mistrovství světa získala také medaili z „malé olympiády”. Při své teprve druhé účasti na turnaji olympijských rozměrů se totiž národní výběr se lvíčkem na prsou probojoval až do bojů o třetí místo a po výhře nad Lotyšskem získal bronzové medaile.

Finové milují kanadské bodování

Historie se ale přepisovala také v individuální oblasti, kde si pozici nejproduktivnějšího florbalisty turnaje připsal Fin Eemeli Salin. Ten zapsal v každém zápase v průměru tři body a s 6 brankami a 9 asistencemi ovládl celé Světové hry po individuální stránce. Kromě toho se ale finská vlajka objevila také na dalších třech pozicích pod ním. První čtyři nejproduktivnější hráče totiž Světové hry 2022 poznaly právě ve stříbrných florbalistech Finska.

Češi proti Čechům

Velmi zajímavé náboje měly oba dva duely se zámořskými soupeři. Hned na úvod se proti české reprezentaci ve výběru Ameriky představil útočník pražských Panthers Adam Šroubek. Ve střetnutí proti Kanadě zase mezi tyčemi javorových listů stál Kryštof Ivan Kasha z juniorky Black Angels. Oba dva mají otce, který pochází právě z USA, respektive Kanady. Oba dva se proti sobě postavili také ve vzájemném střetnutí, v němž byl šťastnější česko-kanadský gólman Kasha. Ten však inkasoval jednu ze tří branek právě z florbalky Šroubka.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se