MS 2010: Finská obhajoba v domácím prostředí

Český florbal (ilustrační foto) | foto: Český florbal

Osmý světový šampionát hostila finská města Helsinky a Vantaa. Fini na domácí půdě úspěšně obhajovali historické zlato z Prahy. Čeští florbalisté vybojovali svou premiérovou bronzovou medaili.​


Novinkou pro mistrovství světa ve Finsku bylo zvýšení počtu účastníků z deseti na šestnáct. Tomu předcházely kvalifikační turnaje v Evropě, Severní Americe a Austrálii s Oceánií. S tím souviselo zrušení nižších výkonnostních divizí B a C.

Nově byly týmy rozděleny do čtyř základních skupin. Každý tým z tzv. TOP4 byl přidělen do jedné z nich.

Ve skupině A byli domácí Finové, kteří si postupně poradili s Dánskem 8:1, s Kanadou a Ruskem shodně 14:2. Z prvního místa tedy do čtvrtfinále postoupili jednoznačně, z druhé pozice je doprovodili Rusové.

Skupinu B po výhrách 6:2 nad Lotyšskem, 12:2 nad Polskem a 37:0 nad Singapurem ovládli Švýcaři. Dalšími čtvrtfinalisty se stali Lotyši, kteří skončili na druhé příčce.

Střelnici si otevřeli Švédové ve skupině C. Estonce a Němce zdecimovali shodně 21:1, Australany dokonce 39:1. Estonci se z debaklu oklepali a své dva zbylé zápasy vyhráli a postoupili z druhého místa.

Čeští florbalisté se představili ve skupině D. Roli favorita nepotvrdili zcela, kaňkou byla remíza 4:4 s Nory. Dále však porazili 16:0 Italy a 25:1 Japonce. Do čtvrtfinále tak postoupili bezpečně.

Všechna čtvrtfinále dopadla dle očekávání. Domácí Fini porazili Lotyše 12:2, Švédi dali lekci Norům výsledkem 10:1, Švýcaři zdolali Rusy 9:2, jen Češi si pro diváky přichystali pořádné drama. S Estonci šli za stavu 2:2 do prodloužení a následných nájezdů. Nutno dodat, že Tomáš Sladký vyrovnával až 104 sekund před koncem normální hrací doby. V nájezdech se nicméně projevila větší zkušenost českého týmu a Tomáš Chrápek rozhodl o postupu do semifinále.

V semifinále narazili Češi na reprezentaci Finska, která v té době byla na absolutním vrcholu výkonnosti a podle toho vypadal i výsledek. Domácí florbalisté vyhráli jednoznačně 6:1 a šli si za svým cílem v podobě obhajoby titulu světových šampiónů.

Druhé semifinále mezi Švédy a Švýcary bylo podstatně vyrovnanější a reprezentanti Helvétského kříže nebyli daleko od senzace. Ještě pět minut před koncem drželi remízu 2:2, poté ale o postupu do finále rozhodl elitní obránce švédského celku Mattias Samuelsson.

Obvykle bývá vrcholem šampionátu finále, nejinak tomu samozřejmě bylo ve Finsku v roce 2010, ale to, co předvedli čeští reprezentanti v souboji o bronz se Švýcary, nemá obdoby. Svého soka zmasakrovali vysokým výsledkem 9:3. Čokoládová velmoc sice ještě v polovině utkání vedla 2:1, pak ovšem čeští florbalisté spustili gólostroj, na jehož konci si na své krky pověsili bronzové medaile.

Fini ve finále toužili po obhajobě, navíc v domácím prostředí. V roce 2010 byl finský tým skutečně na absolutním vrcholu a nedal šanci ani silným Švédům. Svého letitého soka porazili přesvědčivě 6:2. Poprvé v historii se tak podařilo obhájit titul mistrů světa jinému týmu než Švédům.

Kanadské bodování turnaje sice ovládl fenomenální Švýcar Matthias Hofbauer, nejužitečnějším hráčem šampionátu byl nicméně zvolen lídr Finů Mika Kohonen. Nejúspěšnější z Čechů byla dvojice Tomáš Sladký s Milanem Tomašíkem, oba dosáhli na průměr dvou kanadských bodů na utkání. Kromě bronzových medailí bylo pro český florbal výrazným úspěchem zařazení Tomáše Kafky do All Star týmu turnaje. Stal se tak vůbec prvním českým brankářem a třetím hráčem v historii, kterému se to podařilo.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se