Nejlepší hráč planety přijede do Prahy! Historické umístění pro Čechy i Brucháčkovou

Kapitán mužské reprezentace Ondřej Němeček | foto: Martin Flousek/Český florbal

Jako každý rok vydal prestižní florbalový magazín Innebandymagazinet výsledky hlasování o nejlepší florbalisty a florbalistky světa, přičemž Češi i Češky zaznamenali po dvou umístěních v top 10. V rámci ženského pořadí skončila nejvýše Anna Brucháčková, mezi muži se na čtvrté příčce objevil kapitán národního týmu Ondřej Němeček.


Anketu o nejlepšího florbalistu světa pro uplynulý rok ovládl potřetí v historii a podruhé v řadě Emil Johansson, který už v sobotu přijede do Prahy společně se svým Falunem bojovat proti Tatranu o titul v Poháru mistrů. Právě nejlepší hráč planety v rozhovoru pro pochválil českou školu. „Nejlepší světové reprezentace se stále více zkvalitňují. Příkladem může být nová a mladá generace českých florbalistů, kteří nám svou formu ukázali nejen v uplynulém roce,” prozradil pro Innebandymagazinet.

Druhý v anketě skončil Fin Justus Kainulainen z kádru Esport Oilers, třetí příčku zaujal spoluhráč Němečka a Filipa Langera ze Storvrety Tobias Gustafsson, který také obhájil své umístění.

Němeček vystřídal Beneše, Češi vylepšil své umístění

Kapitán české florbalové reprezentace, současně opora zadních aktuálního lídra nejlepší ligy světa Storvrety potvrzuje své nadstandardní výkony. Němeček před sezonou opustil českou superligu a v orlí letce prokazuje, že dlouhodobě patří mezi nejlepší obránce světa. Koneckonců defenziva v rámci tohoto hlasování vládne. Kromě Němečka jsou z top čtyřky zadáky také vítěz Johansson a jeho bronzový krajan Gustafsson.

Vloni osmý Němeček prokazuje dlouhodobě svůj neskutečný přehled a cit pro hru. Ve Švédsku nastupuje už ve třetím týmu. Předtím působil krátce v Pixbu a dvě sezony spojil s barvami Linköpingu. V uplynulém roce pomohl coby kapitán Tatranu nejen k rekordu a pokoření neuvěřitelné mety v podobě vítězství v základní části bez jediné porážky, ale také k triumfu v BigBoard Superfinále 2023. Po konci ročníku také poprvé v kariéře vyhrál trofej pro nejlepšího florbalistu sezony.

Marek Beneš a Ondřej Němeček slaví výhru v BigBoard Superfinále 2023 | foto: Barbora Reichová/Český florbal

V obou případech po jeho boku stál Marek Beneš, který v předchozích dvou letech skončil na čtvrté příčce. Tentokrát mu hlasování odborníků, reprezentačních koučů a vybraných florbalových novinářů vyneslo šestou příčku. V součtu umístění se ale jedná o nejlepší český rok. Prvenství dosud drželo vyhlášení z roku 2021, kdy čtvrté místo Beneše doprovodil sedmý brankář Lukáš Bauer.

Beneš hraje klíčovou roli ve střešovickém kádru, kde převzal po Němečkovi kapitánskou pásku. Technicky skvěle vybavený útočník pomohl Tatranu k postupu do finále Poháru mistrů i Poháru Českého florbalu a aktuálně drží se svým celkem vedoucí pozici v Livesport Superlize. Nepostradatelnou roli má také v národním týmu, se kterým bude chtít na šampionátu, který proběhne už v prosinci v Malmö, znovu zabojovat o nejcennější kovy. 

Top 10 nejlepších hráčů světa za rok 2023

1. Emil Johansson (Švéd.)
2. Justus Kainulainen (Fin.)
3. Tobias Gustafsson (Švéd.)
4. Ondřej Němeček (Česko)
5. Albin Sjögren (Švéd.)
6. Marek Beneš (Česko)
7. Eemeli Salin (Fin.)
8. Jon Hedlund (Švéd.)
9. Miko Kailiala (Fin.)
10. Manuel Maurer (Švýc.)

Anna Brucháčková byla nejproduktivnější hráčkou na MS žen 2023 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Raketa z Mikulova a kapitánka reprezentace v top 10

Druhou sezonu v řadě potvrzuje, že patří mezi největší esa ženského florbalu. Čerstvě devatenáctiletá Anna Brucháčková byla hned při své premiéře v dospělé reprezentaci klíčovou postavou celého cyklu. Ovládla bodování týmu a v konkurenci mnohem zkušenějších světových es na mistrovství světa v Singapuru prokázala, že mezi ně již patří. Se čtrnácti body byla celkově osmá v rámci kanadského bodování turnaje a výrazně pomohla Češkám k zisku historicky druhé bronzové medaile. 

Zcela po právu se tak v hlasování o nejlepší hráčku planety umístila na sedmé příčce a stala se tak historicky nejmladší členkou v top desítce světových jmen, a to jak mezi florbalistkami, tak i mezi florbalisty. V žebříčku naopak chybí její finská vrstevnice Miisa Turunenová, která stejně jako Brucháčková přes svůj mladý věk hrála velmi důležitou roli ve výběru Suomi, a se kterou Finky počítají i pro nadcházející šampionát juniorek, kam by se měla vydat i Brucháčková.

Kapitánka Eliška Krupnová s pohárem za třetí místo | foto: Martin Flousek/Český florbal

V nejlepší desítce se z českých florbalistek udržela i Eliška Krupnová. Dosud jediná česká laureátka titulu pro nejlepší hráčku světa i nadále předvádí svou kvalitu. S Pixbem v roce 2023 došla do švédského superfinále a především ovládla tamní pohárovou soutěž. Velmi spolehlivými výkony se prezentovala také v národním týmu a na světovém šampionátu v Singapuru mohla zcela zaslouženě z plných plic slavit. Společně s brankářkou Janou Christianovou je totiž podepsaná pod oběma českými medailovými úspěchy.

Už teď v pátek na rodačku z Mariánských Lázní čeká velký vrchol v podobě finále Poháru mistryň, v němž se její lišky utkají s největšími konkurentkami z Thorepngruppenu. Na straně české florbalové rekordmanky, která na na mistrovství světa překonala absolutní rekord v počtu odehraných duelů v národním týmu a drží i ten bodový, bude velká touha po porážce neoblíbených soupeřek. V řadách Thorenu se totiž nachází kromě čerstvě čtyřnásobné vítězky této ankety Veery Kauppiové i její sestra Oona, jíž patří osmé místo, nejlepší hráčka roku 2022 a aktuálně čtvrtá Emelie Wibronová a také Maja Wiströmová, jíž v této prestižní anketě patří stříbrná pozice.

Top 10 nejlepších hráček světa za rok 2023

1. Veera Kauppi (Fin.)
2. Maja Viström (Švéd.)
3. Wilma Johansson (Švéd.)
4. Emelie Wibron (Švéd.)
5. Lara Heini (G, Švýc.)
6. Lisa Carlsson (Švéd.)
7. Anna Brucháčková (Česko)
8. Ooona Kauppi (Fin.)
9. Ellen Rasmussen (Švéd.)
10. Eliška Krupnová (Česko)

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se