O titul se porve Tatran s Vítkovicemi. Kudy vedla jejich cesta do BigBoard Superfinále?

Vzájemné utkání Tatranu Střešovice s Vítkovicemi v základní části Livesport Superligy | foto: Tatran Střešovice

Cesta play-off ve florbalové Livesport Superlize je již téměř na samém konci. Zbývá udělat poslední krok, kterým je BigBoard Superfinále 2023 v pražské O2 areně, kde se rozhodne o držiteli titulu. O trofej se poperou dva nejlepší mančafty po základní části, a to Střešovice s Vítkovicemi.


V základní části neztratili ani jeden bod, což se do té doby nikomu jinému nepovedlo. Florbalisté Tatranu Střešovice zkrátka najeli na fantastickou vlnu výsledků, která jim s obrovským přehledem zaručila vítězství v základní části Livesport Superligy. Konkrétně šlo o celých patnáct bodů před druhými Vítkovicemi.

Pražané tak vcházeli do play-off s jasným cílem - dostat se podruhé za sebou do BigBoard Superfinále a po loňském stříbru ho konečně vyhrát. Jejich pouť za vysněnou metou začala čtvrtfinálovou sérii s Královskými Vinohrady, jež už měly za sebou úspěšné osmifinále proti FBC Ostrava.

V některých částech zápasů sice SKV bylo nepříjemným rivalem, na Střešovice ve vrcholné formě ovšem nestačily. Tatran ukončil čtvrtfinále v nejkratším možném čase, když postupně zvítězil 6:2, 10:2, 8:3 a 8:2. Za postupem ho táhl především Marek Beneš, který zaznamenal sedm tref a přidal pět asistencí. Velkou oporou byli také brankáři se svojí přesností zákroků - Lukáš Kříž se dostal na bilanci 87,5 procenta, zatímco Tomáš Jurco na 85,3 procenta.

Matěj Havlas, Marek Beneš a Tomáš Hanák při utkání čtvrtfinále Livesport Superligy | foto: Tatran Střešovice

Do semifinále si Střešovičtí zvolili, pro někoho možná trochu překvapivě, třetí tým po základní fázi Mladou Boleslav. Tedy celek, jenž před rokem Tatran porazil v superfinále a nedovolil mu, aby získal první titul od roku 2015. A ani vstup do série pražským hráčům nevyšel, jelikož podlehli 2:3 gólem z posledních vteřinek prodloužení.

Zato druhé měření sil bylo mnohem jasnější. Střešovice vyrovnaly semifinále výsledkem 8:4, jenže ve třetím souboji opět přišlo klopýtnutí. Středočeši slavili domácí vítězství 6:2 a vítěz základní části v sérii stále jenom dotahoval. Klíčové tak bylo čtvrté střetnutí a tatranský zdar 5:4, který přišel díky čtyřem gólům hostů v poslední třetině.

Postup dokonal Tatran výhrou 9:3 před vlastními fanoušky, jichž přišlo přímo do haly 1 060, a proměněným mečbolem výsledkem 2:1 po prodloužení na půdě Boleslavských. Nervy drásající bitvu rozhodl Martin Šindelář a určil prvního účastníka zápasu o titul.

Co se týče Vítkovic, ty zahájily vyřazovací fázi z druhé příčky soutěže. Na rozdíl od Střešovic však o ni musely dlouho bojovat, aby před ně neproklouzla Mladá Boleslav. Mužstvo z Ostravy navíc prošlo během sezony změnou trenéra, když se kormidla chopila legenda klubu Daniel Folta.

Dobré rozpoložení prokázaly Vítkovice ve čtvrtfinále proti Black Angels, nad nimiž uspěly 4:0 na utkání. Je ale pravdou, že andělé nenechali soupeři nic zadarmo a zejména ve druhém duelu série sahali po výhře. Papírový favorit každopádně prošel dále díky výsledkům 7:3, 8:6, 9:3 a 10:2. Výborně si vedli například Adam Delong (8+2) s Jakubem Hubálkem (7+3), kteří jako jediní měli shodně dvouciferný počet bodů v sérii.

Perfektní reklamou na florbal se následně stalo semifinále proti FbŠ Bohemians. Pro Pražany byl již samotný postup mezi top čtyři nejlepším umístěním klubové historie, a nadšení si přenesli také na hrací plochu. Úvodní zápas semifinále tak Vítkovice prohrály 5:6, když inkasovaly rozhodující branku v závěrečných pěti minutách. Podařilo se jim však důrazně odpovědět a druhý mač ovládly 9:4.

Radost Adama Delonga, ofenzivního tahouna florbalistů Vítkovic | foto: 1. SC TEMPISH Vítkovice

Poprvé se do vedení v sérii dostali ostravští florbalisté po třetím utkání, kde pokořili dvoucifernou hranici vstřelených gólů při výhře 11:5. Mečbol si pak zajistily Vítkovice hned v příští bitvě, kterou úžasně otočily v prodloužení z 1:5 až na 6:5. Třetí bod série pro 1. SC přiřkl Martin Gattnar.

Ani přesto ale ještě nebylo hotovo. Páté semifinále opět bylo lítým bojem, z něhož tentokrát vzešli o jedinou branku lépe klokani. Napodruhé si už ovšem Ostravané nenechali postup utéct a venkovní přetahovanou dovedli k úspěchu 10:6. Po jednoleté pauza se tak Vítkovice opět představí v BigBoard Superfinále.

Pro Vítkovice je důležité, že se výkonnostně naladily také individuality mužstva. Nejproduktivnějším florbalistou play-off je již zmiňovaný Adam Delong (16+9), třetí v pořadí je Jakub Hubálek (15+6). Nejvíce asistencí pak má Marek Matejčík (12). O tom, zdali se z mužského titulu bude radovat Tatran Střešovice, nebo tým Vítkovic, se rozhodne v neděli 16. dubna v pražské O2 areně.


BigBoard Superfinále Livesport Superligy 2023

17.00 Tatran Střešovice – 1. SC TEMPISH Vítkovice | MATCH CENTER | živě na ČT sport

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se