Ovládla dvě kategorie, teď Brucháčková cílí na dva šampionáty v řadě

Anna Brucháčková při své premiéře v ženské reprezentaci na EFT 2022 | foto: Lubomír Skála/Český florbal

Jméno teprve osmnáctileté Anny Brucháčkové se během galavečeru Florbalista sezony 2022/23 ozvalo celkem čtyřikrát. Dvě kategorie ovládla, v dalších dvou byla ve finální nominaci. „Moc mě to těší, avšak neřekla bych, že jsem si celé vyhlášení podmanila (úsměv). Galavečer byl moc fajn a jsem ráda, že jsem mohla být jeho součástí,” popisuje vítězka anket o nejlepší juniorku sezony a nejužitečnější hráčku Extraligy žen, které se navíc umístila na třetím místě v hlasování fanoušků o hvězdu sezony a v hlavní kategorii jí patřilo čtvrté místo.


Odchovankyně florbalu v Mikulově se sportu s děrovaným balonkem věnuje od první třídy. Před několika lety se přesunula k Bulldogs Brno, kde debutovala v ženské extralize a hned při premiérové sezoně získala titul MVP. "Tahle sezona byla první, kterou jsem kompletně odehrála za ženy. Bylo to pro mě výrazně snazší, neboť jsem hrála se sestrou a snáz jsem tak poznala holky v týmu," popisuje Brucháčková, které ještě v uplynulém roce v dorosteneckém věku nastupovala po boku buldočích chlapců. "Skvěle mě to připravilo na nejvyšší soutěž. Zápasy byly tvrdší a ve větším tempu, stejně tak myšlení bylo trochu rychlejší," doplňuje.

Sezonu začala talentovaná florbalistka na juniorském šampionátu, kde jako jedna z nejmladších táhla českou ofenzivu a výrazně přispěla k historickému postupu do finále, v němž proti Švédkám dokonce nasázela hattrick. "Vzpomínám na to hrozně moc. Jsem ráda, že i finále, které se pro nás nevyvíjelo nejlépe, jsme dokázaly dovést až do nájezdů. Jsem vděčná, že jsem v Katovicích mohla s holkami být, protože jsme měly opravdu skvělý tým. Hlavně bych ale chtěla poděkovat trenérům, kteří nás celou dobu tlačili k co nejlepším výkonům," vrátila se k nakonec stříbrnému šampionátu.

Prakticky okamžitě se posléze zařadila také do sestavy dospělé reprezentace, kde odehrála sedm duelů, ve kterých zaznamenala osmadvacet bodů. "Zapadla jsem celkem rychle, a to i díky tomu, že nás z juniorského výběru přešlo do ženského áčka více. I zkušenější holky nás vzaly v pohodě a jsou přátelské, což je super," kvituje Brucháčková, která je jednou z pětadvaceti hráček, jež debutovaly v ženském výběru ještě před dovršením osmnáctých narozenin. "Je jedno, jestli je vám osmnáct nebo třicet. Pocit toho, že můžete patřit do národního týmu je podle mě stále stejně výjimečný. Jsem šťastná, že mohu být součástí dospělé reprezentace," popisuje autorka 53 bodů v základní části ženské extraligy.

Anna Brucháčková s Eliškou Trojánkovou během utkání kvalifikace na MS 2023 | foto: Lubomír Skála/Český florbal

V ženském týmu aktuálně bojuje opora brněnského celku o účast na prosincovém mistrovství světa. "Měli jsme s trenéry individuální pohovory a bylo mi řečeno, že mám šanci na to, abych byla součástí týmu. Budu se proto snažit dělat 100 procent pro to, abych na MS mohla jet a doufám, že to vyjde," popisuje Brucháčková, pro kterou je lákavá i destinace v asijském Singapuru. "Určitě je to lákadlo, protože osobně jsem tam ještě nikdy nebyla. I tamní přírodní podmínky jsou v prosinci jiné, takže by to určitě byla velká zkušenost," ví věkem stále ještě juniorka.

Díky tomu má rodačka z jihu Moravy šanci na to, aby během jedné sezony absolvovala dva světové šampionáty. "Byla bych určitě ráda, kdybych mohla být součástí juniorské i ženské reprezentace, ale záleží na trenérech, kam mě vyberou a na mě, zda na to budu podávat dostatečně kvalitní výkony," říká s odkazem k juniorskému mistrovství světa, které bude na jaře 2024 hostit Finsko. Češky mají navíc po posledním šampionátu v Katovicích nevyřízené účty. "Tím, že se nám v uplynulém roce ten poslední krok nepodařil, tak bude motivace naše umístění ještě vylepšit obrovská. Věřím, že za rok bychom mohly znovu zabojovat o prvenství," vypočítává.

Svou současnou kariéru spojila s Bulldogs. Kam by se však chtěla posunout v nadcházejících letech? "Momentálně nemám žádnou vysněnou destinaci. Určitě by se mi líbilo si vyzkoušet nějakou zahraniční soutěž, ale bude hodně záležet na studiu. Moje další kroky se budou ubírat podle vysoké školy, což uvidím za rok. Ještě to nemám úplně stoprocentně rozmyšlené, ale chtěla bych jít na zdravotnické záchranářství," ozřejmuje stav panující ohledně následujících let.

Útočnice Bulldogs Brno Anna Brucháčková | foto: Matěj Pašek/FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Technicky nadstandardně vybavená florbalistka také uvažuje o spojení studia v zahraničí spojeného se sportem v rámci studijních programů, obdobně jako to bude mít v nadcházející sezoně třeba Adam Hemerka ve finském Tampere. "Teď to mám nastavené tak, že budu florbal podřizovat škole. Ideální bude samozřejmě, pokud to půjde perfektně skloubit dohromady. Koukala jsem už i na Erasmus, protože pár nabídek ze zahraničí už mi přišlo. Určitě o tom tedy přemýšlím," přiznala Brucháčková.

Pokud jste zaznamenali rozhovor s brněnskou oporou v průběhu sezony, tak vám jistě neuniklo, že kromě velkého talentu vlastní také chodského psa jménem Berta, se kterým tráví volný čas. Jaká je tedy posezonní 'aktualizace' týkající se jejího čtyřnohého parťáka? "Pejsek se má skvěle. Mám teď víc volna, takže s ní chodím pořád na procházky, čili se teď má moc fajn," vysvětlila s úsměvem.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se