Stůjová může hrát. DK zastavila řízení

Karolína Stůjová při nástupu k utkání 6. semifinále ČEZ Extraligy | foto: Matyáš Klápa/PSN Tatran Střešovice

Střešovické florbalistky nebudou v rozhodujícím sedmém semifinálovém střetnutí postrádat pevný článek svých zadních řad Karolínu Stůjovou. Disciplinární komise Českého florbalu (DK) rozhodla o zastavení disciplinárního řízení.


Odůvodnění
DK po prostudování písemných vyjádření rozhodčích, delegáta, hráčky Karolíny Stůjové, oddílů Tatran Střešovice a FLORBAL CHODOV a zhlédnutí doložených videozáznamů z utkání dospěla k následujícímu. V jedenácté minutě třetí třetiny probíhalo odložené vyloučení hráčky Tatranu. Míč se před bránou Tatranu odrazil do výšky a padal k hranici velkého brankoviště do prostoru, kam dobíhaly Karolína Stůjová a Nikola Skoková. Karolína Stůjová měla k míči blíže a svým tělem pokrývala prostor tak, aby padající míč mohla sebrat brankářka Tatranu, což se i stalo. V ten moment rozhodčí přerušil hru a ukončil odložené vyloučení. Současně s tím Karolína Stůjová provedla pohyb celým tělem vzad do prostoru, kde stála Nikola Skoková a při tomto pohybu zasáhla svou soupeřku loktem do oblasti žeber. Rozhodčí tento zákrok během utkání nezaznamenali.

V tomto případě celý incident vyplynul z přirozené herní situace, kdy se Karolína Stůjová snažila vytvořit prostor pro svou brankářku, aby mohla chytit padající míč a Nikola Skoková se naopak snažila k míči protlačit, aby ho mohla zahrát dříve, než se k němu dostane brankářka. Následný pohyb Karolín Stůjové směrem vzad přišel současně s probíhajícím delším hvizdem rozhodčího. Stále tedy vyplýval z probíhající herní situace, kdy Karolína Stůjová nechtěla pustit soupeřku ke své brankářce. Ovšem při pohybu vzad Karolína Stůjová věděla, že přímo za ní stojí Nikola Skoková a že jí tedy při svém pohybu jistě zasáhne. Proto již tento pohyb Karolíny Stůjové nemůže být považován za běžný a přirozený herní souboj. 

Při pohybu vzad zasáhla Karolína Stůjová svou soupeřku do oblasti žeber. Karolína Stůjová si z pohledu DK musel být vědoma, že zasáhne Nikolu Skokovou do těla i svým loktem, který při pohybu vzad vytrčila mimo přirozenou polohu. Samotný pohyb rukou však nebyl veden ve zvýšené intenzitě vůči pohybu celého těla, když se Karolína Stůjová přirozeně pohybovala vzad s již výše zmíněným úmyslem pokrýt prostor do kterého padal míč. Celý souboj obou hráček proběhl v tomto případě ve stoje. Karolína Stůjová ani Nikola Skoková nebyly v rychlejším pohybu, který by zvyšoval intenzitu a tím i nebezpečnost samotného zákroku.

Na základě výše popsaných skutečností dospěla DK závěru, že v tomto případě se jednalo ze strany Karolíny Stůjové o zákrok, který pravidla florbalu definují jako bezohlednou fyzickou hru, za kterou má být udělován větší trest v rámci utkání. Neshledává však v zákroku Karolíny Stůjové důvod pro udělení dodatečného disciplinárního trestu.

Z výše uvedených důvodů rozhodla DK v souladu s čl. 4 bodem 4.7. odst. a) DŘ o zastavení disciplinárního řízení s Karolínou Stůjovou.

Vzhledem k faktu, že člen DK, Jiří Gurkovský, působí jako člen oddílu 1. SC Vítkovice, který bude v superfinále soupeřem vítěze série mezi týmy Tatran Střešovice a FLORBAL CHODOV, tak se v tomto případě z rozhodování v případu vyloučil, aby předešel možnému napadení rozhodnutí z důvodu podjatosti.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se