Play-off ČEZ Extraligy: Sedm čtvrtfinálových asistencí Vaculové a hrdinka Staňková

Semifinálové utkání ČEZ Extraligy žen mezi Ostravou a Vítkovicemi | foto: FBC ČPP Bystroň Group Ostrava

Play-off ČEZ Extraligy sezony 2023/24 má před sebou už jen poslední zastávku, kterou je BigBoard Superfinále. Za sebou má ale posbíraných spoustu statistických informací, které vám představíme v tomto článku.


Dění ve čtvrtfinále

Vyřazovací boje nejvyšší ženské soutěže se v této sezoně dočkaly velkého množství obrovských překvapení a nových poprvé. Vše odstartovalo výběrem soupeřů pro čtvrtfinále, ve kterém si vítěz základní části z Chodova vybral Bohemians, Vítkovice sáhly po Bulldogs, ostravské FBC po Liberci a na Olomouc zbyl Tatran.

A hned v první zmiňované sérii došlo ze startu čtvrtfinálových bojů k velkému dramatu. Chodov totiž v prvních dvou utkáních hodně bojoval s obhajobou titulu vítěze základní části, neboť proti sedmým Bohemians nebyl schopen rozhodnout v základní hrací době.

Dohromady sedmi kanadskými body nakonec o postupu 4:0 rozhodla chodovská kanonýrka Eliška Chudá, která přispěla čtyřmi góly a třemi asistencemi. Velký význam ale pro favorita série měla také Lucie Baldreichová, která si připsala dohromady pět branek a svými trefami rozhodla velmi důležitý první a závěrečný čtvrtý duel série. 

Významným činitelem tohoto pražského souboje byly také brankářky, neboť kromě již tradiční chodovské opory Jany Christianové se zrak upíral také na gólmanku Bohemians. A že se juniorská reprezentantka Eliška Svrčková předvedla v parádním světle, neboť také díky ní byly zápasy velmi vyrovnané, což potvrzuje 87,6% úspěšnost jejích zásahů.

Brankářka Bohemians Eliška Svrčková ve čtvrtfinále proti Chodovu | foto: FBŠ Bohemians

Nejjednoznačnější čtvrtfinálové série obstaraly oba ostravské týmy, které na dálku soupeřily o to, kdo si připíše více vstřelených branek a individuálních kanadských bodů. A v obojím nakonec zvítězilo ostravské FBC, které zapsalo celkové čtvrtfinálové skóre 40:12 a přeskočilo tak Vítkovice o šest gólů.

V oblasti individuálních statistik pak pomyslné vítězství obstarala hráčka FBC Ostrava Pavlína Bačová, která se s 15 kanadskými body postarala o devět branek a šest asistencí. Činila se ale také vítkovická rytířka Michaela Kubečková, která zapsala bodů jedenáct (9+2).

Pořádné drama se strhlo mezi klubem FBS Olomouc, který si v této sezoně došel pro historický výsledek, a Tatranem, který naopak zažil velmi nepovedenou základní část. Papírovým favoritem této série byly Hanačky, které vstupovaly do čtvrtfinále ze čtvrté pozice tabulky. Střešovice oproti tomu naskakovaly až ze šestého místa, ale s daleko většími zkušenostmi z play-off zápasů.

Dle očekávání tedy byla tahle série pořádně napínavá, jen málokdo by ale asi čekal úvodní výhru 6:3 pro Olomouc. A co víc, Hanačky byly velmi blízko také druhému bodu, po prohře 1:2 v prodloužení se ale série srovnala a pravděpodobně také rozhodla. Tatran totiž touto výhrou přebral otěže a kromě pátého zápasu si už ohlídal všechny, čímž zapsal výhru 4:2 v sérii.

Zajímavostí přitom je, že v této sérii se nejproduktivnější florbalistkou stala tvář poraženého týmu. Olomoucká kanonýrka Gabriela Vaculová si připsala dohromady osm kanadských bodů za neuvěřitelných sedm asistencí a jednu branku a přeskočila tak také střešovickou Lindu Fuchsovou se šesti body (4+2).

Gabriela Vaculová ve čtvrtfinále proti Tatranu | foto: Tatran Střešovice

Zajímavý pohled byl také na brankářky obou celků, neboť na straně Olomouce dominovala teprve osmnáctiletá Klára Hodulíková. Ta si v sérii připsala 87,3% úspěšnost zásahů a vybojovala tak Hanačkám obě historické výhry v play-off. Na druhé straně zase stála nezlomná Monika Šolleová, která se za celou sérii nehnula z brankoviště a odchytala všech šest utkání s 86,5% úspěšností.

Semifinálová derby

V semifinále ČEZ Extraligy se diváci měli na co těšit, neboť byly v plánu dvě městská derby. V tom ostravském navíc došlo k přímé šestizápasové replice superfinále minulé sezony a o atraktivnost tak opravdu nebyla nouze.

V prvních čtyřech utkáních to bylo jako na horské dráze a oba týmy se přetahovaly o každý bod. Za vyrovnaného stavu 2:2 se tak šlo na velmi důležitý pátý duel, který rozhodl o zbytku celé série. Vítkovice se totiž za přispění vynikajícího výkonu Šárky Staňkové, která zapsala dvě branky a jednu asistenci, dostaly do vedení 3:1 a došly si pro těsnou výhru 3:2. Na tuhle velmi těžkou porážku už pak ostravské FBC nezvládlo zareagovat a v šestém zápase tak schytalo velmi ostudnou porážku 1:10, která mu ukončila sezonu. 

Hlavní hrdinka ostravského semifinále Šárka Staňková | foto: 1. SC TEMPISH Vítkovice

Hlavní hrdinkou celé série se nakonec stala již zmiňovaná rytířka Staňková, která si připsala dohromady devět kanadských bodů (4+5) a také Barbora Husková se stejným počtem bodů (3+6). Na druhé straně Ostravě nestačil ani výkon šestibodové Paulíny Hudákové, která se prezentovala čtyřmi důležitými góly.

O něco delší průběh mělo derby na druhé straně republiky, které se svými zápasy dostalo až na nejzazší možné číslo sedm. Dramatickou sérii otevřely motivované Střešovice, které v prvním duelu zaskočily favorita svou výhrou 4:2 a ujaly se tak vedení 1:0 na zápasy. Chodov pak zejména díky své hrdince Lucii Baldreichové, která svému týmu přispěla čtyřmi brankami ve dvou utkáních, předvedl obrat na 2:1 a po následné výhře Tatranu se hrálo od nuly.

Střešovice se sice dostaly k mečbolu 3:2, ten ale neproměnily a po prohře v sedmém utkání jim skončila sezona. Hlavní hrdinkou červenočerných dresů byla Lucie Želízková, která v semifinále dosáhla na osm kanadských bodů za dvě branky a šest asistencí. Na druhé straně zase zářila Eliška Chudá, která se svými dvanácti kanadskými body (3+9) stala jednoznačnou statistickou lídryní Chodova.

K pražskému návratu do superfinále velkou měrou přispěla také chodovská brankářka Jana Christianová, která odchytala všech sedm zápasů série se skvělou 84% úspěšnosti zásahů.

Elišku Chudou (Chodov) pronásleduje Nikola Hermannová (Tatran) v pátém zápase semifinále | foto: FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Celková čísla před superfinále

Do superfinále se nakonec probojovaly celky Chodova a Vítkovic, tedy první dva kádry tabulky po základní části. Poslední zápas sezony tedy nabídne to nejlepší, co se v českém ženském florbalu odehrává a napínavý souboj proběhne také na poli individualit.

Proti sobě se totiž postaví dvě nejproduktivnější florbalistky celého dosavadního play-off, které mají shodou okolností naprosto stejný počet bodů. Vítkovická Barbora Husková a chodovská Eliška Chudá dosáhly na devatenáct kanadských bodů a jejich souboj v superfinále tak odhalí, která z nich se stane nejproduktivnější hráčkou celého play-off 2023/24.

Chodovskou tajnou statistickou zbraní by mohla být finská obránkyně Mirva Naava, která si v play-off připsala čtyři přesilovkové branky a je tak nejhrozivější zbraní chodovské početní výhody. Naopak Vítkovice mají svou zbraň v brankovišti, které bude s velkou pravděpodobností hájit Nikola Příleská, tedy brankářka s nejnižším průměrem gólů na zápas (2,16).

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se