Výkonný výbor schválil novou podobu Komplexního programu podpory oddílů

Setkání oddílů PP3 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Výkonný výbor Českého florbalu schválil úpravu Komplexního programu podpory, který se od nové sezony změní. Nadále zůstává klíčovým pilířem vzdělávání oddílů, současně však již nebude rozdělení do skupin. Hlavním cílem bude budovaní pozice florbalu v České republice.


Dosud byl program PP3 zaměřený na rozvoj samotných oddílů z pohledu stability organizace a personálních zdrojů. V novém formátu je i nadále hlavním benefitem přístup ke vzdělávání, současně se bude podpora zaměřovat na to, aby i skrze oddíly rostl význam florbalu a rozvíjel se v měřítku s ostatními, minimálně halovými, sporty. Klíčovým ukazatelem pro určení rozvoje oddílů budou čtyři klíčové pilíře - velikost, spolupráce, vizibilita a popularita oddílu. Tyto pilíře budou měřeny vždy při přihlášení do programu a následně na konci další sezony a budou sloužit pro vyjádření posunu oddílu v dané sezoně, ale především pozice florbalu v dané lokalitě.

Pilíř velikosti oddílu se zaměřuje na kvantitativní růst oddílu, čili aby rostla jeho členská základna a počet družstev, zahrnuje také práci s talentovanou mládeží. Pilíř spolupráce má za cíl posilování a budování pozice oddílu v rámci města, městské části a kraje. V rámci vizibility dostanou oddíly k dispozici speciální online nástroj, díky kterému budou moci využívat analytická data z prostředí sociálních sítí - ty jim budou pomáhat v dalším růstu jejich značky. Pilíř popularity má za cíl oddíly motivovat k práci s partnery a zlepšování návštěvnosti na utkáních.

"Jako florbal jsme za posledních třicet let vyrostli v jeden z největších českých sportů, co se týče hráčské základny. V první fázi dlouhodobého projektu podpory pro nás bylo klíčové, abychom společně vybudovali silné oddíly především po organizační a sportovní stránce. Teď jsme se dostali do fáze, kdy máme celou řadu etablovaných klubů a chceme jejich pozici posilovat. Program podpory včetně jeho financování je nastaven motivačně, aby měly oddíly chuť pracovat i na dalších aspektech, než které řešily do teď. Chceme, aby se o florbalových oddílech vědělo na městských a krajských samosprávách a aby zde měly díky své síle a partnerskému zázemí důležité slovo, aby na zápasy napříč regiony a soutěžemi chodilo dost fanoušků a aby si oddíly budovaly silnou vlastní značku. Věřím, že s upraveným programem podpory to vše dokážeme zvládnout," říká prezident Českého florbalu Daniel Novák a doplňuje: "Cílem této změny je především systematická a dlouhodobá práce. Jde o ambiciózní projekt, jehož financování bude také hodně záležet na aktuální podpoře ze strany politiků do českého sportu. Právě v tomto nás ve spolupráci s oddíly čeká ta obrovská výzva, naší prací přesvědčit společnost o důležitosti a významnosti našeho sportu, prostě pozvednout povědomí a tím pádem pozici florbalu v Česku a tím získat další zdroje pro florbal."

Prezident Českého florbalu na setkání oddílů PP3 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Český florbal se chce nadále soustředit na kvalitu rozvoje oddílů a jejich zaměstnanců, a to jak formou externího vzdělávání, tak zejména mezioddílového sdílení zkušeností. "Myšlenka vzájemného sdílení know how je základní tezí, od níž se programy podpory odvíjejí. Nechceme působit jako uzavřené hnutí. Chceme se navzájem inspirovat a rozvíjet tak silné konkurenční prostředí. Díky motivačnímu programu, který je spjat se vzděláváním, si mohou vyspělé oddíly sáhnout i na vyšší odměny než dnes," vysvětluje Novák.

Celý program neprošel jen schválením výkonného výboru, ale proběhla dlouhá diskuze napříč florbalovým spektrem. "Neřešili jsme to dlouhodobě pouze na úrovni výkonného výboru, ale informace jsme sbírali i na setkání se zástupci jednotlivých regionů a také na setkání s elitními oddíly. Některé změny tak vychází přímo z diskuze s jednotlivými oddíly," objasňuje viceprezident Českého florbalu Petr Musil.

Nově již nebude fungovat rozdělení do jednotlivých skupin. "Intenzivně jsme jednali o této změně přímo s oddíly a v tomto jsme vyslyšeli i jejich přání. Věříme, že tento systém, kdy budou oddíly porovnávány bez rozdělování do jednotlivých skupin, bude pro ně výraznou motivací se neustále zlepšovat a posouvat," doplnil Petr Musil.

Setkání oddílů zapojených v Komplexním programu podpory PP3 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Každý oddíl v programu podpory v letošním roce dostane fixní částku, která je vázána na počet zaměstnanců na plný úvazek (jeden či dva a více). Další podporu dostanou oddíly podle jejich podílu na rozvoji florbalu v Česku a jejich chuti vzdělávat sebe i ostatní oddíly, tedy dělit se o zkušenosti a tím efektivněji posouvat celý florbal. Novinkou je možnost pořádání stáží v menších oddílech, které povedou samy velké kluby v těch odvětvích, v nichž velmi dobře pracují a patří mezi lídry v Česku. V následujících letech bude motivace zaměřena převážně na avizovaný posun ve výše uvedených pilířích.

Součástí programu je pak podpora pro nové oddíly, které dosud nebyly součástí žádného programu podpory a neměly žádného plnoúvazkového pracovníka. Až čtyři oddíly mají šanci dosáhnout na speciální příspěvek k základní odměně, který jim pomůže s vytvořením pracovní pozice pro manažera či sekretáře klubu, který se poté bude moci věnovat úkolům vyplývajícím z programu podpory, za něž může oddíl získat další bonifikaci.

Další důležitou novou věcí je, že plnění nově vypsaného programu podpory nezačíná 1. září, ale již 1. července a zahrnuje tak i přípravné období. Přihlášky do programu podpory je možné podávat skrze Florbalový informační systém do 20. dubna. V případě dotazů na nový program podpory se obracejte na manažera PP3 Jana Kotena (koten@ceskyflorbal.cz).

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se