Zajímavosti MS žen: Japonsko, otočky a výročí 16 let

Indoor Stadium v Singapuru | foto: Martin Flousek

Mistrovství světa žen v Singapuru již zná celkové umístění jednotlivých zemí a při svém průběhu divákům nabídlo mnoho zajímavostí. Dozvíte se například o skvělém výkonu Japonska, zajímavém průběhu osmifinálových duelů nebo nekončícím švédském rekordu.


Japonská jízda šampionátem

Japonsko svým výkonem překvapilo snad každého a v této rubrice zajímavostí si tak zasluhuje první místo. Na světovém šampionátu žen se florbalistky japonského kádru představily poprvé od roku 2019, kdy ve švýcarském Neuchâtelu skončily na třináctém místě ze šestnácti. Po čtyřleté pauze se letos vrátily mezi elitu a pokud s nimi někdo nepočítal, šeredně se spletl.

V základní skupině bylo Japonsko nasazeno do tabulky D a utkalo se tak s Dánskem, Estonskem a USA. A hned v prvním zápase přišlo velké překvapení. Japonsko, jakožto papírový outsider, porazilo Dánky 3:2 díky trefě z 56. minuty a zapsalo si tak první výhru. Následně si poradilo také s USA a po remíze s Estonskem se usadilo na první příčce celé tabulky D.

Skvělý výkon tohoto kádru pokračoval také ve vyřazovacích bojích, kdy se Japonsko nejprve střetlo s Lotyšskem, tedy osmým celkem světového žebříčku. Toto osmifinále mělo být na první pohled jasné, Japonky se ale do zápasu vrátily za nepříznivého stavu 0:3 i 1:4 a rozhodovala tak až třetí třetina. V té si nakonec Lotyšsko vybojovalo postup do čtvrtfinále výhrou 8:5 a japonský celek tak čekaly boje o deváté místo.

V těch narazily na pořadatelský celek tohoto šampionátu a před plnou halou si dokázaly poradit se Singapurem 4:3. Závěrečné utkání a souboj o deváté místo už pro rozjeté Japonky byl pouze třešničkou na dortu a po vybojovaném vítězství 4:1 nad Německem se tak usadily na devátém místě světového žebříčku a zopakovaly tak umístění z roku 2005.

Japonky na šampionátu žen 2023 | foto: IFF

Základ úspěchu? Gólmanka

Aby toho Japonky do rekordní sbírky neměly málo, zapsaly na tomto mistrovství ještě jeden významný milník. Jejich brankářka Miko Yamanakaová se totiž po základní části umístila na čtvrtém místě celkových gólmanských statistik a to se skvělou 92% úspěšností zásahů. Dohromady na ní mířilo 69 střel, z čehož inkasovala pouze šest gólů a stala se tak významným činitelem celého japonského úspěchu.

Její umístění jí navíc nemuselo mrzet ani po průběhu play-off, neboť se umístila na sedmém místě celkových statistik a mezi gólmankami s minimálním počtem šesti odchytaných utkání se dokonce stala brankářkou s celkově nejvyšší úspěšností zásahů, jenž činila 89,22 %. Vynikajícími výkony se ale prezentovala třeba německá opora Noora Holleová, která působí v Churu společně s Češkami Vendulou Beránkovou a Eliškou Trojánkovou, z top čtyřky pak nejvíce zazářila švédská gólmanka Lovisa Hedinová a také Švýcarka Lara Heiniová, která byla nakonec zařazena do All Stars turnaje.

Francouzské poprvé

Historicky první účast na světovém šampionátu si vybojovala reprezentace Francie. Hráčky ze země galského kohouta hned při svém premiérovém představení na mistrovství světa nezklamaly. V základní skupině uhrály remízu a Austrálií, v boji o umístění padly s Amerikou, ale poslední střetnutí, kterým byla odveta s Australankami, se stalo francouzskou kořistí. Díky tomu tak Francie při své premiéře neskončila poslední.

Osmifinálové otočky

Začátek letošního play-off divákům nabídl opravdu zajímavou podívanou. Jen málokdo by ale před startem osmifinále tušil, že dvě utkání ze čtyř budou mít stejně šokující průběh.

Jako první se do boje vydalo Norsko s Dánskem a dalo by se říct, že tento duel byl po celou základní hrací dobu v režii Norek. Ty vedly v průběhu šedesáti minut hned třikrát, v 57. minutě ale jejich soupeř srovnal na 3:3 a následovalo tak prodloužení. Postup do čtvrtfinále nakonec Norsku utekl, neboť se v páté minutě prodloužení prosadila Lina Voldbyová a poslala tak Dánsko do další fáze vyřazovacích bojů.

Naprosto totožný průběh pak měl také zápas mezi Polskem a Německem, kterému po celou dobu vévodily Němky. Jejich náskok 3:1 se ale v průběhu 58. – 59. minuty základní hrací doby stal nedostatečným a následovalo tak prodloužení. Také v tomto osmifinále nakonec zvítězil celek, který po celou dobu tahal za kratší konec a postup do čtvrtfinále si tak za stavu 4:3 vystřelilo Polsko. 

Katarzyna Rajska po postupovém gólu v osmifinále proti Německu | foto: IFF
Dvakrát měř, jednou skóruj

Ze statistických perliček nelze vyřadit ani povedené čtvrtfinále České republiky proti Dánsku, které skončilo vysokou výhrou národního týmu 13:1. V tomto duelu se ale kromě postupu mezi čtyři nejlepší florbalové země světa zapisovaly také pořádné statistické rekordy. Na třinácti gólech Česka se totiž podílelo hned jedenáct reprezentantek a tři z nich dokonce zapsaly hattrick. 

Zcela nejaktivnější českou hráčkou byla v tomto zápase kapitánka národního týmu Eliška Krupnová, která si připsala neuvěřitelných šest kanadských bodů za tři branky a tři asistence. Kromě ní se v tomto duelu podařilo zkompletovat hattrick ještě Martině Řepkové a Anně Brucháčkové.

Česko ale v tomto čtvrtfinále zapsalo zajímavý moment také v tom, že dostalo k dispozici hned dvě trestná střílení v jediné třetině. Ve 29. minutě dostala šanci Karolína Klubalová, které ovšem nevyšel freestylový pokus o zakončení a k sedmnáctým narozeninám si tak nedarovala gól. Úspěšnější ale byla její spoluhráčka Anna Brucháčková, která o deset minut později uzavřela desítku gólů v dánské síti. 

Anna Brucháčková proměňuje trestné střílení v zápase s Dánskem | foto: IFF

16 let a 7 měsíců

Švédské florbalistky znovu naprosto ovládly celý světový šampionát a podesáté v historii tak usedly na trůn mistryň světa. Zároveň ale v Singapuru prodloužily šňůru své neporazitelnosti, která nyní činí už neuvěřitelných 16 let a 7 měsíců. Ano, čtete správně. Přesně tak dlouho nebylo Švédsko na mistrovství světa žen nikým poraženo.

Poslední prohra ženského výběru Tre Kronor byla zaznamenána dne 16. května 2007, kdy Švédky prohrály velmi těsně 1:2 proti Finsku v základní skupině. Od té doby je ale nikdo nedokázal znovu porazit a bez jediné prohry tak prošly celým šampionátem v letech 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021 a také 2023. Je tak naprosto oprávněné, že právě tato země je ve světě ženského florbalu dlouhodobou velmocí a týmem s největším počtem nejcennějších světových medailí ze všech.

Mistryně světa 2023 | foto: IFF

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se