Ženské EFT se vrací do Česka! Kolikrát se zde hrálo?

České reprezentantky na turnaji EFT 2022 | foto: Lubomír Skála/Český florbal

Ústí nad Labem se již za pár dní stane domovem akce Euro Floorball Tour, na níž dorazí florbalistky z Česka, Finska, Švédska a Švýcarska. Jaká je ale historie tohoto špičkového turnaje a kolikrát jej už Česká republika pořádala? To se dozvíš v tomto článku.


Turnaj Euro Floorball Tour se ve florbalovém kalendáři vyskytuje již od roku 2006, kdy se tato akce konala poprvé. A stejně jako před sedmnácti lety se i letos ženská florbalová špička utká na území České republiky. Tehdy se hrálo v Praze, nyní se ale florbalistky přesunou více na sever, neboť dějištěm bude Sportcentrum Sluneta v Ústí nad Labem

Než se ale dočkáme data 1. - 3. září, a tedy také startu této elitní akce, pojďme si nejprve představit její historická fakta.

Česká republika přivítá ženské EFT již poosmé!

Letošní ročník turnaje Euro Floorball Tour bude již osmým, který bude hostit Česká republika. Ta se totiž v pořadatelství pravidelně střídá se všemi třemi dalšími účastníky akce a každý rok tak EFT zavítá do jiných končin. V Česku se odehrál již zmíněný ročník 2006, dále pak 2008, 2010, 2013, 2014, 2017 a naposledy 2019.

Čtyřikrát se nejlepší ženské reprezentační výběry na světě sešly v hlavním městě Praze, další tři ročníky pak pořádala pokaždé jiná česká města. V roce 2010 soupeřky cestovaly až na východ republiky, neboť se hrálo v Ostravě. O tři roky později se turnaj odehrál v Brně a v roce 2017 se pořadatelství dočkala také Olomouc. 

Letos poprvé se elitní ženský florbal představí v Ústí nad Labem, kde jej bude v průběhu prvních tří zářijových dní hostit Sluneta. Pro toto město to bude vůbec první florbalová akce, na které se představí reprezentační výběry a místní diváci se tak mají na co těšit.

Na prvenství Češky zatím čekají

I když se turnaje účastní čtyři země, na první místo v něm zatím dosáhly pouze dvě z nich. Historicky nejúspěšnějším zemí ze všech je Švédsko, které slavilo prvenství již 26x, ve dvou dalších případech se pak radovaly Finky. Zato český národní tým na první místo na turnaji zatím stále čeká.

Nejblíže mu bylo na domácím turnaji v roce 2014, kdy skončilo na druhém místě za Švédskem. Na turnaji v Ostravě 2010 a v Praze 2019 se pak české florbalistky umístily třetí.

Bude tedy Ústí nad Labem u zrodu historické české výhry?

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se